Научете как да почиствате и дезинфекцирате инструментите за почистване

Използвайки инструментите за почистване, в тях се натрупват микроби: дезинфекцията на тези инструменти предотвратява появата на проблеми със здравето. Ето как.
Научете как да почиствате и дезинфекцирате инструментите за почистване
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 16 октомври, 2023

Кога за последен път изпрахте кърпите си за почистване, четките и инструментите за почистване? Как го направихте? Почистването и дезинфекцията на почистващите инструменти е навик, който изисква ежедневна практика.

Правилно поддържаните инструменти работят по-добре, издържат по-дълго и не събират микроби, които след това бавно и несъзнателно разпространявате из къщата. Има и сценарий за подновяване – т.е. време за изхвърляне на старото и използване на ново оборудване.

Ще ви научим как да почиствате тези инструменти, с цел да удължите тяхната работа и да предотвратите здравословни усложнения.

Значението на почистването и дезинфекцията на инструментите за почистване

Вярно е, че домакинските почистващи материали влизат в контакт с почистващи вещества, но това е недостатъчно, за да се гарантира, че микроорганизмите няма да полепнат. Боравенето с продуктите без ръкавици и без спазване на санитарните изисквания за инструментите увеличава риска от заболяване.

Както Mayo Clinic обяснява, микробите са в почвата, във въздуха, във водата и на всяка повърхност. Като почиствате редовно помещенията, премахвате микробите, но не ги елиминирате напълно, твърди публикация от болница Sant Joan de Déu.

Ето какво се случва с приборите, които не дезинфекцирате. Те събират патогени, които причиняват кръстосано замърсяване и увреждат здравето.

Смята се, че такива инструменти събират повече бактерии, отколкото има в тоалетната или душ кабината, например. Така че не отлагайте дезинфекцията и помислете за незабавна подмяна на тези за еднократна употреба.

Ако вашите домакински инструменти са чисти, те работят по-добре и намаляват времето, което отделяте за домакинската работа.

Показваме ви как да почиствате и дезинфекцирате инструментите за почистване

Топла вода, пералня и белина са някои удобни средства за почистване на прибори. При дезинфекцията е редно да се съобразите с вида на инструмента и от там да приложите следните методи.

Дезинфекция на инструментите за почистване: Кърпи за прах

Прахоуловителят е магнит за прах и развъдник за акари. Списание Eureka за научно образование и разпространение посочва, че екскрементите на паякообразните са източник на алергени и отключващ фактор за респираторни проблеми. От своя страна Medicina & Laboratorio споменава, че алергичният конюнктивит, синузит и отит са свързани с акари.

С цел превенция занесете прахоуловителя на неизползваемо място или в двора и леко го почукайте, така че прахът да падне на земята. Накрая изсмучете с прахосмукачка частиците.

Въпреки това, за да се гарантира пълното елиминиране на проблема, проверете състава на инструмента. Ако е направен от синтетични влакна, почистете го с ръчна прахосмукачка; перата изискват изплакване с вода, сапун и изсушаване на въздух.

Почистете и дезинфекцирайте инструментите за почистване
Дезинфекцията не е една и съща за синтетична кърпа за прах и инструмент с пера.

 

Прочетете и: Спиртът за почистване: какво представлява и какви са приложенията му?

Дезинфекция на инструментите за почистване – метли и четки

Изнесете метлите на открито и ги разклатете. След това използвайте стар гребен, за да изчистите мръсотията от влакната. Случва се, докато ги използвате, да влачат мъх, косми и други замърсявания.

Като допълнение към дезинфектанта за метли, смесете вода с капка препарат в кофа, накиснете метлата за 5 минути и я изплакнете, докато спре да излиза пяна. Някои хора добавят малко белина към формулата.

Подобна ситуация важи и за четките за почистване на мебели, пердета и дрехи. Кухненските четки могат да се мият в съдомиялна машина, а четките за стая могат да се напръскат с водороден прекис; всичко това трябва да се направи след изтръскване на мръсотията с по-малка четка.

Метлите и четките трябва да се мият с топла вода, защото тя не износва косъмчетата. Винаги избирайте изплакване вместо накисване. Ако обаче изберете последното, комбинирайте вода с белина или сода за хляб, без да забравяте да изплакнете след това.

Мопове

Въпреки че мопът е от съществено значение за блестящите подове, често събира всякакъв вид мръсотия; дори невидима. След като използвате този инструмент, изхвърлете водата от кофата и продължете с изпирането и подсушаването на мопа, така че да не придобие лоша миризма или да не задържа бактерии.

Важен факт: водата е основната съставка, но тя няма да направи нищо сама. Добавете малко оцет, който притежава полезни качества и е по-малко рисков от белината.

Journal of Applied Microbiology препоръчва оцетна киселина (химическото наименование на разтвора) за обща употреба в домакинството, стига почистващите формули да са прясно приготвени. Също така BMC Microbiology предлага комбиниране на оцет с лимонена киселина, тъй като осигурява по-добра концентрация и би било по-ефективно.

Четки за тоалетна

Тоалетните четки често се използват в банята и изискват дезинфекция с гореща вода и белина и дезинфектанти. Препоръката е да ги поставите в кофа с вода и количеството белина, посочено на етикета на продукта.

Оставете ги за половин час. Ако все още забелязвате мръсотия след половин час, удължете накисването с още няколко минути. Преди да я приберете, изчакайте да изсъхне.

Почистете и дезинфекцирайте инструментите за почистване: гъби

Кухненските гъби са среда за размножаване на бактерии. Всъщност научните доклади споделят експеримент, в който в тях се открива голямо разнообразие от бактерии; затова съветват да ги смените всяка седмица.

Гъбата привлича бактерии от остатъци от храна, кожа и други повърхности. Микроорганизмите намират в тези обекти влажна и удобна среда, с хранителните вещества, от които се нуждаят, за да се размножават.

След като използвате гъба, използвайте перилен препарат, за да я изперете, изстискате и окачите на слънце.

Микрофибърни кърпи

Според инструкциите на етикета на кърпата можете да я перете на ръка или в пералня. За първата алтернатива ги накиснете отделно в паста от сода за хляб и вода, разтрийте ги, оставете ги да престоят половин час и след това ги изплакнете. Топлата сапунена вода също върши работа.

Ако се използва машинно пране, не поставяйте други дрехи. Не забравяйте, че тези кърпи са импрегнирани с мръсотия.

Най-добре е да използвате гореща вода и ензимен препарат за дълбоко почистване. Не използвайте омекотител, защото той покрива тъканта и пречи на дезинфекцията.

Във всички случаи, след като изплакнете микрофибърните кърпи, трябва да ги оставите на слънце.

Почистете и дезинфекцирайте инструментите за почистване
Микрофибърните кърпи са отлични за почистване, но не забравяйте да почистите и тях.

Прахосмукачка

Прахосмукачките изискват ежемесечно почистване, въпреки че този период варира в зависимост от честотата на използване. Спецификациите за тяхното почистване зависят от всеки производител. Обичайната практика обаче е да премахнете торбата или резервоара, да ги измиете и да го поставите отново.

Външната част на прахосмукачката може да се почисти, като се избърше с кърпа, напоена със спирт. Отворите се почистват от мъх и косми.

Освен това въздушните филтри се сменят след изтичане на срока им на годност. Заменете ги с HEPA (високоефективни филтри за задържане на частици ), тъй като те са най-мощните за премахване на прах, акари, мухъл и други дразнещи алергени, според Medline Plus.

Последни препоръки за почистване и дезинфекция на инструментите за почистване за удължаване на живота им

Повечето почистващи прибори имат ограничен живот, но ако следите чистотата и правилната им употреба, те ще издържат по-дълго. За тази цел е полезно да използвате некорозивни сапуни и препарати, както и да дозирате количеството химикали и дезинфектанти.

Не позволявайте да минават твърде много дни; почиствайте и дезинфекцирайте инструментите си веднага щом приключите с използването им. Не забравяйте да осигурите място за съхранение на тези материали; най-добре е да ги окачите, вместо да ги оставяте да докосват пода. Не ги съхранявайте и мокри, тъй като влажността благоприятства развитието на микроби.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.