8 интересни приложения на микровълновата печка

Препоръчваме винаги да подхождате с внимание, когато ги изпробвате и да избягвате поставянето на метални предмети в микровълновата печка.
8 интересни приложения на микровълновата печка

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Първата микровълнова печка се появява на пазара през далечната 1946 г. Въпреки това са необходими 7 десетилетия, за да се превърне в един от основните електрически уреди в дома на съвременния човек.

С тази печка можете лесно да подгрявате ястия и дори да приготвяте по-прости рецепти.

Освен за готвене обаче, микровълновата печка може да има различни приложения у дома. Мнозина от вас дори не подозират за съществуването им.

Затова искаме да използваме възможността и днес да представим 8 удивителни идеи как да използвате този кухненски уред извън кулинарното му предназначение.

Препоръчваме винаги да подхождате с внимание, когато ги изпробвате и да избягвате поставянето на метални предмети в микровълновата печка.

  1. Премахване на марки или пломби с микровълновата печка

Премахване на марки или пломби с микровълновата печка

Ако искате да запазите марки или пломбите на своите картички, можете да ги загреете леко в микровълновата печка, за да ги отстраните по-лесно.

За целта се необходимо първо да ги навлажните с малко вода. След това ги сложете в печката за 20 секунди.

След като това време изтече, опитайте да отлепите печата или пломбата. Процесът не трябва да изисква много усилия.

  1. Нарежете лука без да плачете

Нарежете лука без да плачете - сложете го за малко в печката

Серните съединения, които се съдържат в лука, са причината, поради която плачем, когато го режем.

Когато направите разрез с ножа, разрушавате клетките, а те освобождават летливите серни съединения, които провокират просълзяването в момента, в който влязат в контакт с тялото.

Можете да избегнете този процес, като сложите лука в микровълновата печка непосредствено преди да пристъпите към рязането му.

Срежете двата края на лука и го оставете в печката за 30 секунди.

  1. Дезинфектирайте гъбите за миене

Дезинфектирайте гъбите за миене в микровълновата печка

Гъбите и други почистващи предмети, които използваме за почистване на повърхностите у дома, често влизат в контакт с различни мръсотии и бактерии. Затова не е никак изненадващо, че те стават по-замърсени дори от тоалетната чиния.

Именно поради това е важно да се научите да ги поддържате чисти и дезинфекцирани. Така няма да се налага да ги изхвърляте често в боклука.

Потопете ги в бял оцет или лимонов сок. Сложете ги в микровълновата печка на висока температура за 1 минута.

Киселинността на тези продукти в допълнение с горещината ще убият всички патогени по гъбите. Като резултат ще можете отново да ги използвате, без страх, че разнасяте бактерии из дома.

  1. Изцедете повече сок от лимона

Загрейте лимона за кратко в микровълновата печка

Не се вълнувайте излишно, дали ще успеете да изцедите достатъчно сок от лимона, за да изпълните стриктно рецептата.

Едно от прекрасните приложения на микровълновата печка е свързано точно с този плод. Загрейте го за 20 секунди. След това изстискайте сока, докато лимонът е още топъл.

По този начин структурата на плода е променена и позволява да извлечете и последната капка от ценния сок.

  1. Удължете живота на четката на спиралата

Удължете живота на четката на спиралата

Друг проблем, пред който много жени се изправят, са четките на спиралата, които понякога твърде лесно изсъхват. Така при нанасянето на грима се образуват неприятни бучици, които са нежелани и нелицеприятни.

Ако забележите, че спиралата започва да създава проблеми, можете да удължите живота на четката, като използвате следния прост трик.

Сложете спирала в чаша вода и я поставете в микровълновата печка за 30-40 секунди.

Този метод ще спомогне за възвръщане на течната текстура и ще удължи употребата на спиралата.

  1. Боядисване на тъкани

Боядисване на дрехи с помощта на микровълнова печка

Омръзна ли ви цвета на някоя дреха? Ако купите нова боя и я използвате с помощта на микровълнова печка, може да постигнете съвършено нова визия.

Сложете избраната вещ в съд, пълен с вода. Добавете боята. Покрийте съда и включете печката на висока температура за 4 минути.

След като това време изтече, изчакайте няколко минути. Вижте новия цвят на дрехата!

  1. Стерилизиране на буркани

Стерилизиране на буркани с помощта на микровълнова печка

Когато стерилизирате буркани за съхраняването на хранителни продукти в тях, елиминирате патогените, които са оцелели по стъклената повърхност.

Един от най-разпространените начини е като ги кипнете в съд с вода за няколко минути.

Но ако искате да спестите това време и да извлечете полза, сложете ги на водна баня в микровълновата печка само за 2-3 минути.

Щом водата започне да кипи, бурканите са готови за нова употреба.

  1. Микровълновата печка е идеална за загряващи подложки

Микровълновата печка е идеална за загряващи подложки

Ако искате да облекчите болката или възпалението, напълнете чорап с леща, завържете на възел накрая и загрейте в микровълновата печка за 4 минути.

След като проверите, че чорапът не е прекалено горещ за кожата, наложете го върху засегнатата зона. Оставете така, докато напълно се охлади.

Опитвали сте досега да използвате микровълновата печка за друго, освен за готвене? Сега вече познавате няколко алтернативни приложения. Не се колебайте да ги използвате, когато искате да улесните изпълнението на домашните задължения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.