Нараняванията и заболяванията, които държаха Серина Уилямс извън кортовете за една година

На 40-годишна възраст една от най-успешните тенисистки в историята се завърна на кортовете на Уимбълдън. Въпреки че не е мечтала за завръщане, тя иска да остави зад гърба си поредица от физически проблеми, които я засягаха дълго време.
Нараняванията и заболяванията, които държаха Серина Уилямс извън кортовете за една година

Последна актуализация: 17 юли, 2022

Всяко издание на Уимбълдън е специално, в това няма съмнение. Тази година обаче беше белязана, наред с други неща, от завръщането на Серина Уилямс, засегната от контузии и заболявания, които я извадиха от състезанието за 363 дни.

Завръщането на най-малката от сестрите Уилямс е голяма новина за турнира. В “катедралата на тениса” американката е печелила титлата не по-малко от 7 пъти. Тя също така държи рекорда за най-младата шампионка на 16 години в смесените двойки през 1998 г.

Въпреки безспорните й таланти, факт е, че времето минава за всички. На 40-годишна възраст тенисистката трябваше да се бори с контузии, за да може да завърши кариерата си на спортист, състезавайки се както заслужава.

Какво извади Серина Уилямс от кортовете за една година?

Серина Уилямс се завърна в All England Lawn Tennis and Croquet Club, където се играе Уимбълдън, след 363 дни без игра. На същия турнир през 2021 г. тя получи контузия в десния си крак, която я принуди да се оттегли в първия кръг.

По-точно, Уилямс получи мускулно разкъсване на подколянното сухожилие. Този вид нараняване е разкъсване на влакната, които изграждат мускула.

Това е проблем, който обикновено възниква, когато има внезапно, рязко или повтарящо се свиване на влакната. Ако влакната са преуморени или нивото на хидратация на човека е недостатъчно, рискът е по-голям.

Подколенното сухожилие се намира в задната част на бедрото. Областта се състои от 3 мускула: полусухожилен, полумембранозен и бицепс феморис. Всички те са от съществено значение за движенията на коленете и бедрата, толкова необходими в този и други спортове.

Серина Уилямс играе тенис.
Движенията на долните крайници са интензивни при професионалния тенис, с внезапно бягане и спиране.

Други усложнения, които засегнаха Серина Уилямс

Сега, въпреки че това е едно от най-тежките мускулни наранявания, едно разкъсване само по себе си не държи спортиста навън за една година. И така, какво друго се случи със Серина Уилямс, за да я държи далеч от тенис кортовете толкова дълго?

След месеците, необходими й за лечение на разкъсването, Серина Уилямс трябваше да се изправи пред старо, но добре известно страдание: мигрена. В света на спорта това е състояние, което рядко се обсъжда, но може да бъде много инвалидизиращо за страдащите от него.

Не се пенсионирах. Имах нужда да се излекувам физически и психически, нямах планове, просто не знаех кога ще се върна и в какво състояние ще се върна. Серина Уилямс

Тези остри главоболия съпътстват тенисистката от много години, но според това, което тя каза пред пресата, те се влошиха по време на пандемията. Напрежението в спорта, проблемите в личния живот и нейните бизнес проекти може да са някои от факторите, които са повлияли най-много на появата на епизодите, също мотивирани от наследствени фактори и фактори на околната среда.

За да се бори с мигрената, Серина Уилямс прибягва до двупосочна стратегия. От една страна тя намали натоварванията си и преустанови спортните си занимания. От друга страна, тя следваше съветите на лекаря си относно лекарствата.

Лентите върху очите на Серена Уилямс

Едно от нещата, които привлякоха най-голямо внимание по време на завръщането на Серина Уилямс след нараняванията й, беше използването на черни ленти под дясното й око. Това е така, защото американската тенисистка страда от синузит, заболяване, което причинява възпаление на синусите и причинява болка и затруднено дишане.

Тъй като случаят на Уилямс е хроничен, тя прибягва до тези пластири, за да предотврати дискомфорта. Независимо дали тренира или се състезава, затрудненото дишане е пречка за нея, ако не предприеме този тип палиативна мярка.

Серина Уилямс.
Хроничният синузит, като този, от който страда Уилямс, е труден за контролиране. Повлиява дихателната динамика.

Целта е загърбването на травмите

Миналата година спортистката възнамеряваше да се завърне, за да се състезава в Ню Йорк на US Open, последния турнир от Големия шлем за годината. Гореспоменатите проблеми обаче й попречиха да го направи.

По време на кариерата й наранявания на Серена Уилямс са прекъсвали нейните изяви на няколко пъти. Например два пъти й се наложи операция на лявото коляно. По същия начин тя претърпя операция, след като получи няколко порязвания със стъкло на единия си крак на парти. Претърпяла е и операция на сухожилие.

Накрая Серина Уилямс дори трябваше да преодолее белодробна емболия, за която беше спешно хоспитализирана. Това заболяване представлява запушване на притока на кръв към белите дробове от кръвен съсирек. Това е сериозно и потенциално фатално състояние, в зависимост от размера на запушването и засегнатата артерия.

Но всичко това е в миналото. През 2022 г. победителката в 23 турнира от Големия шлем ще се стреми да преоткрие най-добрата си форма. Най-важното от всичко е, че тя ще се опита да успокои призраците на контузиите, които й откраднаха толкова много време за игра тази година.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.