Научете как се прави вкусна леща със зеленчуци

Тази рецепта за леща със зеленчуци е изключително полезна и е добре да я включим в менюто си, тъй като съдържа изобилие от хранителни вещества.
Научете как се прави вкусна леща със зеленчуци
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Лещата със зеленчуци е изключително лесно, вкусно и питателно ястие, което определено трябва да включите в режима си на хранене. Тази рецепта за леща има много благоприятни за здравето ползи, дължащи се на свойствата на лещата.

Едно от най-добрите качества на бобовите растения, особено на лещата, е че те са един от най-големите източници на антиоксиданти и микроелементи. Да не говорим за аминокиселините, протеините и минералите, които съдържат, за сметка на липсата на мазнини и холестерол в състава им.

Тази рецепта за леща със зеленчуци ще ви даде изобилие от енергия. Тя е доста лесна за приготвяне и няма да ви струва скъпо да я направите. Допълнителните съставки, които съдържа, в това число моркови, лук, картофи, чесън и чушки, трябва да присъстват във всяка диета!

Освен това може да добавите и други зеленчуци, ако смятате за необходимо. Всичко зависи от готвача, който в случая сте вие!

Най-добрият вариант за гарнитура на това ястие е белият ориз и по желание натурална напитка. Ако искате да усвоите добре хранителните вещества, най-добре е да не комбинирате тази гозба с готови или полуготови продукти.

От друга страна, ако имате дефицит на минерали или на фолиева киселина, ако сте бременна, или ако търсите добър източник на желязо, тази рецепта за леща със зеленчуци е идеална за вас! Наистина не преувеличаваме. Лещата съдържа много желязо.

Научете как се приготвя тази рецепта за вкусна леща със зеленчуци

Защо е полезно да включите леща към диетата си?

Защо е полезно да ядете леща

Едно от многото предимства на лещата е, че съдържа много фибри. Така че, ако спазвате специална диета за отслабване или за поддържане на тегло, тази храна е перфектна за вас.

Освен това лещата има в състава си витамини B2, B3, B6 и B9. Важно е да знаете също, че независимо от тежестта, която усещате след консумацията й, лещата всъщност е лесна за храносмилане.

Винаги е добре да включвате в менюто си храни, които повишават енергията ви и подпомагат процесите в организма. След като вече знаете колко полезна е тази храна за вас, може би е време да я добавяте по-често в диетата си.

Рецепта за леща със зеленчуци

Рецепта за леща

Съставки

  • 4 чаши зелена леща (480 г)
  • 2 стръка праз
  • 2 глави лук
  • 3 малки моркова
  • 1 голям картоф
  • 2 обелени скилидки чесън
  • 1 супена лъжица млян зелен пипер (15 г)
  • 3 чаши вода (750 мл)
  • 1 дафинов лист
  • 3 супени лъжици зехтин (45 мл)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 1 щипка млян черен пипер

Искате ли да научите повече? Вижте и: Предимства на бобовите растения за храносмилането

Начин на приготвяне

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да измиете старателно всички зеленчуци. Това важи особено за картофа, тъй като расте под земята и по принцип е доста мръсен.
  • За приготвянето на тази рецепта трябва да нарежете морковите, лука, чесъна и дафиновия лист на ситно. Може да нарежете останалите зеленчуци на малко по-големи парченца.
  • След това сложете всички съставки в голяма тенджера и налейте водата. Ако искате ястието да е с по-течна консистенция, добавете още вода.
  • Оставете съда на котлона, докато заври. Разбърквайте непрекъснато, за да може зеленчуците да омекнат и да не залепнат.
  • Оставете ястието да се готви в продължение на още около 20 или 30 минути и продължете да бъркате.
  • Когато зеленчуците и лещата омекнат, може да изключите котлона.
  • Насладете се на вкусното ястие!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ganesan K, Xu B. Polyphenol-Rich Lentils and Their Health Promoting Effects. Int J Mol Sci. 2017;18(11):2390. Published 2017 Nov 10. doi:10.3390/ijms18112390
  • Faris, M. A. I. E., Takruri, H. R., & Issa, A. Y. (2013, April). Role of lentils (Lens culinaris L.) in human health and nutrition: A review. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1007/s12349-012-0109-8

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.