9 изненадващи ползи от консумацията на повече целина

Един добър начин за подобряване на храносмилането и предпазване от запек, е като приготвите сок от целина и зеле.
9 изненадващи ползи от консумацията на повече целина

Последна актуализация: 23 февруари, 2019

Макар тя да има леко странен вкус, включването й в хранителния режим може да подобри общото здравословно състояние на човека и да го предпази от редица заболявания. За всекиго е добре да започне да консумира повече целина. Този зеленчук се характеризира с освежаващ вкус и предлага много ползи. Да го игнорираме означава да бягаме от богатия му хранителен състав.

Добрата новина е, че целината може да се консумира по много начини. Под формата на салата, в супа, сок, крем… Тя е вкусна и много засищаща.

Любопитен факт е, че в Древността този зеленчук често се е използвал като лечебна съставка за лечението на редица болести: проблеми с черния дроб, сърцето, храносмилателната система и т.н.

Очевидно е, че само с целина няма да излекуваме всички си болежки, тя обаче е чудесен начин да подобрим здравето. Този зеленчук е една от най-впечатляващите храни, които си заслужава да присъстват редовно на трапезата.

В следващите редове ще ви дадем 9 причини, поради които е желателно да консумирате повече целина. Ще забележите благотворното й въздействие!

 1. Целината е бедна на калории и е богата на хранителни вещества

Ако искате да отслабнете, целината трябва да бъде част от диетата ви. Това е един от най-бедните на калории зеленчуци, които можете да откриете на местния пазар.

 • Тя съдържа много вода и минерали, сред които калций, натрий и магнезий.
 • Съдържа много витамини – A, C, E, D, B6, B12 и K.
 • Не може да не споменем съдържащите се в нея есенциални мазнини, фибри и антиоксиданти.

Благодарение на всички тези съставки, целината е истински защитник на здравето на сърцето. Тя оказва антибактериално, диуретично, тонизиращо и отхрачващо действие.

Яжте повече целина не само заради отслабването
 1. Консумирайте повече целина, за да се преборите с възпаленията

Възможно е да се оплаквате от болки в ставите. Артритът, а също така и обичайното претоварване на мускулите, води до възпаления, които вървят ръка за ръка с дискомфорт.

Целината е една от най-ефикасните противовъзпалителни храни, които можете да консумирате редовно.

 • Причината, поради която целината се справя с възпалителните процеси и отпуска тъканите, е, че тя съдържа полиацетилен. Този елемент спомага за елиминиране на токсините и лекува ревматоиден артрит, остеоартрит и остеопороза, подагра, астма и бронхит.
 1. Целината помага да се успокоите

Интересно, но ефикасно: сред всички тези важни минерали, скрити в целината, ще откриете и магнезий. Този минерал, заедно с есенциалните мазнини, спомага за отпускането на нервната система и ускорява процеса на оздравяване.

Тогава защо не приготвите супа от целина за вечеря?

 1. Тя е страхотна алкална храна

Целината съдържа алкализиращи нутриенти, които се освобождават, когато я намачкате. Важно е да запомните това, той като термичната обработка елиминира повечето от полезните й свойства.

За да извлечете максимум полза от алкализиращите свойства на целината, консумирайте я сурова или под формата на сок.

Най-добре е да консумирате повече сурова целина

Вижте и: 7 натурални средства за борба с метеоризма

 1. Целината подобрява храносмилането

Един добър начин за подобряване на храносмилането и предпазване от запек, е като приготвите сок от целина и зеле.

Минералите, които се съдържат в тях, а също така и различните киселини и фитонутриенти, са удивителен храносмилателен тоник, който е способен да се справи с газовете в червата.

 1. Полезна е за зрението

Още една причина да консумирате повече целина. Тя е отлична храна, която се грижи за здравето на очите.

Този ефект се дължи на богатия й състав и най-вече на витамин А. За целта консумирайте по един стрък целина на ден и ще осигурите на тялото 5% от дневната норма витамин А.

 1. Целината спомага за понижава на нивото на лошия холестерол

Целината спомага за редуциране нивото на лошия холестерол, известен още като LDL . Положителният й ефект се обяснява с наличието на специална съставка, фитохимикал, познат като 3-n-бутилфталид.

Лесно ще го доловите, тъй като именно този елемент придава на целината специфичния й аромат. Затова консумирайте повече целина, тя е изключително полезна!

 1. Тя понижава кръвното налягане

Ако страдате от хипертония и не знаете как да стабилизирате кръвното налягане, бъдете внимателни какво ядете. Целината е ефикасно средство за понижаване на кръвното налягане. Този ефект се дължи отново на вече споменатия 3-n-бутилфталид.

Нутриционисти съветват да консумираме по 2 стръка целина на ден, за да постигнем желания резултат.

Консумирайте повече целина при хипертония
 1. Целината действа като антиканцероген 

Всички ние знаем, че към днешна дата няма установен начин за предпазване от заболяване от рак. Но можете да понижите риска като консумирате повече целина.

Тя съдържа 2 типа много специални флавоноида: апигенин и лутеолин.

Тези 2 антиоксиданта, според едно публикувано изследване в списание Journal of Experimental and Clinical Cancer Research, имат интересно въздействие, когато става дума за борба с раковите клетки, засягащи белите дробове.

Можете да понижите риска от рак като консумирате повече целина

Прочетете и това: Подмладете тялото с целина

В заключение, както сами вече се убедихте, консумацията на повече целина е практика, от която можете да извлече много ползи.

Това в никакъв случай не означава, че трябва да следвате стриктна диета, базирана само на консумацията на пресни зеленчуци, плодове и фибри, когато искате да отслабнете и да понижите нивото на холестерола.

Ключът към успеха е да се храните интелигентно. Не забравяйте протеините, въглехидратите и полезните мазнини, като тези, които се съдържат в зехтина и ядките.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1614
 • Hedayati N, Bemani Naeini M, Mohammadinejad A, Mohajeri SA. Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3040-3053
 • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
 • Pan X, Yang Z, Yang Z, Zhou S, Zhang H, Zang L. [Effect of apigenin on proliferation and apoptosis of human lung cancer NCI-H460 cells]. Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao. 2013 Aug;33(8):1137-40.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.