8 забележителни качества на лещата

Лещата съдържа много желязо, минерали и фибри. Спомага отслабването, защото е много засищаща.
8 забележителни качества на лещата
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли кои са полезните качества на лещата?

Лещата – Lens culinaris – е бобова култура, която заема важно място в кухнята на много култури. Това се дължи донякъде на високото й съдържание на хранителни вещества.

Счита се, че лещата води началото си от югоизточна Азия. В момента се отглежда по Средиземноморието, в Америка и в много други части на света.

Лещата съдържа малко калории и много фибри, аминокиселини и антиоксиданти . Тя е чудесна част от всяка диета и е много полезна за организма.

Има редица сортове леща, но всички те са богати на витамини, минерали и въглехидрати. Тези вещества повишават нивото на енергия на организма.

Тъй като много хора все още не знаят кои са полезните качества на лещата, днес ще ви дадем 8 причини да я включите в менюто си.

Невероятните качества на лещата

1. Предпазва от запек
при запек ще ви помогне лещата

Редовната консумация на леща подобрява храносмилането.

  • Фибрите, които съдържа лещата спомагат усвояването на консумираната храна. Същевременно подпомагат движението на червата и така ви осигуряват редовно ходене до тоалетната.
  • Освен това играят ролята на храна за полезните бактерии обитаващи дебелото ви черво. И ви предпазват от появата на запек.

2. Понижава кръвната захар

Също както простите въглехидрати лещата спомага понижаването на кръвната захар.

  • Съдържащите се в тази култура въглехидрати, като нишестето, се усвояват бавно. Те спомагат превръщането на захарта в енергия намалявайки риска от появата на диабет.

3. Подобряват здравето на сърцето
лещата подобрява здравето на сърцето

Тази бобова култура не съдържа холестерол и вредни мазнини. Това я прави изключително полезна за сърцето и артериите.

  • Лещата съдържа малко количество полиненаситени мазнини. Те предотвратяват натрупването на опасните липиди по стените на артериите.
  • Фибрите намаляват усвояването на мазнините и холестерола в червата и ви предпазват от проблеми като повишаване нивото на лошия холестерол.

4. Спомагат натрупването на мускулна маса

Не е изненадващ факта, че спортистите и фитнес любителите обичат да си хапват леща. Тя спомага образуването и укрепването на мускулната маса.

Това растение съдържа ценни биологични протеини, ускоряващи възстановяването на мускулите след натоварени тренировки.

Бавно усвоимите въглехидрати повишават нивото на енергия и подобряват физическото ви състояние.

5. Полезна е при анемия
Лещата помага при анемия.

Лещата осигурява на организма значително количество желязо, магнезий и цинк. Тези важни минерали помагат на хората болни от анемия да се справят с болестта.

Тези минерали играят важна роля в образуването на червените кръвни телца, които намаляват при анемия.

Освен това подобряват клетъчното функциониране и намаляват проявите на умора.

6. Ускорява отслабването

Въпреки че не е вълшебно средство, лещата ще ускори отслабването ви.

Тъй като съдържа малко калории и редица полезни хранителни вещества тя е полезна за хората решили да отслабват без да гладуват и да изпитват недостиг на хранителни вещества.

Освен това тази бобова култура почти не съдържа мазнини, така че спокойно можете да я консумирате.

Фибрите в лещата ви засищат за по-дълго, което е важно, ако сте решили да отслабвате.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 тридневни детоксикиращи диети

7. Грижи се за нервната система
лещата се грижи за нервната система

Включването на лещата в менюто ви предпазва от появата на заболявания на нервната система.

Високото съдържание на витамини от В групата подобряват връзките между невроните и ги предпазва от увреждане причинено от действието на свободните радикали.

Освен това спомагат отделянето на „хормоните на щастието“.

8. Грижи се за здравето на кожата и косата

Витамините, минералите и аминокиселините в лещата са полезни за косата и кожата.

Усвояването на тези вещества подобрява клетъчното възстановяване. А това е важно, ако искате да предотвратите признаците на преждевременно стареене.

  • Освен това тази култура ускорява зарастването на кожата, ако сте се порязали или наранили, тъй като съдържа протеини и витамин E.
  • Минералите й укрепват косата и ви предпазват от косопад.

Колко често ядете леща? След като вече знаете колко е полезна е добре да я похапвате поне два пъти седмично.

Запомнете, че лещата не се препоръчва при хора страдащи от подагра, артрит и проблеми свързани с пикочната киселина, тъй като съдържа пурини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
  • Snelson M, Jong J, Manolas D, et al. Metabolic Effects of Resistant Starch Type 2: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019;11(8):1833. Published 2019 Aug 8. doi:10.3390/nu11081833
  • Nielsen OH, Soendergaard C, Vikner ME, Weiss G. Rational Management of Iron-Deficiency Anaemia in Inflammatory Bowel Disease. Nutrients. 2018;10(1):82. Published 2018 Jan 13. doi:10.3390/nu10010082.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.