Ползите за здравето от притежанието на домашни любимци

Притежаването на домашен любимец може да бъде полезно за здравето в немалко области. Ползите от притежаването на домашни любимци са наблюдавани дори при диабетици.
Ползите за здравето от притежанието на домашни любимци

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 28 януари, 2023

Наличието на домашен любимец в дома поражда чувства, привързаности и различни реакции във всеки един от членовете на домакинството. Но освен това изследванията доказват ползите от притежаването на домашни любимци и че домашните любимци подобряват качеството ни на живот.

Няма съмнение, че домашните любимци са чудесни спътници за всички хора. Освен че е много лесно да се свържем с тях, те също така заемат много важно място в дома. До такава степен, че започваме да ги чувстваме като членове на нашето семейство.

Вероятно имате или сте имали домашен любимец у дома. И не сте се замисляли колко важно може да бъде присъствието му за вашето здраве. Ако все още не знаете ползите от това да имате домашен любимец у дома, ето всички предимства, така че да имате една или повече причини да обичате своя домашен любимец или да ви насърчим да осиновите такъв.

Наличието на домашни любимци намалява риска от сърдечни заболявания

Проучване, проведено от Американската сърдечна асоциация, установи, че отглеждането на домашен любимец може да намали риска от сърдечни заболявания. Тези проучвания установяват, че хората, които извеждат кучето си на разходка, имат 54% повече енергия, която се препоръчва за ежедневието. Благодарение на това човек може да бъде по-малко склонен да страда от сърдечно-съдови заболявания.

Ако искате да поддържате сърцето си здраво и да споделяте с вашия домашен любимец, идеално е да се разхождате с него поне 150 минути на седмица.

Прогонват чувството за самота

Съвети за по-добър живот

Наличието на домашен любимец у дома също може да помогне на човека да се почувства по-уверен в себе си и по-защитен. Изследванията по тази тема показват, че притежаването на домашни любимци може да донесе ползи за благосъстоянието, включително смекчаване на чувството за самота и свързаните с нея последици, сред по-възрастните хора, които живеят сами.

По този начин, особено за възрастните хора, притежаването на домашни любимци може да бъде полезно за избягване на чувството на самота.

Домашните любимци намаляват стреса

Притежаването на домашен любимец може да помогне за намаляване на чувството на стрес, безпокойство и депресия. Това се обяснява от проучване, публикувано през 2018 г. от списанието Innovation Aging, което обяснява, че отглеждането на домашен любимец има потенциала да намали реакциите на стрес при хора с депресивни симптоми.

Подсилват имунната система

.

Ползите от притежаването на домашни любимци върху имунната система.

Различни изследвания също така установяват, че животът с домашни любимци от ранна възраст помага за укрепване на имунната система. Като по този начин намалява риска от развитие на алергии и респираторни заболявания.

За да докажат това, изследователи от Финландия проведоха проучване с 397 деца от раждането до една година. Изследването се състоеше в наблюдение на децата и контактите им с животни. В резултат на това беше установено, че децата, които са имали повече контакт с животните, имат по-силна имунна система.

Домашните любимци могат да помогнат на диабетици

Въпреки че звучи невероятно, някои кучета могат да помогнат на хора, страдащи от диабет. Има дори организации като Dogs for Diabetics, които са посветени на обучението на кучета. За да помагат на пациенти с този здравословен проблем.

В проучване, публикувано през 2016 г. от списание Plos One, беше установено, че децата, които активно се грижат за един или повече домашни любимци в дома, са 2,5 пъти по-склонни да контролират нивата на кръвната си захар, отколкото децата, които не се грижат за домашен любимец.

Увеличават продължителността на живота

ползи от притежаването на домашен любимец

Широко разпространено е мнението, че притежаването на домашни любимци е полезно за хората и че част от тази полза е чрез благоприятните ефекти върху сърдечно-съдовия риск. Например, има доказателства, че собствениците на кучета са по-малко заседнали. Имат по-ниско кръвно налягане, плазмен холестерол и триглицериди, по-леки реакции на психически стрес и по-добра преживяемост след инфаркт на миокарда. В сравнение с тези, които нямат домашен любимец.

Като цяло, притежаването на домашни любимци, особено кучета, е свързано с положителни ползи за здравето . Животните осигуряват усещане за благополучие на човека, дори когато преминава през лош период; този тип усещане подобрява качеството на живот и може да го удължи за по-дълъг период от време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Of, B., & Pets, F. (2009). Human-Animal Bonds II : The Role of Pets in Family. Most. https://doi.org/10.1121/1.3109980
  • Cherniack, E. P., & Cherniack, A. R. (2014). The benefit of pets and animal-assisted therapy to the health of older individuals. Current Gerontology and Geriatrics Research. https://doi.org/10.1155/2014/623203
  • McConnell, A. R., Brown, C. M., Shoda, T. M., Stayton, L. E., & Martin, C. E. (2011). Friends with benefits: On the positive consequences of pet ownership. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/a0024506

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.