Какво представляват родилните контракции?

Ако сте в последните седмици от вашата бременност, тогава е важно да знаете как да разпознаете родилните контракции. По този начин, ще отидете на болница в точното време.
Какво представляват родилните контракции?
María Cantos

Написано и проверено от Акушерка María Cantos.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Родилните контракции са най-очакваните симптоми за бременни жени, чиято дата за раждане наближава.

Промените в тялото при жената са понякога източник на тревога, тъй като приближава датата за раждане и по време на раждане. Няма съмнение, че симптомите, които предизвикват най-много тревожност и очаквания, са контракциите. Това е така, защото определени форми на контракции могат да подскажат започването на раждането.

Обаче, мислите ли, че лесно можете да ги разпознаете?

В днешната статия, ще ви покажем как варират контракциите през последните седмици от бременността, така че да можете да предприемете правилните мерки.

Родилните контракции: продромални контракции или фалшиво раждане

Родилните контракции: жена с контракции

Контракциите при раждане идват във формата на чести и редовно стягащи движения на маточните мускули.

За да знаете дали вашите контракции показват, че сте на път да родите, първото нещо, което трябва да знаете, е какво да очаквате. Контракциите, както името подсказва, са контрактури на маточния мускул или миометриума. Тези контрактури оказват напрежение, което започва на горната част на матката и бута бебето към долната част, тоест маточната шийка.

Нормално е да се възприемат промени и симптоми, които са част от процеса на раждане през последните седмици от бременността. Всъщност, един от най-често срещаните симптоми, е появата на така известните контракции. Всъщност, не всички от тях имат общо с етапите на разширяване и процеса на раждане.

Тялото трябва да се подготви предварително и прави така прогресивно, особено когато е първото раждане. Освен това, нередовността е основната характеристика на контракциите, които изпитвате по време на етапа продормално раждане.

Много често срещано е да сте нервни по време на последния етап от бременността веднага щом започнете да усещате, че корема ви става по-твърд през определени периоди от деня. Също, може да усещате, че имате менструална болка през последните седмици от вашата бременност. Вместо това, останете наясно с това за какво трябва да внимавате, когато става въпрос за симптоми, че сте готови да родите.

Родилните контракции: какво да правите при продромалните контракции

Жена с продромални контракции

Техники като масаж или горещи водни бани могат да намалят контракциите от фалшивото раждане.

Основната характеристика на продромалното раждане е, че дискомфората обикновено изчезва когато се променя стойката или се намалява физическата дейност. Така че, ето някои неща, които можете да направите за да намалите степента от изпитания дискомфорт и да подпомогнете вашето благосъстояние.

Те включват:

 • Горещи бани или душове. Температурата на водата не трябва да е много висока. Всяка жена ще пригоди температурата, от която се нуждае, целта е да ѝ се осигури удобство.
 • Използвайте топка за упражнения за разтягане на вашия гръбначен стълб и бедра. Трябва да седите върху топката с вашите крака на ъгъл от 90 º и вашите бедра на ъгъл от приблизително 180 º когато ги разтворите. След това, трябва да правите латерални, циркулярни и движения отпред до гърба.
 • Масажи на лумбалната област. За да ги правите, трябва да назначите втори човек, който може да прави кръгови масажи. Те могат да използват малко природно масло, бадеми, невен и Алое вера за него.

Как да разпознаете родилните контракции

Снимка на жена, която вероятно ражда

Тъй като контракциите по време на раждане напредват с времето и интензитета, силата, приложена върху маточната шийка, ще ги разшири. Това ще доведе до появата на симптоми при раждане с последвалото „изпускане“ на бебето и последващото му раждане.

За да знаете със сигурност, че вашите признаци са всъщност контракции при раждане и да можете да ги различавате от фалшиво раждане, трябва да научите какви са специфичните им характеристики:

 • Редовност. Контракциите при раждане трябва да са редовни по честота и интензитет. Трябва да има постоянен ритъм за кратко за да се знае, че със сигурност процеса на раждане е започнал. Подобна редовност на ритъма трябва да продължи за поне един час.
 • Продължителността. Освен това, всяка контракция трябва да продължи за една минута от начало до край.
 • Възприемане. Всички контракции се възприемат различно от различните жени. Това, което е сигурно, е това, че те рядко минават незабелязани. Болката не е точно симптом, защото е субективно. Обаче, вашето възприятие за това какво се случва с вас е важно, защото ако изпитвате много болка и горепосочените симптоми, е вероятно това да са контракции.

Какво да правите ако изпитвате контракции при раждане

 • Ако сте убедени, че имате контракции при раждане, тогава запазете самообладание и се подгответе да отидете до вашата родилна клиника.
 • Опитайте се да релаксирате.
 • Измерете контракциите с часовник.
 • Запазете спокойствие, ако забележите движения на плода.
 • Помолете член от семейството си да отиде с вас.
 • Вземете вашата бебешка люлка, куфар и всички документи за бременноста, от които се нуждаете.
 • Отидете във вашата най-близка родилна клиника или най-близко спешно отделение.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.