Необичайни симптоми на сърдечен удар при жените

В днешната статия ще разкажем за някои от по-необичайните признаци и симптоми, че жената може да получи сърдечен удар.
Необичайни симптоми на сърдечен удар при жените

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Сърдечносъдовите заболявания засягат мъжете и жените, особено щом станат възрастни. В страни като САЩ и Испания, тези заболявания са станали основната причина за смъртта при жените. Те дори са надминали другите като рак на гърдата и на яйчниците. Важно е да можем да разпознаем различните необичайни симптоми на сърдечен удар при жените, за да опитаме да намалим тези обезпокояващи статистики.

Причина за голямо притеснение при здравните специалисти е това, че жените по-рядко ходят на лекар отколкото мъжете. На тях им отнема по-дълго време да решат да отидат. Това е без съмнение една от основните причини женската смъртност от съдечносъдови заболявания да се е увеличила.

Сърдечният удар се характеризира с редица често срещани симптоми, които ви информират, че страдате от това сериозно заболяване. Но в случаите при жените, има някои необичайни симптоми на сърдечен удар, които лесно могат да бъдат объркани с други здравословни проблеми. Това може да доведе до бездействие или неправилна реакция или диагноза.

Необичайни симптоми на сърдечен удар и рискови фактори

Сърдечният удар може да възникне по всяко време без предупреждение. Но има определени рискови фактори, които повишават опасността от страдане от този проблем в определен етап от вашия живот:

  • Диабет
  • Високо кръвно налягане
  • Пушене
  • Високо ниво на холестерол
  • Затлъстяване
  • Водене на заседнал начин на живот

Повечето хора, които водят здравословен начин на живот, имат намален риск от получаване на сърдечен удар. Разбира се, това не означава, че няма други по-малко предвидими фактори като вродени сърдечни дефекти или други проблеми, които могат да доведат до сърдечен удар.

Необичайни симптоми на сърдечен удар при жените

Необичайни симптоми на сърдечен удар: схема на сърце в женско тяло

В много случаи следните нетипични симптоми на сърдечен удар могат да бъдат объркващи за пациента и медицинския специалист, който ги преглежда. Всъщност много специалисти заключават, че ако им се покажат същите симптоми отново, те вероятно няма да стигнат до извода, че належащия проблем е сърдечен удар.

Ако обаче има хора, които са предразположени да страдат от сърдечносъдови проблеми, тогава това е друг въпрос. Има по-голяма вероятност, че лекарите ще разберат какво се случва и ще извършат подходящите изследвания.

Може да не сте подложени на риск към никои от гореспоменатите рискови фактори. Обаче, е важно всички жени да са запознати с различните необичайни симптоми на сърдечен удар. Те също трябва да имат предвид, че тези симптоми могат да продължават с дни или дори седмици.

Необичайни симптоми на сърдечен удар: Усещане за умора

Усещането за постоянна умора често се свързва с лош сън или приемането на определени лекарства. Може да бъде поради излагането на стресови ситуации. Но ако вашата умора се появява през цялото време или е изключително остра, това може да бъде първия признак за сърдечен удар или сърдечно заболяване.

В проучване при жените, оцелели от сърдечен удар, 70% от анкетираните отговорили, че са имали усещание за изключителна умора в дните и седмиците водещи до него.

Безсъние

Снимка на лице на жена, която има главоболие

Близко свързани със симптома отгоре, безсънието може да се смята за друг необичаен симптом на сърдечен удар при жените. Вярно е, че редица фактори могат да предизвикат безсъние. Обаче, едно проучване разкрило, че близо половината от жените, които са страдали от сърдечен удар, са изпитвали проблеми със съня в дните и седмиците преди това.

Кашляне и недостиг на въздух

Може би не страдате от дихателен проблем, но в същото време имате проблеми с дълбокото дишане. Трудностите при дишане могат да възникнат когато извършвате вашите редовни дейности. Обаче когато са съчетани с необяснима кашлица може да бъде ранен предупредителен знак за сърдечен удар. Не забравяйте, обаче, че може да бъде причинено от други различни здравословни проблеми.

Киселини в стомаха и подуване

Усещането за парене или възпаление на корема след ядене може също да бъде ранен симптом на сърдечен удар при жените. Едно проучване разкрило, че 40% от жените, които са страдали от сърдечен удар, са изпитвали тези проблеми само моменти преди това.

Замаяност и обилно изпотяване

Снимка на изпотиаване при жена

Друг от нашите необичайни симптоми на сърдечен удар е замаяността и изпотяването. Докато тези два симптома са по-често свързани с менопаузата, разкрито е също, че те могат да се появят преди сърдечния удар. От жените, които са оцелели от сърдечен удар, 40% от тях си спомнят усещането за световъртеж или замаяност преди това. Други 40% са се оплакали от студено изпотяване.

Тревожност без видима причина

Необяснимата тревожност е един последен симптом, който трябва да имате предвид особено ако е придружен от стегнатост в гръдния кош. Една трета от жени жертви на сърдечен удар са изпитвали необяснимо чувство за тревожност точно преди да се случи. Освен това, трябва също да знаете, че стреса и тревожността могат всъщност да увеличат вашия риск от сърдечен удар на първо място.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.