Пет трика за дезинфекция на кухненските гъби

Въпреки че не ги виждаме, кухненските гъби са пълни с вредни микроорганизми. Днес ще ви дадем ценни трикове за дезинфекцията им.
Пет трика за дезинфекция на кухненските гъби

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли защо е важно редовно да дезинфектирате кухненските гъби?

Кухненските гъби могат да се окажат пълни с опасни бактерии и микроорганизми, тъй като ги използваме за почистване на различни предмети. В действителност редица проучвания показват, че гъбите са едни от най-опасните и пълни с микроорганизми домакински вещи.

Защо е така?

Влагата и остатъците от храна в гъбите създават перфектната среда за развитие на редица патогени.

Ето защо е важно да знаете различни методи за дезинфекция, които да прилагате след всяка една употреба. В тази статия ще ви дадем пет трика за дезинфекция на кухненските гъби.

Защо трябва да дезинфектирате кухненските гъби

Кухненските гъби се използват за миене на съдовете и други домакински пособия. Заради материала, от който са направени, те лесно поемат мазнините и отпадъците от храна полепнали по чиниите.

Те бързо се замърсяват, тъй като влагата и малките им дупчици са перфектният дом за бактерии като E. coli., Salmonella и Campylobacter, както и на редица други вредни микроорганизми. Те се разпространяват много бързо в тази среда и могат да оцеляват до две седмици.

Когато ги използвате, за да измиете чиниите, много от тези микроорганизми могат да попаднат по тях и да повишат риска от инфекции.

За щастие всичко, което трябва да правите е да ги сменяте редовно или да използвате определени методи за почистването им.

Трикове за дезинфекция на кухненските гъби

Въпреки че методите за дезинфекция на кухненските гъби са много ефикасни, трябва да ги сменяте с нови два пъти месечно. Дори да изглеждат добре отвън, във вътрешността си могат да крият опасни отпадъци и бактерии.

Ето и пет съвета за дезинфекция на кухненските гъби.

1.Бял оцет
Белият оцет е чудесно средство за дезинфекция на кухненските гъби.

Този продукт създава кисела среда спомагаща унищожаването на много бактерии и микроорганизми.

Белият оцет е един от най-подходящите натурални продукти за дезинфекция на кухненските гъби. Заради високото си съдържание на органични киселини, той разрушава благоприятната среда за разпространение на микроорганизмите. Освен това премахва неприятната миризма и мазнините.

Начин на употреба

 • Кипнете една чаша вода.
 • След това я прибавете към чаша с бял оцет.
 • Накиснете гъбите в сместа за около 20 минути.
 • Изцедете гъбите, за да улесните премахването на замърсяванията.
 • Ако искате можете да изплакнете гъбите с вода и веро.

2.Веро

Верото може да се използва за дезинфекция на кухненските гъби заради почистващите си качества. Но за да засилите действието му е най-добре да го смесите с гореща вода.

Начин на употреба

 • Прибавете една супена лъжица веро в съд с гореща вода.
 • Накиснете гъбите в получената смес (внимавайте да не се изгорите).
 • След около 20 минути изплакнете добре гъбите.

3.Микровълнова печка
Микровълновата печка има различни приложения в домакинството.

Този електроуред може да се използва за дезинфекция на кухненските гъби, тъй като достига висока температура.

Микровълновата печка улеснява унищожаването на вредните патогени в кухненските гъби. Високата температура разрушава влажната им среда и така предотвратява разпространението им.

Начин на употреба

 • Първо трябва да имате в предвид, че някои гъби са направени от синтетични материали и могат да се разтопят, ако бъдат изложени на много висока температура. Затова преди да използвате този метод накиснете гъбите в купа с вода и оцет.
 • След това поставете купата в микровълновата за около две минути.
 • Ако гъбите миришат неприятно или са мухлясали, този метод веднага ще ви помогне да се справите с това.

Внимавайте докато вадите купата от микровълновата, за да не се изгорите.

4.Лимонов сок

Въпреки че не е най-мощният дезинфектант, лимоновият сок е добро решение, когато нямате други варианти. Лимоновият сок е натурален антибактериален продукт, спомагащ дезинфекцията на повърхностите и предметите.

Използвайте го, ако забележите, че кухненските гъби са мръсни или миришат неприятно.

Начин на употреба

5.Етерично масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво намира редица интересни приложения в домакинството.

Заради антимикробното си действие чаеното дърво спомага контролирането на разпространението на бактериите.

Въпреки че този продукт е известен с терапевтичното си действие, той е страхотен помощник в борбата с микроорганизмите върху различни повърхности. Дори спомага премахването на неприятните миризми.

Начин на употреба

Вече знаете колко е важно да дезинфектирате кухненските гъби. Затова не се колебайте да използвате тези трикове още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9
 • Erdogrul, Ö., & Erbilir, F. (2000). Microorganisms in Kitchen Sponges. Internet Journal of Food Safety.
 • Wolde, T., & Bacha, K. (2016). Microbiological Safety of Kitchen Sponges Used in Food Establishments. International Journal of Food Science. https://doi.org/10.1155/2016/1659784
 • Rossi, E. M., Scapin, D., Grando, W. F., & Tondo, E. C. (2012). Microbiological Contamination and Disinfection Procedures of Kitchen Sponges used in Food Services. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2012.37129
 • Speirs, J. P., Anderton, A., & Anderson, J. G. (1995). A study of the microbial content of the domestic kitchen. International Journal of Environmental Health Research. https://doi.org/10.1080/09603129509356839

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.