7-те най-трудни за почистване ъгли: Как да ги почистите

В тази статия научете как да почиствате труднодостъпните ъгли в дома си, за да предотвратите натрупването на мръсотия и развитието на микроби.
7-те най-трудни за почистване ъгли: Как да ги почистите
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 30 май, 2023

Почистването на къщата е много важна задача, но не е непременно лесно или приятно. Понякога, ако не знаете техниките, за да го направите правилно, може да бъде стресиращо. Затова в тази статия ще ви кажем как да почистите седемте най-трудни за почистване ъгли на къщата.

Налице е нарастващо осъзнаване на необходимостта от добро почистване на повърхностите, за да се избегне разпространението на вируси, бактерии и гъбички, които могат да бъдат вредни за здравето. По същия начин чистата околна среда насърчава благосъстоянието на всички нива.

Като цяло има рутина за почистване на зоните, които се използват най-често. Важно е обаче периодично да правите дълбоко почистване, което достига до по-скрити и трудни зони.

Трудни за почистване ъгли у дома

Във всички домове има определени зони, които са склонни да натрупват мръсотия, но са трудни за достигане при почистване. Те обаче не трябва да се пренебрегват.

В тази връзка ще споделим с вас няколко трика, които ще улеснят достигането до онези ъгли, които са по-трудни за почистване.

1. Решетки

В къщата можете да намерите много предмети с решетки. Най-разпространени са радиаторите на отоплението и климатиците.

Важно е да ги почиствате, защото въздушните течения могат да разпространят мръсотия и понякога да генерират неприятни миризми в къщата. За да премахнете мръсотията от решетките, трябва да вземете парцал и да го намокрите с вода и сапун или почистващ препарат.

След това трябва да увиете нож или клечка за зъби около парцала, за да позволите лесен достъп до мръсната зона.

Почистване на решетките на радиаторите
Радиаторите имат решетки, които са труднодостъпни в дълбочината си.

2. Трудни за почистване ъгли у дома – под леглото

Ако погледнем под леглото, можем да получим голяма изненада, която не винаги ще бъде приятна. Това е една от зоните, където се натрупва най-много мръсотия.

Освен това е много трудно да прекарате метлата или прахосмукачката там. Когато имате леки спални мебели, лесно е да ги местите от време на време, за да извършите цялостно почистване. Когато обаче леглото е много тежко, тази мисия е почти невъзможна.

Ако имате прахосмукачка робот, трябва просто да я оставите да влезе под леглото и тя ще отнесе мръсотията. Ако не, най-доброто нещо, което можете да направите, е да увиете влажна кърпа около метлата и след това да я прекарате под леглото, като почиствате пода, а не го метете.

3. Ключове на компютъра

Ще се изненадате колко мръсотия могат да поберат компютърните ключове! Въпреки това, тъй като това е деликатна област, може да бъде опасно да използвате продукти върху нея.

Лесен трик е да обърнете клавиатурата с главата надолу и да докоснете гърба на клавиатурата. Ще видите колко мръсотия ще се отдели.

Също така има четки, които са направени за почистване между клавишите. Ако обаче нямате такъв, можете също да използвате лист хартия и да го сгънете.

4. Трудни за почистване ъгли у дома – дограми и плъзгащи се врати

Дограмите на вратите и прозорците са сред най-трудните за почистване ъгли. Там има тенденция да се натрупват много мръсотия, но е почти невъзможно да ги изметете или избършете.

Освен това прахосмукачките често имат много големи дюзи за засмукване на тези зони. Поради тази причина има креативен трик за създаване на дюзи, които пасват на тези зони.

Ще ви трябва само картонът на хартиената ролка. С ръцете си оформете единия край според размера на пространството, което искате да вакуумирате. В другия край трябва само да го поставите през общата дюза.

5. Венециански щори

Венецианските щори събират много прах. Те обаче се почистват трудно, защото са деликатни и е досадно да вземете всяка от летвите, за да премахнете праха.

Страхотен трик е да вземете чифт щипки за скара и да увиете влажна кърпа около всеки край. След това можете да ги прекарате върху всяка летва, премахвайки праха бързо и ефективно.

6. Трудни за почистване ъгли у дома – фурната и аспираторът

Тъй като в кухнята се приготвя мазна храна, обикновено с течение на времето върху всичко се натрупва слой лепкава мръсотия. Тъй като това е мазна субстанция, ще откриете, че тази мръсотия не се почиства добре с вода.

Можете да използвате препарат за отстраняване на мазнини, препарат за съдове или спирт, за да премахнете мазнините от аспиратора. Не забравяйте, че те обикновено имат подвижни филтри, които могат да се мият отделно.

В случая с фурната, тъй като тя е в контакт с храна, най-добре е да използвате натурална смес, която включва сода за хляб, лимон и оцет. Това са вещества с антибактериални и обезмасляващи свойства.

7. Ъгли в душовете

Ъглите на душа обикновено се пълнят със сапун, ръжда, влага, варовик и гъбички с течение на времето. Затова е важно да поставите течност в тях, за да помогнете за отстраняването на мръсотията, преди да започне да залепва и да стане по-трудно да се премахне.

Както при фурната, отлична рецепта е да използвате лимон и сода за хляб. Ако мястото е много малко, можете да си помогнете с тампон за почистване.

Лимон и сода бикарбонат
Комбинацията от сода бикарбонат и лимон е класическа за домакинско почистване. Особено в труднодостъпни места.

Защо не трябва да пренебрегвате тези ъгли

Ръководство от Министерството на здравеопазването на правителството на Чили посочва, че в дома може да има висок риск от предаване на инфекции. Има микроорганизми, които оцеляват няколко месеца.

В този смисъл допускането на натрупване на мръсотия в ъглите на къщата може да се превърне в благоприятна среда за микроорганизми, вредни за човешкото здраве.

Място, пълно с прах, може да бъде идеалното място за развитие на прахови акари. По същия начин във влажни и мръсни зони могат да се развият патогенни гъбички.

Въпреки че има уреди и мебели, които са много тежки за преместване по време на рутинно почистване, важно е да местите тези мебели поне два пъти годишно, за да почистите под тях. Често в тези пространства се натрупва много мръсотия и остава незабелязана.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.