FDA одобри ново лекарство предпазващо от мигрена

Само страдащите от мигрена могат да опишат интензивността на симптомите си и стреса да виждат как начинът им на живот е нарушен от това „тихо“ заболяване. Може да се появи ново лекарство предпазващо от мигрена, което е много окуражаващо за много хора.
FDA одобри ново лекарство предпазващо от мигрена

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Знаете ли, че FDA одобри ново лекарство предпазващо от мигрена?

Наскоро бе одобрено ново лекарство от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Реално то представлява серия от инжекции предпазващи от появата на мигрена, поставящи се всеки месец.

Името на лекарството е Aimovig, но по-често го наричат erenumab.

Защо това лекарство предпазващо от мигрена е толкова важно?

Допълнителните варианти в лечението на мигрената осигуряват решение за хората страдащи от стресиращите ефекти на заболяването. Още за това неприятно заболяване можете да научите от сайта Център по главоболие.

Въпреки че за много хора то изглежда непобедимо, изисквайки затварянето им в тъмна, тиха стая, за да облекчат нетърпимата си болка съпътстваща най-тежките прояви на мигрена.

Мигрената е толкова сериозно заболяване, че СЗО я обяви за трайно увреждащо заболяване през 2012 г.

Дотогава хората страдащи от това заболяване трябваше да понасят обвинения, че пропускат ангажиментите си заради “едно просто главоболие”. А това съвсем не е така.

Корените на това заболяване се крият в генетичните фактори: най-често то засяга жените. А това означава, че то не е породено от определени навици или стрес.

А това дори ни дава повече причини за лечението на болестта.

Как действа Aimovig?

Резултатите от действието на това невероятно лекарство бяха изложени на годишната конференция на Американската асоциация по неврология.

Според специализираното дигитално списание IFL Science,основното му полезно действие е това, че предотвратява появата на мигрена. За щастие то прави това вместо да атакува болестта след като вече се е проявила.

ново американско лекарство предпазващо от мигрена
Учените доказват, че лекарството има толкова дълготраен ефект, че пациентите могат да го приемат веднъж месечно. За щастие, дори не е необходимо да се приемат хапчета. Единственото, което трябва да бъде направено е поставянето на една инжекция от 70-140 милиграма от това ново лекарство предпазващо от мигрена.

Тази доза е достатъчна, за да блокира молекулите пренасящи сигналите на мигрената, именно тези причиняващи силната болка характерна за заболяването.

Странични ефекти и цена

Според медицинските списания страничните ефекти на това лекарство са много малко. Но не е сигурно, че полезното действие на лекарството се проявява еднакво при всички пациенти.

Според направените проучвания една трета от лекуваните пациенти показват значително подобрение. Междувременно само малцина съобщават за пълното спиране на симптомите. Мнозина въобще не усещат никакво подобрение.

Това ново лекарство предпазващо от мигрена все още не е достъпно

За съжаление ще отнеме още време докато лекарството бъде пуснато на пазара.

Цената му е висока, затова набавянето му за тези без социални и здравни осигуровки ще бъде трудно.

Компанията производител на лекарството, Amgen, обяви, че цената на една инжекция е $575 USD. В Европа Европейската агенция по лекарствата работи върху одобрението на лекарството. Ако можете да си позволите цената на лекарството, стойността му ще зависи от договорената цена между Amgen и системите за здравеопазване.

Американската компания защитава цената на продукта си. Тя твърди, че то ще има изключително полезен ефект както за болните, така и за професионалистите в областта на здравеопазването.

Надяваме се, че скоро то ще бъде достъпно.

Препоръчваме ви да прочетете и: Най-честите причини за сутрешното главоболие

Други лекарства предпазващи от мигрена

Разбира се това не е първото лекарство предпазващо от мигрена. Има и други лекарствени средства одобрени от FDA като метисегрид, пропанолол, тимолол и дивалпроекс натрий.

Но употребата им може да прикрие страничните ефекти. Затова е важно състоянието ви да бъде преценено от лекар, който да уточни дозата ви или да спре приема на определени лекарства, ако е необходимо.

Информация за мигрената в цифри

Симптомите на мигрената включващи гадене, чувствителност към светлина и остра болка в черепа засягат повече от 10% от населението на Европа. А по-лошото е, че: повече от 1% от тези хора се оплакват от тези симптоми поне веднъж на всеки три дена.

Мнозина успяват да се справят с тези симптоми с традиционни и дори домашни средства. Тези хора също са сред тези, чийто ежедневен живот е сериозно засегнат от негативното въздействие на това силно главоболие, отразяващо се и на настроението им.

американска компания разработна ново лекарство предпазващо от мигрена

Ето още факти за това заболяване:

  • То засяга 1 на 10 човека.
  • Обикновено се появява на възраст след 20 години, но се наблюдава и при деца.
  • Има различни видове мигрена, в зависимост от областта на мозъка, която засягат.
  • Най-опасната и интензивна е невралгията.
  • Въпреки че причината е генетична, причината за появата на болестта може да бъде външен или вътрешен фактор. Съветваме ви да си записвате възможните причини за пристъпите на мигрена.

Имайки в предвид, че милиони хора по света страдат от това заболяване, би било чудесно, ако броят им бъде намален, дори малко. Ако се появят нови алтернативи като Aimovig, хиляди хора биха живели по-добре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.