Полезните приложения на водороден пероксид

За избелване на дрехи: Добавете 1 чаша водороден пероксид към бяло облекло - за предотвратяване на пожълтяванията
Полезните приложения на водороден пероксид

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Може би смятате, че водородният пероксид е не повече от комплект за първа помощ, използван основно за дезинфекция на ожулвания и порязвания. Това е далеч от истината. Различните приложения на водороден пероксид удивяват.  Вижте повече в следната статия.

Ползите на водородния пероксид

H2O2 (водороден пероксид) съдържа вода и кислород и прогонва бактериите. Считан е за най-безопасния и ефикасен естествен дезинфектант. Различните му приложения не са добре познати.

 • За избелване на дрехи: Добавете 1 чаша водороден пероксид към бяло облекло – за предотвратяване на пожълтяванията. Той премахва и петна от кръв по килимите. Нанесете директно върху петното, оставете го за минута и разтъркайте с четка. След това почистете със студена вода.
 • За детоксикация и баня за подмладяване: Поставете няколко супени лъжици  водороден пероксид във вана с топла вода за ½ час и ако е необходимо, добавете топла вода, за да запазите водата с приятна температура. Ще премахнете бактериите, които се натрупват на повърхността на кожата и водят до заболявания.
водороден пероксид за релаксация
 • За лечение на гъбички на краката: Поръсете смес от ½ водороден пероксид и ½ чешмяна вода. Нанесете сместа между пръстите на краката или ноктите и оставете да изсъхне. Ако страдате от хронични инфекции, използвайте двойно количество водороден пероксид ( смесен с топла дестилирана вода) и прилагайте 1 – 2 пъти седмично.

Други приложения

 • За прочистване на дебелото черво или клизма: Добавете 1 чаша H2O2 в 15 л. вода (за прочистване на дебелото черво)  и 1 супена лъжица  H2O2 ( на литър гореща дестилирана вода за клизми).
 • За предотвратяване на инфекции: Капвайте по няколко пъти дневно водороден пероксид върху инфектираното място, рана или порязване. Ако е започнала да се развива гангрена, потопете директно в чист H2O2.
 • За лечение на инфекции от кърлежи: Ако се появи този проблем, нанасяйте малко водороден пероксид на всеки час върху засегнатата кожа.
водороден пероксид срещу акари
 • За облекчаване на инфекции на синусите: Смесете 1 супена лъжица водороден пероксид с 1 чаша вода ( без белина) и изсипете в съд, за да използвате като спрей за нос.
 • За гаргара и грижа за устата: Поставете 1 пълна капачка с водороден пероксид в устата за 10 минути, без да го поглъщате. Това ще премахне афтите в устата, а зъбите ще станат по-бели и ще са изложени на по-малък риск от кариеси. Много хора го използват като вода за уста, след миене на зъбите. Приготвите домашна паста за зъби от сода за хляб и водороден пероксид, държете четката за зъби в H2O2, за да я предпазите от микроби. Тъй като е с анти-бактериални, с анти-вирусни и с анти-гъбични свойства, водородният пероксид помага и при зъбобол.
 • За изсветляване на косата: водородният пероксид може да изсветли косата с няколко нюанса. Разредете във вода (50/50) и нанесете върху косата след душ. Срешете след това. Резултатът е леко изсветляване – не се притеснявайте, че ще станете “платинено руса”.
Изсветляване на косата с водороден пероксид

Още употреби на водороден пероксид

 • За почистване на къщата: Ще убие микробите и ще оставите свеж аромат. Сложете малко количество Н2О2 върху парцал за почистване и добавете нормалните продукти за почистване на дома. Използвайте го, за да оставите стъклата и огледалата без петна. Ако добавите 1 супена лъжица от него към съдомиялната машина, чиниите ще са блестящи. Много е полезен и за дезинфекция на бани (така че да не използвате вредни дезинфектанти).  Почиства дървени дъски – след рязане на месо или кълцане на зеленчуци. Ако комбинирате водороден пероксид с оцет, ще имате по-естествен, икономичен, ефикасен и мощен дезинфектант. Той дезинфекцира всичко – от плодове и играчки до обувки, кърпи и подове. Премахва мухъл и плесен – от покрива до пода на банята.
 • За борба с акне: Ефикасно средство за всички нежелани пъпки. След измиване на лицето със сапун и вода, използвайте малко памук, за да нанесете водороден пероксид към проблемните области или върху цялото лице. Внимавайте, защото може да предизвика възпаление или изсъхване на кожата. Нанасяйте 2 пъти седмично.
водороден пероксид срещу акне
 • За лекуване на възпалено гърло: Ако направите гаргара с водороден пероксид, може да облекчите болките в гърлото. Смесете 1/4 чаша топла вода с 1/4 водороден пероксид и правете гаргарата, без да преглъщате. Това помага за предотвратяване на настинки, защото убива бактериите, които причиняват болести.
 • За почистване на ушите: Смесете 1 капка водороден пероксид с малко топла вода и премахнете ушната кал от вътрешното ухо.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • De Mattos, I. L., Shiraishi, K. A., Braz, A. D., & Fernandes, J. R. (2003). Peróxido de hidrogênio: Importância e determinação. Quimica Nova. https://doi.org/10.1590/S0100-40422003000300015
 • Posso M. SL, Ramírez R. DX, Rosas J JA, G. C. E. (2010). Comparación del blanqueamiento dental con peróxido de hidrógeno al 25 % en consultorio , utilizando o no activación con lámpara de luz halógena. Univ. Odontol.
 • Yamamoto, A., & Takahashi, M. (2010). Peróxido de hidrógeno. Nippon Rinsho. Japanese Journal of Clinical Medicine. https://doi.org/10.1006/bkmm.2001.90

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.