Аортната дисекация: Какво представлява и кои са причините за нея

Аортната дисекация представлява разкъсване изискващо мигновена намеса. В следващите редове ще ви опишем симптомите му и ще ви дадем няколко съвета с цел превенция.
Аортната дисекация: Какво представлява и кои са причините за нея

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Аортната дисекация се счита за проблем изискващ спешна медицинска намеса. Причината за важността на възможно най-бързото му третиране е високият процент на смъртност при това състояние. Ако искате да научите повече за симптомите, причините и превенцията на аортната дисекация прочетете следващите редове.

Аортната дисекация

Най-вероятно никога преди не сте чували този медицински термин. За съжаление през последните години се наблюдават все повече случаи на аортна дисекация.

Затова е жизнено важно да знаете какво представлява аортната дисекация, кои са причините и симптомите й, както и с помощта на какви методи можете да се предпазите от този опасен проблем.

Аортната дисекация представлява разкъсване на аортата. Това излага средния слой на аортата на кръвния поток преминаващ през нея. В резултат на това кръвообращението се затруднява или аортата се разкъсва.

И двата евентуални резултата излагат живота на пациента на риск. Ако аортата се разкъса, шансът за летален изход на засегнатия е много висок. Затова е важно да разпознаете симптомите на това състояние и да посетите лекар възможно най-скоро.

Силната болка в гърдите може да е сред симптомите на аортната дисекация.

Силната болка в областта на гърдите може да е индикатор за аортна дисекация.

Симптоми

Да можете да разпознаете симптомите на аортната дисекация е важно, за да посетите лекар и да ви бъде поставена правилната диагноза възможно най-скоро. В следващите редове са изброени няколко симптома, на които трябва да обърнете специално внимание:

 • Силна, остра и пронизваща болка в гърдите или под гръдната кост.
 • Бледа кожа и слаб пулс.
 • Задух
 • Виене на свят съпроводено от гадене и потене.

Тези симптоми могат да ви накарат да си помислите, че получавате инфаркт. Но, когато усетите тези симптоми е важно веднага да отидете в спешна помощ. Силната болка в областта на гърдите или под гръдната кост може да показва разкъсване на аортата, така че трябва да действате възможно най-бързо.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 храни, които почистват артериите ви

Причини

Причините, които могат да доведат до появата на аортна дисекация могат да бъдат различни. Ето и някои от вероятните такива:

 • Дегенерация на средния слой: В този случай стената на съда отслабва. Това може да се дължи на атеросклероза, например. Постепенно аортната стена изтънява и се отпуска, повишавайки риска от дисекация.
 • Артериит: Представлява възпаление причиняващо свиване на артериите, което затруднява кръвообращението.
 • Валвулопатии: В този случай клапаните се увреждат поради напредване на възрастта, травма или инфекции, като така се повишава риска от разкъсване на аортата.
  Разксъването на аортата може да отнеме човешки живот.

Това са част от възможните причини за развитие на това състояние.

А има ли начин да предотвратите появата на аортната дисекация?

Отговорът е да и затова е важно да знаете как можете да понижите шанса от появата на това животозастрашаващо състояние.

Как да се предпазите от аортна дисекация

Това състояние се лекува само един начин – оперативно. Затова е най-добре да избегнете появата му като вземете необходимите предпазни мерки.

За целта най-доброто, което можете да направите, ако страдате от валвулопатия, артериит или подобно заболяване е да посещавате често лекар. Освен това е важно да поддържате кръвното си налягане в нормални граници.

Ако имате заболяване, което уврежда артериите или ви излага на риск от аортна дисекация, трябва да попитате лекаря си какво можете да направите, за да предотвратите неприятните и евентуално фатални последици. Лекарят ще ви даде полезни съвети в зависимост от състоянието и проблемите ви.

Както виждате всеки трябва да е запознат с този вид разкъсване на артерията, тъй като то може да се окаже фатално. Освен това е важно да осъзнаете значението на честите прегледи. Ако вие и лекарят ви мислите, че сте изложени на риск, трябва да предприемете много по-стриктни мерки.

Бяхте ли чували за аортната дисекация преди?

Ако страдате от споменатите заболявания или проблеми, ако усещате болка в гърдите и дишате трудно, трябва да посетите спешна помощ възможно най.бързо. Бързата намеса в тези случаи е важна за спасяването на живота ви.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Contreras Zúñiga, E., Zuluaga Martínez, S. X., Gómez Mesa, J. E., Ocampo Duque, V., & Urrea Zapata, C. A. (2009). Diseccion aórtica: estado actual. Revista costarricense de cardiología11(1), 19-27.
 • Pachar, J.V., Hidalgo, J.A., Aguirre, V.A., Alvarado, O.L., & Santos, M.. (2010). Aneurisma de arco aórtico secundario a degeneración de la media: A propósito de un caso de muerte súbita juvenil. Cuadernos de Medicina Forense16(3), 161-165. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062010000200004&lng=es&tlng=es.
 • Romero Requena, J.M., Bueno Jiménez, C., Bureo Dacal, P., & Pérez Miranda, M.. (2003). Disección de aorta: a propósito de dos casos. Anales de Medicina Interna20(3), 59-60. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992003000300014&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.