5 лечебни приложения на подправката карамфил

Подправката карамфил се използва още от древността като лечебно растение. Научете повече за многобройните му приложения от тази статия.
5 лечебни приложения на подправката карамфил

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли кои са част от многобройните невероятни приложения на подправката карамфил?

Подправката карамфил се използва като лечебно растение още от древността за справяне с редица заболявания. Тази подправка се добива от дървото Syzygium aromaticum и притежава качества подобряващи здравето на храносмилателната система и засилващи метаболизма.

Подправката се използва широко в кулинарията по цял свят, но през последните години нарастна и популярността й като лечебно средство.

Въпреки това мнозина не са запознати с лечебните качества на подправката карамфил. Добре е да знаете, че тя е богата на танини, флавоноиди, стероли и други вещества грижещи се за здравето. В тази статия ще се спрем на част от многобройните приложения на подправката карамфил.

Лечебните приложения на подправката карамфил

Подправката карамфил се използва по цял свят за овкусяване на различни видове храна като месо, десерти, напитки и други. Освен това широко се използва и заради силния си и приятен аромат. В днешната статия ще се спрем основно на част от лечебните й приложения.

Първо трябва да отбележим, че подправката карамфил действа като изключително мощно стимулиращо средство. Може да бъде използвана за засилване на апетита, в борбата срещу неприятните газове и за справяне с редица инфекции в устната кухина.

Освен казаното маслото и екстрактите от карамфил се използват в производството на пасти за зъби и дентални лекарства.

Както сами виждате лечебните качества и приложения на подправката карамфил са многобройни. Прочетете следващите редове и научете повече защо трябва да имате това натурално средство в домашната си аптечка.

1.Подправката карамфил е лек при храносмилателни проблеми.

Подправката карамфил помага при храносмилателни проблеми.

Подправката карамфил е чудесно лечебно средство при редица храносмилателни проблеми и в борбата срещу стомашните газове.

Едно от най-важните приложения на подправката карамфил е при решаването на проблеми свързани с храносмилателната система. Заради карминативното си и противовъзпалително действие тя е перфектно средство за облекчаване на газовете и нарушеното храносмилане. А извлекът от подправката може да се използва като терапевтично средство при стомашни язви.

Съставки

  • 5 броя карамфил
  • 1 чаша вода

Начин на приготвяне

  • Първо кипнете водата.
  • Когато водата заври, прибавете карамфила.
  • Спрете котлона и оставете карамфилчетата да се запарят за около 10 минути.
  • След като 10 минути изтекат, прецедете сместа и я изпийте.
  • Пийте напитката 2 пъти дневно 3 последователни деня за оптимален резултат.

2.Подправката карамфил облекчава зачервеното гърло.

Антимикробното действие на подправката карамфил спомага унищожаването на микроорганизмите, водещи до възпаление на гърлото.

Въпреки че не трябва да бъде консумирана самостоятелно, подправката е изключително ефикасна, когато се хапва заедно с други здравословни продукти.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка смлян карамфил (5 г)
  • 1 супена лъжица ряпа (15 г)
  • Мед (15 г)
  • Хладка вода (200 мл)

Начин на приготвяне

  • Смесете всички съставки и ги изсипете в чаша хладка вода.
  • Правете си гаргара със сместа в продължение на 2-3 минути.
  • Правете процедурата всеки ден докато се почувствате по-добре.

3.Страхотна грижа за здравето на устната кухина.

Грижа за устната хигиена

Антимикробното действие на подправката карамфил подобрява цялостното здравословно състояние на устната кухина, спомага превенцията и лечението на инфекциите в тази област и се бори с лошия дъх.

Друго лечебно приложение на подправката карамфил е грижата за здравето на устната кухина. Този натурален продукт не само намалява разпространението на вредните бактерии, водещи до заболявания и инфекции на венците, намалява плаката и се бори с проблеми като зъбобол и лош дъх.

Съставки

  • 2 стръкчета магданоз
  • 3 карамфила
  • 2 чаши вода (400 мл)

Начин на приготвяне

  • Първо кипнете две чаши вода.
  • След като заври, прибавете към нея магданоза и карамфила.
  • Намалете котлона и оставете сместа да ври 2 минути.
  • Дръпнете съда от котлона, покрийте го и оставете напитката да се запари 10-15 минути.
  • След това я прецедете.
  • Пийте напитката три пъти дневно за оптимален резултат.

4.Подправката карамфил е лечебно средство и за черния дроб.

Тази подправка съдържа активното вещество евгенол, което е изключително полезно за здравето на черния дроб. Евгенолът спомага лечението на затлъстелия черен дроб и се бори срещу вредното въздействие на стреса. Освен това може да помогне на организма в борбата срещу чернодробната цироза.

Съставки

  • 5 карамфил
  • 1 чаша вода (200 мл)
  • 1 супена лъжица мед (15 г)

Начин на приготвяне

  • Кипнете водата.
  • След като водата заври добавете карамфила.
  • Покрийте сместа и я оставете да се запари 10 минути.
  • Прецедете сместа и прибавете меда.
  • Пийте напитката веднъж дневно 2 седмици без прекъсване за оптимално действие.

Препоръчваме ви да прочетете и: Подобрете здравето на черния си дроб с болдо

5.Ефикасно средство срещу кашлица.

Подправката карамфил помага при кашлица.

Подправката карамфил спомага укрепването на имунната система, което е изключително полезни за справяне с настинки и грип.

Тази натурална съставка е изключително полезна за лечението на кашлица и други респираторни проблеми. Свойствата й спомагат борбата с вирусите и бактериите, атакуващи белите дробове. Освен това укрепват имунната система.

Съставки

Начин на приготвяне

  • Кипнете водата.
  • След като заври, прибавете карамфила, лимоновия сок и меда.
  • Оставете напитката да се запари 10 минути и я изпийте.
  • Пийте чая всяка вечер преди лягане или до отшумяването на симптомите.

Внимание!

Въпреки многобройните полезни качества и приложения на подправката карамфил има и определени случаи, в които тя не трябва да бъде използвана.

Например хората страдащи от чернодробна недостатъчност или болест на Крон не трябва да консумират карамфил. Бременните и кърмещи жени – също.

Разбира се, ако имате притеснения или съмнения трябва да се консултирате с лекар или медицински специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • E.O., A. (2008). Gastrointestinal effects of Syzigium aromaticum (L) Merr. & Perry (Myrtaceae) in animal models. Nigerian Quarterly Journal of Hospital Medicine.
  • Nzeako, B. C., Al-Kharousi, Z. S. N., & Al-Mahrooqui, Z. (2006). Antimicrobial activities of clove and thyme extracts. Sultan Qaboos University Medical Journal.
  • Rompelberg, C. J. M., Vogels, J. T. W. E., de Vogel, N., Bruijntjes-Rozier, G. C. D. M., Stenhuis, W. H., Bogaards, J. J. P., & Verhagen, H. (1996). Effect of short-term dietary administration of eugenol in humans. Human & Experimental Toxicology. https://doi.org/10.1177/096032719601500205
  • Prashar, A., Locke, I. C., & Evans, C. S. (2006). Cytotoxicity of clove (Syzygium aromaticum) oil and its major components to human skin cells. Cell Proliferation. https://doi.org/10.1111/j.1365-2184.2006.00384.x
  • Santin, J. R., Lemos, M., Klein-Júnior, L. C., Machado, I. D., Costa, P., De Oliveira, A. P., … De Andrade, S. F. (2011). Gastroprotective activity of essential oil of the Syzygium aromaticum and its major component eugenol in different animal models. Naunyn-Schmiedeberg’s Archives of Pharmacology. https://doi.org/10.1007/s00210-010-0582-x
  • Nurdjannah, N., & Bermawie, N. (2012). Cloves. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.197

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.