Натурални сокове за детоксикация на бъбреците

Ще се почувствате по-леки, защото ще се отървете от излишните течности, ще бъдете по-енергични и в готовност да преборите бъбречните заболявания.
Натурални сокове за детоксикация на бъбреците

Последна актуализация: 15 февруари, 2019

Ако започнете деня си с един от тези сокове, освен че ще пречистите бъбреците си , ще можете да се отървете от излишните течности и да увеличите нивото си на енергия.

Желаете ли да се радвате на добро здраве, със сигурност трябва да обърнете внимание на органите, да се храните добре и от време на време да помагате на организма да се прочисти, особено след празници.
В тази статия ще ви обясним, защо е толкова важно да се пречистят бъбреците и как можете да го направите, като пиете различни натурални плодови и зеленчукови сокове. Освен че ви предоставят много ползи за здравето, те са и изненадващо вкусни.

Защо трябва да се прави детоксикация на бъбреците?

Бъбреците са органите, отговорни за прочистване на кръвта от потенциално вредни вещества, които излизат от тялото чрез урината. Плюс това, те спомагат за регулиране на задържането на вода. Тези жизненоважни органи са от решаващо значение за оцеляването ви, което означава, че трябва да се грижите за тях и да ги поддържате в добър баланс чрез здравословно хранене и редовна детоксикация на тялото с различни прочистващи храни и добавки.

Натурални сокове

Натуралните сокове са лесен и здравословен начин да се получат много хранителни вещества за кратък период от време.
Препоръчваме ви да започвате деня си с един от тези сокове, които със сигурност ще започнат да действат в рамките на седмица. Ще се почувствате по-леки, защото ще се отървете от излишните течности, ще бъдете по-енергични и в готовност да преборите бъбречните заболявания.
Можете да изберете една от следните рецепти или, още по-добре, да редувате различните варианти.

Сок от ябълка и целина

Целината е един от най-добрите диуретични зеленчуци и, благодарение на нейния изтънчен вкус, може да се включва в почти всяка рецепта за сок, включително и настоящата. В този случай ще я смесим с ябълки – не само защото ябълките придават на напитката хубав, сладък вкус, но и предоставят широка гама от полезни съставки и могат да се комбинират с почти всяка друга храна. Също помагат против бъбречни заболявания.

Съставки:

 • Един стрък прясна целина, включително корена и листата
 • 3 ябълки (ако са органични, можете да ги обработите с обелките)
 • По желание: няколко пресни листа от мента

 

Сок от ябълка и целина за детоксикация на бъбреците

Сок от маруля и копър

Тази изненадваща комбинация е вкусна и притежава много полезни свойства, пък и предлага нов начин да се консумира маруля, особено подходящ за хора, които трудно смилат този зеленчук.
Марулята има невероятни диуретични свойства, а също може да помогне за регулирането на нервната ви система, което прави този сок перфектен за следобеда или вечерта.
Специалният вкус на копъра придава на сока сладък вкус. Копърът пък помага за изхвърляне на излишните течности от организма.

Съставки:

 • 5 листа от зелена или червена маруля, измити (избягвайте салата айсберг, която не притежава почти никакви хранителни вещества)
 • Едно парче пресен корен от копър
 • Една чаена лъжичка мед

 

Сок от маруля и копър за детоксикация на бъбреците

Сок от домат, лук и солена вода

Лукът е една от най-добрите храни за бъбреците. За тази рецепта трябва да се комбинират домати, които са богати на калий, с малко солена вода. Солената вода е естествена добавка, която помага за баланс на системата.
Въпреки че този сок е солен, той има всички минерали, от които тялото ви се нуждае, и то в точната пропорция, а и предотвратява задържането на вода, като помага на бъбреците да изхвърлят излишните течности.

Съставки:

 • 4 узрели домата
 • Половин глава лук
 • 1 с.л. зехтин екстра върджин
 • 4 супени лъжици солена вода
Сок от домат, лук и солена вода за бъбреците

Други съвети

Бъбреците и черният дроб са единствените органи, на които директната топлина се отразява добре. Освен това има пряка връзка между бъбреците и нивото на енергия, като прилагането на топлина може да подобри вашето здраве и усещане за благополучие.
Пробвайте да затоплите бъбреците за половин час на ден посредством електрическа възглавничка или бутилка с гореща вода, или като се завиете с одеало от естествена вълна.
Особено силно препоръчваме това през студените сезони.

Трябва да избягвате вещества, които са вредни за бъбреците:

 • Мляко и млечни продукти
 • Бяла захар
 • Сол
 • Лекарства

Ограничете количеството на протеините, които консумирате, особено животинските , защото натоварват бъбреците.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.