Пет трика за дезинфекция на кухненските гъби

18.06.2019
Въпреки че не ги виждаме, кухненските гъби са пълни с вредни микроорганизми. Днес ще ви дадем ценни трикове за дезинфекцията им.

Знаете ли защо е важно редовно да дезинфектирате кухненските гъби?

Кухненските гъби могат да се окажат пълни с опасни бактерии и микроорганизми, тъй като ги използваме за почистване на различни предмети. В действителност редица проучвания показват, че гъбите са едни от най-опасните и пълни с микроорганизми домакински вещи.

Защо е така?

Влагата и остатъците от храна в гъбите създават перфектната среда за развитие на редица патогени.

Ето защо е важно да знаете различни методи за дезинфекция, които да прилагате след всяка една употреба. В тази статия ще ви дадем пет трика за дезинфекция на кухненските гъби.

Защо трябва да дезинфектирате кухненските гъби

Кухненските гъби се използват за миене на съдовете и други домакински пособия. Заради материала, от който са направени, те лесно поемат мазнините и отпадъците от храна полепнали по чиниите.

Те бързо се замърсяват, тъй като влагата и малките им дупчици са перфектният дом за бактерии като E. coli., Salmonella и Campylobacter, както и на редица други вредни микроорганизми. Те се разпространяват много бързо в тази среда и могат да оцеляват до две седмици.

Когато ги използвате, за да измиете чиниите, много от тези микроорганизми могат да попаднат по тях и да повишат риска от инфекции.

За щастие всичко, което трябва да правите е да ги сменяте редовно или да използвате определени методи за почистването им.

Прочетете и: Как да премахнем неприятни миризми в кухнята и къщата

Трикове за дезинфекция на кухненските гъби

Въпреки че методите за дезинфекция на кухненските гъби са много ефикасни, трябва да ги сменяте с нови два пъти месечно. Дори да изглеждат добре отвън, във вътрешността си могат да крият опасни отпадъци и бактерии.

Ето и пет съвета за дезинфекция на кухненските гъби.

1.Бял оцетБелият оцет е чудесно средство за дезинфекция на кухненските гъби.

Този продукт създава кисела среда спомагаща унищожаването на много бактерии и микроорганизми.

Белият оцет е един от най-подходящите натурални продукти за дезинфекция на кухненските гъби. Заради високото си съдържание на органични киселини, той разрушава благоприятната среда за разпространение на микроорганизмите. Освен това премахва неприятната миризма и мазнините.

Начин на употреба

 • Кипнете една чаша вода.
 • След това я прибавете към чаша с бял оцет.
 • Накиснете гъбите в сместа за около 20 минути.
 • Изцедете гъбите, за да улесните премахването на замърсяванията.
 • Ако искате можете да изплакнете гъбите с вода и веро.

2.Веро

Верото може да се използва за дезинфекция на кухненските гъби заради почистващите си качества. Но за да засилите действието му е най-добре да го смесите с гореща вода.

Начин на употреба

 • Прибавете една супена лъжица веро в съд с гореща вода.
 • Накиснете гъбите в получената смес (внимавайте да не се изгорите).
 • След около 20 минути изплакнете добре гъбите.

3.Микровълнова печкаМикровълновата печка има различни приложения в домакинството.

Този електроуред може да се използва за дезинфекция на кухненските гъби, тъй като достига висока температура.

Микровълновата печка улеснява унищожаването на вредните патогени в кухненските гъби. Високата температура разрушава влажната им среда и така предотвратява разпространението им.

Начин на употреба

 • Първо трябва да имате в предвид, че някои гъби са направени от синтетични материали и могат да се разтопят, ако бъдат изложени на много висока температура. Затова преди да използвате този метод накиснете гъбите в купа с вода и оцет.
 • След това поставете купата в микровълновата за около две минути.
 • Ако гъбите миришат неприятно или са мухлясали, този метод веднага ще ви помогне да се справите с това.

Внимавайте докато вадите купата от микровълновата, за да не се изгорите.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 предмета в дома, които трябва да дезинфектирате всеки ден

4.Лимонов сок

Въпреки че не е най-мощният дезинфектант, лимоновият сок е добро решение, когато нямате други варианти. Лимоновият сок е натурален антибактериален продукт, спомагащ дезинфекцията на повърхностите и предметите.

Използвайте го, ако забележите, че кухненските гъби са мръсни или миришат неприятно.

Начин на употреба

5.Етерично масло от чаено дървоМаслото от чаено дърво намира редица интересни приложения в домакинството.

Заради антимикробното си действие чаеното дърво спомага контролирането на разпространението на бактериите.

Въпреки че този продукт е известен с терапевтичното си действие, той е страхотен помощник в борбата с микроорганизмите върху различни повърхности. Дори спомага премахването на неприятните миризми.

Начин на употреба

Вече знаете колко е важно да дезинфектирате кухненските гъби. Затова не се колебайте да използвате тези трикове още днес!

 • Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9
 • Erdogrul, Ö., & Erbilir, F. (2000). Microorganisms in Kitchen Sponges. Internet Journal of Food Safety.
 • Wolde, T., & Bacha, K. (2016). Microbiological Safety of Kitchen Sponges Used in Food Establishments. International Journal of Food Science. https://doi.org/10.1155/2016/1659784
 • Rossi, E. M., Scapin, D., Grando, W. F., & Tondo, E. C. (2012). Microbiological Contamination and Disinfection Procedures of Kitchen Sponges used in Food Services. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2012.37129
 • Speirs, J. P., Anderton, A., & Anderson, J. G. (1995). A study of the microbial content of the domestic kitchen. International Journal of Environmental Health Research. https://doi.org/10.1080/09603129509356839