Насладете се на тази рецепта на Гордън Рамзи за перфектно тиквено къри

Ако сте любители на кулинарните подправки, не пропускайте следната рецепта за къри от тиква. Осигурява витамини и антиоксиданти в големи количества.
Насладете се на тази рецепта на Гордън Рамзи за перфектно тиквено къри

Последна актуализация: 05 януари, 2024

Кърито е една от най-полезните кулинарни подправки, които трябва да включите в диетата си. Всъщност то съдържа куркума, канела и чили. Комбинацията от всички тези съставки не само носи много вкус, но също така се счита за източник на фитонутриенти с антиоксидантен капацитет. Ще ви покажем как Гордън Рамзи би приготвил изискано тиквено къри.

Тиквеното къри на Гордън Рамзи – съставки

За да направите отлично тиквено къри, ще ви трябват следните съставки:

  • Канела
  • Лют червен пипер
  • Куркума
  • 1 лют пипер
  • 4 домата
  • Вода и сол
  • Индийско орехче
  • Зехтин
  • Сладък червен пипер
  • Карамфил на прах
  • Черен пипер
  • Кимион на зърна
  • 2 скилидки чесън
  • 1 килограм тиква
  • 2 големи глави лук
  • 1 кутия кокосово мляко
  • 2 чаши гъби
  • 2 супени лъжици настърган кокос

Пропорциите на тези съставки ще варират при различните марки, но въпреки това резултатът ще бъде фантастичен.

Можете да опитате да балансирате и силата на пикантност. За някои прекалената пикантност може да е проблем при консумацията на това ястие. Въпреки това, други хора ще изискват този вкус, за да се насладят максимално на кърито.

Черен пипер.
Пиперът играе водеща роля в рецептата, тъй като придава част от характерната пикантност на кърито.

Инструкции за тази рецепта на Гордън Рамзи

Започнете, като запържите скилидките чесъна в тиган със зехтин. За целта ги обелете и нарежете.

След няколко минути добавете ситно нарязания лук и продължете с готвенето. Когато тези зеленчуци омекнат, добавете нарязаните гъби.

В същото време трябва да нарежете и обелете тиквата, на парчета с еднакъв размер. Тя ще се задуши с останалите зеленчуци и след това се добавя сол, за да се балансира сладостта.

Когато всички зеленчуци са добре сварени може да прибавите и подправките. Съотношението на всяка една от тях зависи от вкуса на всеки човек.

Остава само да добавите обелените и нарязани домати и да разбърквате от време на време, за да се смесят добре съставките на ястието. Няколко минути преди края на времето за готвене добавете малко кокосово мляко и оставете ястието да къкри на среден огън за 7 минути, за да се сготви.

Препоръчително е да се сервира горещо с малко бял ориз.

Научете повече: 8 питателни и вкусни индийски ястия

Ползи от кърито

Кърито, както вече споменахме, е съставено от комбинация от кулинарни подправки. Има редица ползи за здравето.

Първото нещо, което трябва да се подчертае, е противовъзпалителният капацитет на кърито, дължащ се главно на куркумата. Това показва изследване, публикувано в Journal of Imunology. Вътрешното възпаление е един от основните ходове на много хронични патологии.

Освен това кърито е източник на антиоксиданти. Тези съединения неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект намалява честотата на сложни заболявания, според проучване, публикувано в Journal of Complementary & Integrative Medicine.

И накрая, трябва да споменем мощния ефект на канелата, друга съставка на кърито. Това е подправка с хипогликемична сила. Благодарение на това има антидиабетни свойства и е доказано, че подобрява контрола на нивата на кръвната захар и намалява инсулиновата резистентност.

Малко канела на пръчки.
Канелата се счита за антидиабетно средство. Помага за регулиране нивата на кръвната захар.

Пригответе си тиквено къри у дома

Лесно и бързо е да приготвите вкусно тиквено къри у дома, следвайки тази рецепта на Гордън Рамзи. Не са необходими много съставки, а процесът може да се ускори още повече, ако купите смес за къри вместо самите подправки отделно. Крайният резултат е ястие с отлични органолептични показатели.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Yin, H., Guo, Q., Li, X., Tang, T., Li, C., Wang, H., Sun, Y., Feng, Q., Ma, C., Gao, C., Yi, F., & Peng, J. (2018). Curcumin Suppresses IL-1β Secretion and Prevents Inflammation through Inhibition of the NLRP3 Inflammasome. Journal of immunology (Baltimore, Md. : 1950)200(8), 2835–2846. https://doi.org/10.4049/jimmunol.1701495
  • Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161
  • Sharma, S., Mandal, A., Kant, R., Jachak, S., & Jagzape, M. (2020). Is Cinnamon Efficacious for Glycaemic Control in Type-2 Diabetes Mellitus?. JPMA. The Journal of the Pakistan Medical Association70(11), 2065–2069.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.