Научете как да създадете седмичен план за почистване, който да е идеален за вашия дом

Метене, миене, пране на дрехи... Научете как да планирате всичките си задачи за почистване с тези съвети, за да създадете седмичен план за почистване.
Научете как да създадете седмичен план за почистване, който да е идеален за вашия дом

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 18 декември, 2023

Искате ли да създадете седмичен план за почистване на вашия дом? Понякога домакинските задължения могат да предизвикат чувство на претоварване. Безпорядъкът, мръсотията в различни пространства и дори лошите миризми са ежедневие.

Поради тази причина, е необходимо да отделите малко време за извършване на почистването. За щастие има прости стратегии, които да направят тази задача по-ефективна, пълноценна и бърза. Ще ви разкажем подробно какво да направите!

Какво да имате предвид, за да създадете седмичен план за почистване?

Домовете могат да бъдат много различни един от друг, както и техните обитатели, броя на стаите и обзавеждането им. Всичко това е свързано с оформлението на програма за почистване. Ето защо, преди да започнете да планирате идеалния график, трябва да се вземат предвид редица условия.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията подчертават, че почистването и дезинфекцията на дома са от решаващо значение за предотвратяване на разпространението на болести и заболявания.

Лична наличност

Ежедневието е изпълнено с натоварени графици: работа, учене, грижи и документи, наред с други. Поради тази причина не винаги е лесно да се намери време, което да се посвети на почистване. Въпреки че зависи от личната ви рутина, препоръчително е да отделите между 30 минути и 1 час на ден за хигиена на дома.

Създаване на седмичен план за почистване – размер на дома

Едностаен апартамент само с един човек не е същото като дом с 4 стаи. Ясно е, че времето, отделено за чистене, зависи от броя на квадратните метри, които трябва да бъдат обработени.

Брой жители

Както размерът има значение, така и броят на обитателите. Живеещите сами, двойките без деца, семейните двойки с три деца или къща с двама домашни любимци предполага различни задачи за почистване. Въпреки това, седмичен план, който подрежда и класифицира задачите, е благоприятен за всички тях.

Време в къщата

Друг аспект, който трябва да вземете предвид, е времето, прекарано вътре в дома. Работите ли от домашния ви офис? Работата в домашния офис включва ли оборудване или пространството остава празно през по-голямата част от деня? Във втория случай почистването вероятно ще бъде по-рядко, въпреки че натрупването на прах и мръсотия е почти подобно.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: 7-те най-трудни за почистване ъгли: Как да ги почистите

Различни възможности за генериране на програми за почистване

В задачите за ежедневно почистване има действия, които трябва да се извършват всеки ден, други на седмична база, а трети на месечна база. Не е необходимо да почиствате основно всеки ъгъл на къщата всеки ден, но е необходимо да миете чиниите и да чистите праха.

Понякога е трудно да решите откъде да започнете, а също и да си спомните кои седмични задачи са изпълнявани наскоро. За да поддържате организация във всички детайли на почистването, добра идея е да създадете програма, съобразена със свободното ви време и с детайлите на къщата.

За целта е възможно да отделяте 1 час дневно за общите задачи, разпределяйки между 10 и 15 минути за всяко конкретно действие. Тоест 15 минути за метене, 15 минути за миене, още 15 минути за почистване на кухнята и същото за банята.

За тези ежедневни задачи става дума повече за повърхностно почистване. За други случаи обаче може да е по-функционално разпределението по стаи. Това означава да отделяте 1 час на ден за общото хигиенизиране на кухнята. На следващия ден 1 час за банята и така за цялата стая.

Други хора избират да планират всички действия за един седмичен ден, така че да отделят по няколко часа от него.

Примери за създаване на седмичен план за почистване

Въпреки че има няколко начина за организиране на почистването, има 2 вида програми, които са приложими за всички видове домове. Това е за разделяне на всеки ден от седмицата според помещението или хигиенното действие.

Ето един възможен пример за всеки график. Въпреки това графикът е възможно да се адаптира към нуждите и възможностите на всеки случай.

Програма по задачи

Един от вариантите за организиране на седмичното почистване е всяка задача да се извършва в различен ден. По този начин нито едно действие не се пренебрегва, което прави възможно разпределението им по начин, който най-добре отговаря на индивидуалните нужди.

 • Понеделник. Почистете праха и избършете всички подове във всяка от стаите. Ако остане време, почистете мебелите и добавете блясък.
 • Вторник. Погрижете се за някои специфични зони, като почистване и организиране на хладилника. Можете също така да изтръскате и почистите килимите (ако имате).
 • Сряда. Погрижете се за дезинфекцията в ключови помещения, т.е. кухня и баня. Дезинфекцирайте фурната, микровълновата печка и съдовете. В банята дезинфекцирайте тоалетната, мивката и душа.
 • Четвъртък. Изперете дрехите, които се използват най-често през седмицата. Не забравяйте, че петната предполагат предварителен процес на почистване, преди да ги поставите в пералнята. Освен това дрехите трябва да се свалят и прострат веднага щом програмата за пране приключи.
 • Петък. Гладете ризи и дрехи, които имат нужда от това. Ако се използва правилната програма на пералнята и дрехите се изпъват бързо, гладенето ще бъде много по-лесно.
 • Почивни дни. Погрижете се за задълженията и подробностите, които сте пропуснали през седмицата. Извършване на специфични пранета на дрехи по цвят и вид материя. Сменете чаршафи и спално бельо.

График по стаи

Друг начин да създадете седмичен план за почистване е да се грижите за една стая всеки ден. Задачата включва почистване на прах от пода, стените, осветителните тела, рамките на картини и мебелите.

 • Понеделник. Дезинфекцирайте старателно основната спалня.
 • Вторник. Същата задача, но в останалите стаи, включително хола.
 • Сряда. Пълна дезинфекция на баня. Включете шкафове и почистване на плотове и огледала.
 • Четвъртък. Посветете се на кухнята. Дезинфекцирайте микровълновата печка, фурната, чиниите и мивката.
 • Петък. Почистете гаража, алеята и всички допълнителни пространства.
 • Почивни дни. Отделете ги за пране и се погрижете за детайлите, които сте пропуснали през седмицата.

Съвети за създаване на седмичен план за почистване

В допълнение към проектирането и спазването на график за почистване, следните действия ще помогнат за поддържането на чист и подреден дом.

 • Инструменти и количка. Необходимо е да имате консумативи за почистване в добро състояние, както и дезинфекциращи продукти, белина и препарати за всяка повърхност. Не забравяйте предпазни ръкавици, ако използвате химикали и количка за по-удобно транспортиране на цялото оборудване.
 • Наличен списък със задачи. Наличието на графика за почистване наблизо ви помага да запомните коя е следващата задача и да завършите всяка стъпка.
 • Направете почивка, когато е необходимо. Не се претоварвайте. Някои дни може да нямате достатъчно енергия, за да се придържате към графика. Възможно е да си починете и да наваксате в остатъка от седмицата.
 • Редовна грижа. Ако се грижите за реда в ежедневието си, случаите на почистване ще бъдат по-лесни.
 • Забавлявайте се. Пуснете радио, музика или нещо друго, за да направите задачата по-приятна.

Харесва ли ви тази статия? Може също да прочетете и: 10 причини къщата ви да изглежда мръсна, дори ако я чистите всеки ден

Оценете графика си и го коригирайте, докато стане както трябва

Трудно е да се намери перфектната рутина за почистване през първата седмица. Това е въпрос на тестване и модифициране на задачите, докато намерите тази, която най-добре отговаря на дома и свободното ви време. Можете да опитате график за 1 или 2 седмици и след това да прецените къде е имало неуспехи или пропуски в графика.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.