Насладете се на тази рецепта на Гордън Рамзи за перфектно тиквено къри
Кърито е една от най-полезните кулинарни подправки, които трябва да включите в диетата си. Всъщност то съдържа куркума, канела и чили. Комбинацията от всички тези съставки не само носи много вкус, но също така се счита за източник на фитонутриенти с антиоксидантен капацитет. Ще ви покажем как Гордън Рамзи би приготвил изискано тиквено къри.
Тиквеното къри на Гордън Рамзи – съставки
За да направите отлично тиквено къри, ще ви трябват следните съставки:
- Канела
- Лют червен пипер
- Куркума
- 1 лют пипер
- 4 домата
- Вода и сол
- Индийско орехче
- Зехтин
- Сладък червен пипер
- Карамфил на прах
- Черен пипер
- Кимион на зърна
- 2 скилидки чесън
- 1 килограм тиква
- 2 големи глави лук
- 1 кутия кокосово мляко
- 2 чаши гъби
- 2 супени лъжици настърган кокос
Пропорциите на тези съставки ще варират при различните марки, но въпреки това резултатът ще бъде фантастичен.
Можете да опитате да балансирате и силата на пикантност. За някои прекалената пикантност може да е проблем при консумацията на това ястие. Въпреки това, други хора ще изискват този вкус, за да се насладят максимално на кърито.
Инструкции за тази рецепта на Гордън Рамзи
Започнете, като запържите скилидките чесъна в тиган със зехтин. За целта ги обелете и нарежете.
След няколко минути добавете ситно нарязания лук и продължете с готвенето. Когато тези зеленчуци омекнат, добавете нарязаните гъби.
В същото време трябва да нарежете и обелете тиквата, на парчета с еднакъв размер. Тя ще се задуши с останалите зеленчуци и след това се добавя сол, за да се балансира сладостта.
Когато всички зеленчуци са добре сварени може да прибавите и подправките. Съотношението на всяка една от тях зависи от вкуса на всеки човек.
Остава само да добавите обелените и нарязани домати и да разбърквате от време на време, за да се смесят добре съставките на ястието. Няколко минути преди края на времето за готвене добавете малко кокосово мляко и оставете ястието да къкри на среден огън за 7 минути, за да се сготви.
Препоръчително е да се сервира горещо с малко бял ориз.
Научете повече: 8 питателни и вкусни индийски ястия
Ползи от кърито
Кърито, както вече споменахме, е съставено от комбинация от кулинарни подправки. Има редица ползи за здравето.
Първото нещо, което трябва да се подчертае, е противовъзпалителният капацитет на кърито, дължащ се главно на куркумата. Това показва изследване, публикувано в Journal of Imunology. Вътрешното възпаление е един от основните ходове на много хронични патологии.
Освен това кърито е източник на антиоксиданти. Тези съединения неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект намалява честотата на сложни заболявания, според проучване, публикувано в Journal of Complementary & Integrative Medicine.
И накрая, трябва да споменем мощния ефект на канелата, друга съставка на кърито. Това е подправка с хипогликемична сила. Благодарение на това има антидиабетни свойства и е доказано, че подобрява контрола на нивата на кръвната захар и намалява инсулиновата резистентност.
Не пропускайте да прочетете и: Помага ли куркумата за предотвратяване на диабет? Какво казва науката
Пригответе си тиквено къри у дома
Лесно и бързо е да приготвите вкусно тиквено къри у дома, следвайки тази рецепта на Гордън Рамзи. Не са необходими много съставки, а процесът може да се ускори още повече, ако купите смес за къри вместо самите подправки отделно. Крайният резултат е ястие с отлични органолептични показатели.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Yin, H., Guo, Q., Li, X., Tang, T., Li, C., Wang, H., Sun, Y., Feng, Q., Ma, C., Gao, C., Yi, F., & Peng, J. (2018). Curcumin Suppresses IL-1β Secretion and Prevents Inflammation through Inhibition of the NLRP3 Inflammasome. Journal of immunology (Baltimore, Md. : 1950), 200(8), 2835–2846. https://doi.org/10.4049/jimmunol.1701495
- Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine, 16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161
- Sharma, S., Mandal, A., Kant, R., Jachak, S., & Jagzape, M. (2020). Is Cinnamon Efficacious for Glycaemic Control in Type-2 Diabetes Mellitus?. JPMA. The Journal of the Pakistan Medical Association, 70(11), 2065–2069.