Пет домашни средства за успокояване на болката в челюстта

В допълнение към използването на тези средства, ако искате да успокоите болката в челюстта, е важно да контролирате стреса и да избягвате вредни навици, като дъвченето на дъвка.
Пет домашни средства за успокояване на болката в челюстта
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Colmenares

Последна актуализация: 04 декември, 2022

Болката в челюстта е по-често срещана, отколкото си мислите. Обикновено започва от нищото и причинява силен дискомфорт. Въпреки това, с течение на времето, болката може да стане изключително остра и интензивна.

Симптомите й варират в зависимост от причината. Състоянието определено трябва да се лекува, тъй като може да се разпространи в останалата част от лицето. Въпреки това, няма място за безпокойство, тъй като има редица домашни средства, които могат да успокоят болката в челюстта.

Има множество причини, които могат да генерират този дискомфорт и всяка от тях има различни последствия. Какъвто и да е случаят, трябва да посетите вашия лекар. След това ще можете да получите повече информация и да научите как да се справите с проблема.

Причините за болката в челюстта

По правило болката в челюстта е резултат от неправилно подравняване на нещо. Една от причините това да се случи е, че зъбите ви не си пасват правилно. Друга причина може да е бруксизъм (известен като скърцане със зъби). Може също да е резултат от нараняване на врата или удар в челюстта.

Скърцане със зъби

Скърцането със зъби е една от основните причини за болка в челюстта. Известно е още като бруксизъм и се състои в скърцане със зъби, съзнателно или неволно. Някои хора го правят, когато спят. Други – когато са стресирани, според проучване, проведено от Universidad de Los Andes (Чили).

Натискът, упражняван при скърцане със зъби, обикновено е пет пъти по-силен от този при дъвчене. Този проблем причинява износване на зъбния емайл и болка в челюстта. Когато се прави многократно, може също да причини дислокации на ставите и главоболие.

Причини за болката в челюстта – остеомиелит

Остеомиелитът е инфекция, която засяга костите или друга тъкан, според проучване, проведено от Университета по медицински науки (Коста Рика). Някои хора често страдат от остеомиелит в темпоромандибуларната става. Това води до подуване на лицето, висока температура и болка в челюстта.

Зъбен абсцес

Зъбният абсцес причинява натрупване на гной във всяка област на зъба или венеца. По правило се генерира, когато има кариес, който не е бил лекуван или друг вид зъбен проблем.

 • Има два вида. Периапикалният се появява в корена, докато пародонталния се появява във венците, както се потвърждава от изследване, проведено от университета в Порт Харкорт (Нигерия).
 • Когато бактериите достигнат корена на зъба, те засягат и тъканите в близост до костта. Това причинява досадна болка в челюстта.
 • В крайна сметка лимфните възли могат да се подуят и да причинят треска и неприятен вкус и миризма в устата.

Лечение за успокояване на болката в челюстта

Има редица лечения за облекчаване на болката в челюстта. Първото нещо, което трябва да направите, е да определите какво причинява дискомфорта и да посетите лекар, ако е необходимо. След като го направите, ще можете да се справите с болката. Вероятно ще трябва да промените определени неща, като диетата си или някои навици.

В случай на остеомиелит винаги е необходима медицинска помощ. Най-ефективните в този случай са антибиотиците. Въпреки това, ако проблемът е наистина напреднал, може да се наложи да се прибегне до операция за отстраняване на различни участъци от костта, които са увредени поради инфекцията.

От друга страна, в зависимост от случая, може да се препоръчат някои от следните лечения за болка в челюстта:

 • Ортодонтия. В случаите на бруксизъм, дължащ се на неправилна оклузия, най-препоръчителното лечение е ортодонтията.
 • Ботокс: При по-тежки случаи лечението с ботокс може да помогне, тъй като отпуска лицевите мускули.
 • В допълнение към шините и ортодонтията, може да се извършва физиотерапия допълнително, за да се възстанови захапката и да облекчи болката.
 • Ако има абсцеси, зъболекарят трябва да ги лекува възможно най-скоро, като дренира раната и прилага антибиотици.

Домашни средства за успокояване на болката в челюстта

Както споменахме по-рано, болката в челюстта може да има различни причини и нива на интензивност. Ако не се лекува, може да ограничи движението на ставата и да затрудни говора или храненето. Тези домашни средства ще помогнат за успокояване на болката в челюстта.

1. Пакети с лед

Според проучване, проведено от Университета на Америка (Чили), компресите с лед облекчават болката и успокояват нервите, което ги прави много ефективни при успокояване на болки в челюстта.

Никога обаче не прилагайте лед директно върху кожата, тъй като може да бъде болезнено. Вместо това го използвайте по следния начин:

 • Поставете лед в найлонов плик.
 • Увийте торбата с кърпа.
 • Поставете компреса върху мястото за десет минути.
 • Изчакайте десет минути, преди да нанесете отново.

2. Топъл компрес

Топлият компрес отпуска свръхактивните мускули. В допълнение, подобрява кръвообращението в засегнатата област, което помага за намаляване на болката, подобряване на лечебния процес и насърчаване на гъвкавостта в областта, според проучване, проведено от Universidade Federal do Piauí (Бразилия).

 • Не забравяйте да проверите температурата на водата с ръцете си, преди да я поставите върху лицето си.
 • Намокрете кърпа с топла вода.
 • Изцедете я, за да отстраните излишната вода.
 • Поставете кърпата върху мястото за десет минути.
 • Повтаряйте този процес на всеки два часа, докато болката в челюстта изчезне.

3. Подобрете диетата си

Когато страдате от болки в челюстта, трябва да се откажете от определени храни. Трябва да избягвате храна, която е прекалено хрупкава или твърда. Например ядки, сурови зеленчуци, стар хляб или бисквити. Вместо това изберете супи, варени зеленчуци, меки сирена и течни храни.

Освен това избягвайте да пиете кофеин и дъвки. Това стяга мускулите в челюстта и темпоромандибуларните стави, което засилва и удължава болката в челюстта. Също така се опитайте да включите в диетата си храни, богати на калций и магнезий и витамини А и С.

4. Масажирайте зоната

Масажите помагат за оптимизиране на притока на кръв в зоната и подобряват напрежението. Поради тази причина те са отличен вариант за облекчаване на болката в челюстта, независимо от причината. Не забравяйте да се масажирате наистина внимателно, за да не нараните челюстта си.

 • Нанесете зехтин, кокосово масло или крем върху линията на челюстта.
 • С показалеца и средния пръст масажирайте зоната с кръгови движения в продължение на пет минути.
 • Отворете устата си четири или пет пъти.
 • Повтаряйте процеса два или три пъти на ден.

5. Контролирайте стреса

Стресът не е полезен за челюстта ви или за здравето ви като цяло. По-специално, може да доведе до гризането на ноктите или скърцането със зъби. В тези случаи е препоръчително да включите навици за релаксация във вашата рутина, като йога или медитация.

Също така е важно да си почивате достатъчно и да поддържате правилна стойка на шийката на матката. Трябва да се опитате да правите 20 или 30 минути аеробни упражнения два пъти седмично. Всъщност упражненията намаляват стреса и тревожността, според проучване, проведено от университета в Гуаякил (Еквадор).

Други общи препоръки

 • Извършвайте спокойни дейности и не вършете нищо точно преди да заспите.
 • Избягвайте пушенето.
 • Бъдете добре хидратирани.
 • Носете всички шини или устройства, които са ви препоръчани.
 • Правете упражнения за релаксация на шията и лицето.
 • Приложете акупресура.

Избягване на болката в челюстта

Широкото прозяване, дъвченето на дъвка или много твърди храни и неправилното седене ще влошат проблема. Така че избягвайте тези навици, ако искате да успокоите болката в челюстта.

Ако е възможно, справете се с болката в челюстта по естествен начин. Все пак трябва да посетите специалист възможно най-скоро, защото ако болката е наистина силна, състоянието може да се влоши. Не забравяйте, че е важно да държите под око проблема и да се погрижите за решаването му по правилния начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sinisalu, V., & Akermann, S. (2016). Temporomandibular disorders. Eesti Arst. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00238-4
 • Sutin, A. R., Terracciano, A., Ferrucci, L., & Costa, P. T. (2010). Teeth grinding: Is Emotional Stability related to bruxism? Journal of Research in Personality. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2010.03.006
 • Varvogli, L., & Darviri, C. (2011). Stress management techniques: Evidence-based procedures that reduce stress and promote health. Health Science Journal. https://doi.org/10.1109/ISMICT.2011.5759814
 • Vicuña I, Daniela, Id A, María Eugenia, & Oyonarte W, Rodrigo. (2010). Asociaciones entre Signos Clínicos de Bruxismo, Ansiedad y Actividad Electromiográfica Maseterina Utilizando el Aparato Bite Strip® en Adolescentes de Último Año de Enseñanza Media (Secundaria). International journal of odontostomatology, 4(3), 245-253
 • Rojas Solano, María Jesús, & Badilla García, Jenny. (2018). Osteomielitis Aguda: Características Clínicas, Radiológicas y de Laboratorio. Medicina Legal de Costa Rica, 35(2), 54-61.
 • Arigbede AO, Babatope BO, Bamidele MK. (2012). Periodontitis and systemic diseases: A literature review. J Indian Soc Periodontol. 16(4): 487-91. doi: 10.4103/0972-124X.106878.
 • Gutiérrez Espinoza, H.J., Lavado Bustamante, I.P., & Méndez Pérez, S.J.. (2010). Revisión sistemática sobre el efecto analgésico de la crioterapia en el manejo del dolor de origen músculo esquelético. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 17(5), 242-252.
 • Guerra Santiesteban, José Ramón, Gutiérrez Cruz, Manuel, Zavala Plaza, Melvin, Singre Álvarez, Juan, Goosdenovich Campoverde, David, & Romero Frómeta, Edgardo. (2017). Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 36(2), 169-177.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.