5 съвета за безопасно почистване и дезинфекция на постелки за домашни любимци

Важно е постелките на домашните любимци да бъдат чисти и безопасни. Научете защо и как да се погрижите за това.
5 съвета за безопасно почистване и дезинфекция на постелки за домашни любимци

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 23 април, 2023

Почистването на постелки за домашни любимци е много важно. Това е така, защото това е тяхното място за почивка и, подобно на вашето, е подходящо винаги да е безупречно и вашият домашен любимец да може да се радва на чиста и безопасна среда.

Това обаче не е толкова лесно, колкото да сменим чаршафите на собственото си легло. Следователно трябва да отделите известно време, за да се уверите, че сте елиминирали възможните микроорганизми, които засягат здравето на вашия домашен любимец.

Към това се добавя и трудността на формата. Леглата за кучета обикновено са големи и направени от твърди материали, които затрудняват поставянето им в пералнята например.

Във всеки случай, в тази статия ще изясним тези съмнения и ще ви покажем как да почистите този елемент по лесен, но много ефективен начин. Продължавай да четеш!

Съвети за почистване и дезинфекция на постелки за домашни любимци

Леглото на вашия домашен любимец винаги трябва да е чисто и дезинфекцирано. Този процес трябва да се извършва по-често в сравнение с времето, когато го къпете, което обикновено е всеки месец.

Е, не се препоръчва да чакате 30 дни или повече, за да почистите мястото за почивка. Това е така, защото там се натрупват косми, мъртва кожа, играчки, остатъци от храна и дори бълхи и кърлежи. Всичко това може да навреди на здравето на вашия домашен любимец и на вас, така че е най-добре да го предотвратите с постоянно почистване.

1. Постелки за домашни любимци: Почистете натрупаната коса

Независимо дали вашият домашен любимец е куче или котка, в леглото му винаги ще има следа от косми, прах и дори остатъци от храна. Основното нещо е да се избегне натрупването на тези остатъци, които биха могли да предизвикат наличието на бактерии и които, когато миете леглото, правят задачата по-трудна.

За да премахнете всичко това, можете да използвате прахосмукачка, която също трябва да прекарате през леглото, под него и в зоната, където го поставяте. Постига се и с помощта на ролка за мъх или друг подобен елемент.

Грижа за постелки за домашните любимци
Леглото на вашия домашен любимец обикновено натрупва много косми, които трябва да се почистват с прахосмукачка.

2. Разделете спалното бельо, за да почистите частите отделно

След като почистите спалното бельо от замърсявания, трябва да го разделите. Важно е да перете текстила като калъфи и одеяла, с изключение на дунапрена за матрака.

След тази стъпка започнете да почиствате петната от калъфката. Имате възможност да го направите с препарат за премахване на петна и четка за зъби. Или да го поставите в пералнята с останалия текстил.

За дезинфекция на тези елементи проверете етикета с препоръки за пране. Ако е позволено, измийте с гореща вода, добавете продуктите, които винаги използвате, и добавете малко сода за хляб. Последният елемент помага за премахване на петна, дезинфекцира и дезодорира.

3. Постелки за домашни любимци: измийте пяната

Много хора избягват да перат дунапреновата постелка на домашния си любимец от страх да не я повредят. Страхът е основателен Неправилното извършване на този процес може да остави вашия домашен любимец без матрак. Има обаче начини да го направите правилно:

  • Първи вариант: това е за тези пълнежи, които са доста твърди и на етикета им е посочено, че могат да се перат в пералня. Това означава, че това е устойчив материал, който няма да се повреди, така че единственото, което остава да направите, е да поставите матрака в пералнята. Добавете и малко оцет.
  • Втори вариант: за матраците с дунапрени, които могат да загубят формата си и да се повредят, има трик, който превзе социалните мрежи. Това е свързано с използването на тенис топка. Достатъчно е да поставите дунапрените в пералнята, да добавите почистващи препарати и да поставите вътре две-три топки за тенис. Така пяната не губи обема си.

4. Оставете постелката на домашния любимец да изсъхне много добре

Четвъртият съвет за ефективно измиване на леглото на вашия домашен любимец е свързан със сушенето. Най-добре е да не поставяте дунапрена в сушилнята, тъй като може да се повреди. Затова оставете пълнежа в част от къщата, където може да изсъхне естествено.

Изсушете останалите части на въздух, за да не се свият, тъй като тогава ще имате проблеми при повторното събиране на леглото. Това също е важно, тъй като влажността може да предизвика лоши миризми, гъбички по текстила и кожни проблеми за домашния любимец (като Malassezia mycosis ).

5. Бъдете много внимателни с продуктите, които използвате

Завършваме тези съвети за почистване и дезинфекция на леглото на вашия домашен любимец, като ви приканваме да бъдете особено внимателни с продуктите, които използвате в процеса. Само вие познавате вашето куче или котка и колко чувствителна е кожата им. И накрая, ако сте открили, че е склонен към развитие на алергии, най-добре е да изберете продукти, създадени за тези случаи.

Има редица сапуни или перилни препарати, които са подходящи за домашни любимци. Друг вариант, както беше споменато в предишните точки, е да предпочетете домашно приготвени продукти като бял оцет или сода за хляб. Които са ефективни при дезинфекция и дезодориране и не причиняват дискомфорт на домашните любимци.

Във всеки случай трябва да знаете, че е жизненоважно да изплакнете обилно с вода. Понякога се появяват алергии, защото сапунът или използваните продукти остават импрегнирани върху плата.

Домашните любимци са част от семейството
Вашата котка или куче страда от кожни алергии? Най-добре е да купувате продукти, които са приятелски настроени към тях, за да изперете леглото и одеялата им.

Чисто легло е равно на щастлив домашен любимец!

Ще забележите, че след като почистите леглото на вашия домашен любимец, той ще бъде щастлив, а вие можете да сте спокойни. Посветете част от времето си на тази задача, поне веднъж месечно. В допълнение към чистата постелка за домашни любимци, това е начин за контролиране на възможни вредители, като бълхи и кърлежи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bajwa, J. (2017). Canine Malassezia dermatitis. The Canadian Veterinary Journal58(10), 1119.
  • Desachy, F. (2018). Los cuidados del perro día a día. Parkstone International.
  • Kale, A., & Gaspari, A. A. (2021). A dog lover’s dilemma: airborne allergic contact dermatitis to tylosin. JAAD Case Reports7, 100-102.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.