Как коронавирусът заразява клетките в белите дробове

Проучването, публикувано на 3 март в журнала Intensive Care Med, ни дава нови знания относно това как коронавируса заразява клетките в белите дробове. Също така потвърждава хипотезата, че SARS-CoV-2 може да влезе в тялото през червата.
Как коронавирусът заразява клетките в белите дробове

Последна актуализация: 29 декември, 2021

Информацията, събрана до този момент, показва, че най-видимият ефект от разпространението на коронавируса е инфекцията на белодробните клетки. Въпреки че COVID -19 се появи преди около три години, има няколко научни изследвания, които обясняват аспектите на вируса, причиняващ заболяването. В днешната статия ще ви обясним как коронавирусът заразява клетките вътре в белите дробове.

Веднъж щом са в тяло заразено наскоро, капчиците пътуват бързо до носните проходи и лигавицата на гърлото. След това, произвеждат нещо като „ключалка“ между вируса и клетките на рецептора. Тогава, SARS-CoV-2 започва едно заразно пътешествие, причиняващо вреда на цялото тяло.

Коронавирусът заразява клетките като се прикрепва

Коронавирусите са заобиколени от протеини във формата на шипове. Тези протеини се прикрепят към клетъчните мембрани и ги намират и нападат с генетичен материал. Ефектът от това, че самото тяло започва да помага на вируса да се размножи и пречи на имунната система да функционира както трябва.

По този начин се появяват копия на вируса, и още копия, и така нататък. Всяка клетка се пуква и след това изпуска вирусни частици, които заразяват съседните клетки. Малко по малко, вирусът напредва докато не стигне гърлото и след това бронхиалните тръби.

Когато SARS-CoV-2 или коронавирус стигне белите дробове, лигавиците на белите дробове се подуват. Когато се случи това, алвеолите, които се изпълват с въздух, могат да се увредят. Подуването кара алвеолите да работят по-усърдно, за да могат да доставят кислород в кръвта и да изгонят въглеродния диоксид.

Подуването, заедно с увреждането на притока от кислород, може да накара белите дробове да се запълнят с течности, гной и мъртви клетки. Това може да причини инфекция: пневмония. Същевременно, пневмонията може евентуално да доведе до остър дихателен синдром. В този момент, пациентите могат да дишат единствено с помощта на респиратор.

Коронавирусът заразява клетките; снимка на млада руса жена с кашлица

Един от главните симптоми на коронавируса е кашлянето, имайки предвид афинитета на вируса към дихателната система.

Как коронавирусът заразява клетките на белите дробове

Проучване, публикувано в списанието Intensive Care Med успя да разкрие процеса, чрез който коронавирусът заразява клетките на белите дробове по-детайлно. За да се проведе проучването, учените използвали компютърен модел.

Според техните заключения, вирусът може да се прикрепи към белодробните клетки благодарение на „шиповете“, които те притежават. Тези остри протеини са много подобни на рецептора- ACE 2, който също е протеин, съществуващ в клетките на човешкия бял дроб. Тази прилика прави вируса „идеалната партия“, така да се каже.

Учените сравняват този афинитет с ключалка и ключ. Това също обяснява защо тази болест е толкова опасна. Учените ни казват, че вирусът по-добре разпознава този рецептор в белодробните клетки и ето защо се разпространява толкова лесно. Имайки предвид гореспоменатата метафора, това е така сякаш ключалката привлича ключа и обратно.

Инфекция на белите дробове

Протеините на коронавируса имат афинитет към белодробните клетки, следователно причиняват още вреда на този орган.

Как коронавирусът заразява клетките?

Много хора питат защо коронавирусът засяга конкретно клетките в белите дробове. Първоначалният отговор е, че този орган е особено уязвим спрямо всякакъв вид инхалационни вируси. Обаче, проучването на Intensive Care Med изтъква, че също така има и биологични фактори.

Учените уточняват, че 82% от клетките, които служат като „ключалки“ за вирусните „ключове“ се намират в белодробните алвеоли. Следователно, тези белодробни клетки правят вирусното нашествие много по-лесно. Това са клетките, към които SARS-Cov-2 може да се прикрепи най-добре.

Но, това проучване изтъква, че тези белодробни клетки не са единствените, които „пасват“ на коронавируса. Има други подобни клетки в нашите тела, които са в сърцето, черния дроб, червата и ендотела. Учените са на мнение, че червата, по-конкретно, могат да бъдат важна входна точка за коронавируса.

Тези данни подкрепят хипотезата, че пандемията е започнала поради консумацията на определени храни на пазара в Ухан. Ако те успеят да докажат тази хипотеза, находката ще бъде с голяма важност. Ще има доказателства, че има друг начин на заразяване и ще бъде много уместно при ограничаването на този проблем.

Какъв е приносът на тези открития?

Тъй като нямаме изобилие от отговори относно този нов проблем и пандемия, всякакви научни открития са важни. Групите от учени по света споделят откритията си, особено в реално време, за да напреднат по-бързо. Като знаем как коронавирусът заразява клетките в белите дробове ще имаме инструмент, който помага на лекарите да знаят как да лекуват усложненията от коронавируса.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.