Научете как да почиствате и дезинфекцирате инструментите за почистване

Използвайки инструментите за почистване, в тях се натрупват микроби: дезинфекцията на тези инструменти предотвратява появата на проблеми със здравето. Ето как.
Научете как да почиствате и дезинфекцирате инструментите за почистване
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 16 октомври, 2023

Кога за последен път изпрахте кърпите си за почистване, четките и инструментите за почистване? Как го направихте? Почистването и дезинфекцията на почистващите инструменти е навик, който изисква ежедневна практика.

Правилно поддържаните инструменти работят по-добре, издържат по-дълго и не събират микроби, които след това бавно и несъзнателно разпространявате из къщата. Има и сценарий за подновяване – т.е. време за изхвърляне на старото и използване на ново оборудване.

Ще ви научим как да почиствате тези инструменти, с цел да удължите тяхната работа и да предотвратите здравословни усложнения.

Значението на почистването и дезинфекцията на инструментите за почистване

Вярно е, че домакинските почистващи материали влизат в контакт с почистващи вещества, но това е недостатъчно, за да се гарантира, че микроорганизмите няма да полепнат. Боравенето с продуктите без ръкавици и без спазване на санитарните изисквания за инструментите увеличава риска от заболяване.

Както Mayo Clinic обяснява, микробите са в почвата, във въздуха, във водата и на всяка повърхност. Като почиствате редовно помещенията, премахвате микробите, но не ги елиминирате напълно, твърди публикация от болница Sant Joan de Déu.

Ето какво се случва с приборите, които не дезинфекцирате. Те събират патогени, които причиняват кръстосано замърсяване и увреждат здравето.

Смята се, че такива инструменти събират повече бактерии, отколкото има в тоалетната или душ кабината, например. Така че не отлагайте дезинфекцията и помислете за незабавна подмяна на тези за еднократна употреба.

Ако вашите домакински инструменти са чисти, те работят по-добре и намаляват времето, което отделяте за домакинската работа.

Показваме ви как да почиствате и дезинфекцирате инструментите за почистване

Топла вода, пералня и белина са някои удобни средства за почистване на прибори. При дезинфекцията е редно да се съобразите с вида на инструмента и от там да приложите следните методи.

Дезинфекция на инструментите за почистване: Кърпи за прах

Прахоуловителят е магнит за прах и развъдник за акари. Списание Eureka за научно образование и разпространение посочва, че екскрементите на паякообразните са източник на алергени и отключващ фактор за респираторни проблеми. От своя страна Medicina & Laboratorio споменава, че алергичният конюнктивит, синузит и отит са свързани с акари.

С цел превенция занесете прахоуловителя на неизползваемо място или в двора и леко го почукайте, така че прахът да падне на земята. Накрая изсмучете с прахосмукачка частиците.

Въпреки това, за да се гарантира пълното елиминиране на проблема, проверете състава на инструмента. Ако е направен от синтетични влакна, почистете го с ръчна прахосмукачка; перата изискват изплакване с вода, сапун и изсушаване на въздух.

Почистете и дезинфекцирайте инструментите за почистване
Дезинфекцията не е една и съща за синтетична кърпа за прах и инструмент с пера.

 

Прочетете и: Спиртът за почистване: какво представлява и какви са приложенията му?

Дезинфекция на инструментите за почистване – метли и четки

Изнесете метлите на открито и ги разклатете. След това използвайте стар гребен, за да изчистите мръсотията от влакната. Случва се, докато ги използвате, да влачат мъх, косми и други замърсявания.

Като допълнение към дезинфектанта за метли, смесете вода с капка препарат в кофа, накиснете метлата за 5 минути и я изплакнете, докато спре да излиза пяна. Някои хора добавят малко белина към формулата.

Подобна ситуация важи и за четките за почистване на мебели, пердета и дрехи. Кухненските четки могат да се мият в съдомиялна машина, а четките за стая могат да се напръскат с водороден прекис; всичко това трябва да се направи след изтръскване на мръсотията с по-малка четка.

Метлите и четките трябва да се мият с топла вода, защото тя не износва косъмчетата. Винаги избирайте изплакване вместо накисване. Ако обаче изберете последното, комбинирайте вода с белина или сода за хляб, без да забравяте да изплакнете след това.

Мопове

Въпреки че мопът е от съществено значение за блестящите подове, често събира всякакъв вид мръсотия; дори невидима. След като използвате този инструмент, изхвърлете водата от кофата и продължете с изпирането и подсушаването на мопа, така че да не придобие лоша миризма или да не задържа бактерии.

Важен факт: водата е основната съставка, но тя няма да направи нищо сама. Добавете малко оцет, който притежава полезни качества и е по-малко рисков от белината.

Journal of Applied Microbiology препоръчва оцетна киселина (химическото наименование на разтвора) за обща употреба в домакинството, стига почистващите формули да са прясно приготвени. Също така BMC Microbiology предлага комбиниране на оцет с лимонена киселина, тъй като осигурява по-добра концентрация и би било по-ефективно.

Четки за тоалетна

Тоалетните четки често се използват в банята и изискват дезинфекция с гореща вода и белина и дезинфектанти. Препоръката е да ги поставите в кофа с вода и количеството белина, посочено на етикета на продукта.

Оставете ги за половин час. Ако все още забелязвате мръсотия след половин час, удължете накисването с още няколко минути. Преди да я приберете, изчакайте да изсъхне.

Почистете и дезинфекцирайте инструментите за почистване: гъби

Кухненските гъби са среда за размножаване на бактерии. Всъщност научните доклади споделят експеримент, в който в тях се открива голямо разнообразие от бактерии; затова съветват да ги смените всяка седмица.

Гъбата привлича бактерии от остатъци от храна, кожа и други повърхности. Микроорганизмите намират в тези обекти влажна и удобна среда, с хранителните вещества, от които се нуждаят, за да се размножават.

След като използвате гъба, използвайте перилен препарат, за да я изперете, изстискате и окачите на слънце.

Микрофибърни кърпи

Според инструкциите на етикета на кърпата можете да я перете на ръка или в пералня. За първата алтернатива ги накиснете отделно в паста от сода за хляб и вода, разтрийте ги, оставете ги да престоят половин час и след това ги изплакнете. Топлата сапунена вода също върши работа.

Ако се използва машинно пране, не поставяйте други дрехи. Не забравяйте, че тези кърпи са импрегнирани с мръсотия.

Най-добре е да използвате гореща вода и ензимен препарат за дълбоко почистване. Не използвайте омекотител, защото той покрива тъканта и пречи на дезинфекцията.

Във всички случаи, след като изплакнете микрофибърните кърпи, трябва да ги оставите на слънце.

Почистете и дезинфекцирайте инструментите за почистване
Микрофибърните кърпи са отлични за почистване, но не забравяйте да почистите и тях.

Прахосмукачка

Прахосмукачките изискват ежемесечно почистване, въпреки че този период варира в зависимост от честотата на използване. Спецификациите за тяхното почистване зависят от всеки производител. Обичайната практика обаче е да премахнете торбата или резервоара, да ги измиете и да го поставите отново.

Външната част на прахосмукачката може да се почисти, като се избърше с кърпа, напоена със спирт. Отворите се почистват от мъх и косми.

Освен това въздушните филтри се сменят след изтичане на срока им на годност. Заменете ги с HEPA (високоефективни филтри за задържане на частици ), тъй като те са най-мощните за премахване на прах, акари, мухъл и други дразнещи алергени, според Medline Plus.

Последни препоръки за почистване и дезинфекция на инструментите за почистване за удължаване на живота им

Повечето почистващи прибори имат ограничен живот, но ако следите чистотата и правилната им употреба, те ще издържат по-дълго. За тази цел е полезно да използвате некорозивни сапуни и препарати, както и да дозирате количеството химикали и дезинфектанти.

Не позволявайте да минават твърде много дни; почиствайте и дезинфекцирайте инструментите си веднага щом приключите с използването им. Не забравяйте да осигурите място за съхранение на тези материали; най-добре е да ги окачите, вместо да ги оставяте да докосват пода. Не ги съхранявайте и мокри, тъй като влажността благоприятства развитието на микроби.

Може да ви заинтересува ...
12 често срещани лоши навици за почистване на дома
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
12 често срещани лоши навици за почистване на дома

Всички домашни задължения могат да бъдат нарушени от лоши навици. Разпознавате ли някои от тези лоши навици за почистване на дома?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.