Спиртът за почистване: какво представлява и какви са приложенията му?

Спиртът за почистване има много приложения - дезинфекция, като разредител, почистващо средство и още. Ще разкрием многобройните му употреби днес.
Спиртът за почистване: какво представлява и какви са приложенията му?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Спиртът е химикал, способен да премахва замърсяващите вещества. Продуктът е известен още като диметилкарбинол, 2-пропанол, AIP, изопропилов алкохол или изопропанол. Характеризира се с бързото си изпаряване, отнасяйки остатъците със себе си.

Това вещество се продава свободно в супермаркети, аптеки и други магазини. Почти винаги се предлага в бутилки от 1 литър или повече; понякога в аерозол и винаги посочва неговата концентрация по-висока от 99%.

Спиртът за технически цели – 13 употреби

Приложението на изопропанола е основно в промишлените процеси и санитарните процедури. За почистването на дома и някои уреди е обичайно да избирате този тип спирт. Ние ви казваме в кои дейности да го използвате.

1. Спиртът унищожава вредители

Можете да потопите или напръскате изопропанол върху предмети, които са в контакт с паразити или насекоми – например нашийници или гребени за домашни любимци. Дезинфекционният ефект убива някои бактерии и вируси.

2. Поддръжка на електронни и компютърни части

Компютърното оборудване се състои от малки, деликатни части, които изискват цялостно почистване. Като се има предвид неговата почистваща и разтваряща сила, за предпочитане е да се използва изопропилов спирт. Докато се изпарява, не оставя остатъци и не е толкова летлив, така че не уврежда части.

Същото важи и за друга електроника. Използвайте кърпа, навлажнена с изопропанол, за да почистите LCD екрани, 3D принтери, оптични дискови устройства, таблети, CD плейъри и конзоли за видеоигри.

Мръсотията се натрупва върху често използвани устройства като смартфони. Според проучване в болнична обстановка, публикувано от Journal of Occupational and Environmental Hygiene, мобилните телефони са потенциални канали за бактерии и трябва да се дезинфекцират с кърпички, напоени със спирт.

Почистване на телефон със спирт
Кърпичките със спирт са полезни за електронни устройства, които се нуждаят от дезинфекция.

3. Спиртът премахва лошите миризми

Освен че стерилизира, този вид спирт премахва неприятните миризми. Напръскайте малко от вътрешната страна на обувките и вижте как миризмата се променя.

4. Почистване на плочки и щори

Алкохолът е ефикасен за премахване на плесента от плочките и натрупването на прах върху щорите. Въпреки това, не се препоръчва за всеки тип стена или под.

За плочки, почернели фуги и подове от мрамор или естествено дърво, белият оцет е по-добър.

5. Премахване на петна

Следи от боя, мастило или акрил върху тъкани излизат с изопропанол. Разнесете и втрийте част от течността, за да премахнете петното.

6. Спиртът разтапя леда от колата

През зимата колите, оставени извън гаража, са покрити с лед. Един от начините за бързо размразяване е да налеете изопропилов спирт.

7. Полиране на бижута

2-пропанолът е типичен лак за сребро, злато и други метали. Напълнете контейнер с веществото и накиснете мръсните бижута за 5 минути. След това подсушете бижутата с кърпа.

8. Измиване на прозорци

Спиртът е добър съюзник при миенето на стъкла и огледала.

9. Грижа за инструментите

В работилниците свойствата на спирта се използват за отстраняване на мазнини и масла от инструментите. Използва се и за подготовка на повърхности за заваряване.

10. Спиртът и дезинфекцията на дома

Освен че дезинфекцира подове, стени и прозорци, спиртът дезинфекцира мебели, дрехи и домакински уреди. Освен това е по-малко токсичен от други химикали.

11. Във фармацевтиката и козметиката

В маските на основата на ментол и адстрингентите е вероятно да се открие разреден изопропанол. Алкохолната структура намалява плътността на някои течности и предотвратява образуването на пяна при разклащане.

12. Биологичен консервант

В лабораториите 70-99% 2-пропанол се използва за запазване на биологични проби като алтернатива на формалдехида.

13. В индустриалния сектор

В промишлеността изопропиловият спирт се използва като разтворител за гуми и акрилни смоли. Това е добавка при извличането и пречистването на различни продукти.

Автомобилната индустрия използва този спирт за разтваряне на водата в бензиновите резервоари и предотвратяване на замръзване.

Как да използвате технически спирт?

Когато е разреден, спиртът не дразни. В противен случай е най-добре да го нанасяте с ръкавици.

За да разнесете течността, намокрете и разтрийте с памучна кърпа без мъх. Също така е полезно да нанесете спрея и да подсушите с кухненска кърпа.

Спирт за разтривки.
Процесът на нанасяне на спирта е прост. Ако се разреди, не дразни.

Спиртът – предпазни мерки при използване

Работата с изопропиловия спирт изисква внимание. Основното нещо е да спазвате предупрежденията и указанията на етикета.

Следват препоръки за безопасност при използване на продукта:

  • Съхранявайте съдовете със спирт затворени и далеч от деца и домашни любимци, на хладно място.
  • Не вдишвайте изпаренията от веществото, рискувате да получите главоболие и увреждане на белите дробове. Не поглъщайте, тъй като продуктът е токсичен.
  • Изключете уредите от електричеството, преди да ги почистите. Ако са използвани скоро, изчакайте да изстинат. След почистване изчакайте да изсъхнат, преди да ги включите отново.
  • Избягвайте контакт с очите.
  • Никога не го използвайте в горещи помещения или близо до огън, тъй като е запалим.
  • Нанесете го на добре проветриви места, независимо дали имате чувствителна кожа или не.

Разлика между изопропилов и етилов спирт

Изопропиловият спирт не е същият като етиловия спирт или спирта 96, който е на основата на етанол. Докато техническият спирт е за домашна употреба, етиловият дезинфекцира плитки рани, има бактерицидно и антисептично действие.

Съставът на двата продукта е различен и неправилната употреба може да причини щети. Когато купувате спирт за почистване на дома, консултирайте се с продавача, за да сте сигурни, че купувате правилния.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.