10 причини къщата ви да изглежда мръсна, дори ако я чистите всеки ден

Ако къщата ви изглежда мръсна, дори да я почиствате всеки ден, вероятно трябва да промените навиците си. Ето как да поддържате дома си спретнат.
10 причини къщата ви да изглежда мръсна, дори ако я чистите всеки ден
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 20 април, 2023

Използването на най-добрите продукти или наличието на най-съвременни почистващи уреди не са гаранция за чистота в дома. Понякога, дори и да чистите всеки ден, къщата ви изглежда мръсна. Това се дължи на лоши санитарни условия или непродуктивни навици.

Навици като подсушаване на капките, които опръскват стъклата на витрините, избърсване на плота с парцал за отстраняване на мазнини или не оставяне на обувките в средата на хола, допринасят за реда и хигиената.

Неприятно е да виждане нежелан външен вид, особено когато почиствате всеки ден. По същия начин безпорядъкът и неподредеността засягат спокойствието на тези, които живеят заедно. Как да разрешим проблема? Ключът е да отидете малко по-далеч и да приемете рутинни процедури като тези, които ще обясним.

Защо е необходимо да почистваме добре къщата?

Отговорът е прост: за здраве. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) почистването е решаваща стъпка за унищожаване на повечето микроби, които са по повърхностите на къщата.

Аргументът на институцията е, че използвайки домашни формули с перилен препарат или сапун, минимизирате количеството микроорганизми и риска от инфекция. Както препоръчва CDC, правилното нещо, което трябва да направите, е да почистите с тези опции, преди да прибягвате до други химикали.

В допълнение, чистотата на околната среда се превръща в комфортна и естетически приятна среда. Дори влияе върху емоционалното благополучие.

Всеки път, когато почиствате къщата, вие носите полза за физическото и психическото си здраве

Как чистотата и спретнатостта в дома помагат за физическото и психическото здраве? Липсата на безпорядък оказва по-малко влияние върху свръхстимулацията, генерирана от натрупване на визуални стимули, като различни парчета, разпръснати из къщата, например.

Междувременно News Medical Life Sciences заявява, че домакинската работа е метод за облекчаване на стреса, при който упражнявате и практикувате съсредоточеност. Всъщност те предполагат, че почистването в състояние на съзнание има положителни ефекти, като чувство на вдъхновение и намаляване на отрицателните заряди.

Колкото и да чистите, това са причините, поради които къщата ви изглежда мръсна

Какво се случва, когато постоянно почиствате и мръсният образ на къщата е все около вас? Възможно е някои от изброените по-долу фактори да преобладават.

1. Защо къщата ви изглежда мръсна – има лоша миризма

Ароматизирането на къщата е релаксиращо и създава усещане за чистота. Както се казва в статия в Revista Mexicana de Sociología, точно както преценяваме дали една храна е добра или лоша по миризмата й, склонни сме да преценяваме и атмосферата.

Следователно привличането към естествените ароматизатори е метод за съдействие на хармонията и възприятието за ред. Лавандула, канела и бор са идеални аромати.

Aromatizantes de lavanda за дома.
Ароматизирането с лавандула е лесен начин за подобряване на атмосферата след почистване.

2. Навсякъде има прах

Почистването на къщата включва почистване на лайсните, стените, цепнатините на вратите и всички места, които колкото и незначителни да изглеждат, са пълни със замърсяващи частици.

Представете си, че пристига посетител, хваща дръжката на вратата и ръката му е пълна с прах. Много вероятно е той да сметне, че останалата част от къщата е мръсна.

Когато почиствате, не забравяйте дори первазите. Предметите, върху които прахът има тенденция да се натрупва и да стане източник на акари, са следните:

  • Легла
  • Мебели
  • Етажерки за книги
  • Рафтове

3. Дори да чистите, тъмнината прави къщата да изглежда мръсна

Когато осветлението в стаите не е подходящо, средата изглежда мръсна. Предимно в къщите, които нямат толкова много светещи входове, е уместно да разчитате на бели крушки и енергоспестяващи, защото те предлагат усещане за уют и хигиена.

От друга страна, ако естествената светлина е достъпна, опитайте да използвате прозрачни завеси и разположете растенията в ключови точки. Тези стратегии значително подобряват външния вид на всяко помещение, помагайки му да изглежда чисто.

4. Защо къщата ви изглежда мръсна – не планирате седмично или месечно почистване

Само пускането на прахосмукачка не е достатъчно. Къщата изглежда спретната, стига да планирате основно седмично почистване и основно почистване поне веднъж месечно. Седмичните действия включват миене на бани, търкане на подове и почистване на мебели.

Сега, с повече подготовка, посветете един ден от месеца на същите задачи, като добавите почистването на чекмеджета, килери, прозорци и врати. Идеята е да покриете всички пространства, като се възползвате от възможността да изхвърлите или да дарите това, което не ви трябва.

5. Подовете ви са напукани

Ако има дефект в подовете и не можете да го поправите в момента, време е да го замаскирате. Оставянето му на показ създава впечатление за пренебрежение. За да си спестите неудобството, постелете килим, който пасва на декора и не позволява на пукнатината да продължи да се разширява.

6. Има мръсни чинии

Когато използвате съдовете и сребърните прибори, измийте ги, подсушете ги и ги приберете. Докато има планина от съдове, бъркотията няма да напусне къщата.

Не оставяйте нищо натрупано в мивката или на плота. Дори и да сте уморени, по-добре е да прекарате няколко минути в измиване на мръсотията.

Vajilla sucia en una casa desordenada.
Мръсните, разхвърляни съдове никога няма да позволят на останалата част от къщата да блесне.

7. Не се възползвате от технологиите

Прахосмукачките роботи представляват един от значителните технологични приноси за улесняване на домакинската работа. Тези автономни устройства изсмукват мръсотията от пода, докато вие посвещавате тези минути на други дейности, за да освежите къщата.

Да, четките за метене са вечно на помощ, но си струва да дадем шанс на иновациите, които спестяват време и физически усилия. Като извлечете максимума от този вид уреди, вие подсилвате чистотата и къщата няма да изглежда мръсна.

8. Вашите прибори за почистване са в лошо състояние

Приборите за почистване трябва да са в добро състояние. Изтъркана метла, скъсани парцали и прахосъбирачки без пера са други вещи, които влошават външния вид на къщата. Почистете почистващите инструменти и, ако са завършили своя цикъл, е време да ги смените.

9. Къщата ви изглежда мръсна поради пръски в банята

Почти неизбежно е мивката, огледалата и параванът да се окажат съответно напръскани с паста за зъби, сапун и шампоан. Ако ги оставите мръсни в продължение на много дни, усложнявате премахването на петна и рискувате да оставите следа, което допринася за лошия вид на банята.

Уверете се, че оставяте мивката без следи от паста за зъби или косми, които падат след сресване на косата. Избършете огледалата с микрофибърна кърпа или вестник и нанесете продукти за дезинфекция на стъкло или разтвор с оцет върху преградата.

Организацията с нестопанска цел Opcions посочва, че оцетът, тъй като е кисел, отмива варовика, органични материи и разрежда частиците сапун, като същевременно предотвратява мухъл и плесен и осигурява свежа среда.

10. Къщата ви изглежда мръсна? Почистете мръсотията в кухнята

Плотове и шкафове в близост до котлоните се оказват често със следи от маслото, което използвате за готвене. Ако покритието на шкафовете е матово, толкова по-забележими са мазните петна, които развалят външния вид на една толкова деликатна зона като кухнята.

Когато зоната за приготвяне на храна блести от мръсотия, това ще накара останалата част от къщата да отразява същото.

Не позволявайте изгорялото масло да остава твърде дълго върху повърхностите, защото ще бъде трудно да го почистите по-късно. За тази задача е уместно да се използват неабразивни обезмаслители.

Къщата ви изглежда мръсна поради мръсотия.
Не оставяйте капки мазнина в кухнята. Освен това почистете веднага след хранене.

Стойността на изграждането на добри навици, така че къщата вече да не изглежда мръсна, след като почистите

През повечето време къщата изглежда мръсна поради навици, които изглеждат несъществени, но в крайна сметка се превръщат в лоши такива. Един от тях е да напълните креслото в спалнята с дрехите, които събличате или с току-що изпраните дрехи, които не сте занесли веднага в гардероба.

Усвоете навика да оставяте мръсните неща в коша и да прибирате прането веднага щом изсъхне. Изглежда досадно, но последователността го превръща в навик, който ще оцените по-късно.

И накрая, изграждането на навици за ред и чистота е тайната на безупречната къща. И участието на семейството е ключово, защото ако всеки изпълни своята роля, ще живеете заедно в спретната и приятна среда.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.