Napolitano - как да направим лек флан?

Знаете ли, че е възможно да се направи флан със стевия вместо захар? Открийте тази вкусна рецепта за лек флан Napolitano тук!
Napolitano - как да направим лек флан?

Последна актуализация: 22 януари, 2022

Искате ли да направите лек десерт без захар? В тази статия ще ви покажем как да направите вкусен и лек флан Napolitano.

Флан е десерт, на който е трудно да се устои. Всъщност и възрастните, и децата обикновено го обичат. Най-хубавото от всичко обаче е, че можете да го направите без захар, за да намалите приема на калории! Ще видите, че е също толкова вкусен като класическия флан.

Рецепта за лек флан Napolitano

Лесна рецепта за домашен десерт Napolitano

Флан napolitano със стевия има по-малко калории от класическия флан.

Флан Napolitano се откроява със своята спонтанност. Неговата пълна с въздух текстура кара този десерт да се стопи в устата ви и ви кани да хапнете повече. Да го направиш е много по-лесно, отколкото може би си мислил. Ще видите, че това е бърз и вкусен десерт, който ще изненада цялото ви семейство.

Що се отнася до хранителните му свойства, сместа се прави с мляко и яйца. За тази рецепта решихме да използваме обезмаслено мляко, защото искаме да сме сигурни, че е с ниско съдържание на калории.

Важно е да се отбележи, че въпреки че обезмасленото мляко е богато на калций и йод и има същите пропорции лактоза и захар, отколкото пълномасленото мляко, то губи витамини А и D в процеса на премахване на мазнините. Ако искате фланът ви да съдържа тези витамини, използвайте пълномаслено мляко.

Междувременно яйцата са хранителни. Те съдържат висококачествен протеин и мононенаситени мастни киселини. Освен това те съдържат витамини А , В (В2, В3, В12 и фолат), фосфор, йод и селен.

Решихме да използваме сирене рикота вместо кондензирано мляко и стевия вместо захар, за да намалим приема на калории и да го направим десерт, подходящ за диабетици. Разбира се, ако желаете, можете да замените стевията със захар.

Съставки за флан Napolitano за 10 души

  • 2 1/2 чаши обезмаслено мляко
  • 1 1/4 чаши рикота
  • 5 яйца
  • 1 супена лъжица стевия на прах
  • 2 супени лъжици екстракт от ванилия
  • растително масло (необходимото количество)

Съставки за карамела

  • 50 г сукралоза на прах
  • 3 супени лъжици вода
  • малко лимонов сок

Приготвяне на флан Napolitano

Сервиране на флан

Опитайте да украсите флана си с плодове. И едновременно е вкусно и красиво!

  1. Загрейте фурната до 180° C.
  2. Смесете обезмасленото мляко, сиренето рикота и стевията с електрически миксер.
  3. Когато получите гладка смес, добавете ваниловия екстракт и разбъркайте отново.
  4. Пригответе карамела. За да направите това, поставете огнеупорен съд на слаб огън и включете сукралозата. Бъркайте, докато промени цвета си до пясъчен. Изключете котлона и добавете водата и лимоновия сок. Бъркайте постоянно.
  5. Напръскайте съда или съдовете с флан с растително масло.
  6. Изсипете карамела и след това сместа на флана Napolitano в чинията.
  7. Покрийте с алуминиево фолио и пригответе водна баня във фурната. Налейте вода в тавичка, докато успеете да покриете 1/3 от съда на флана и след това поставете чинията вътре.
  8. Готвя за около един час при 180° С. Уверете се, че водата не се изпарява. Ако стане, добавете още.
  9. Набодете флана с клечка за зъби. Ако излезе чиста, вашият флан Napolitano е готов.
  10. Оставете да се охлади.

Някои идеи

  • Можете да използвате бадемово мляко вместо обезмаслено мляко (същите количества).
  • Гарнирайте флана си Наполитано с всякакви плодове: ягоди, череши, горски плодове… Каквото искате!
  • Ако харесвате dulce de leche, изсипете супена лъжица върху флана си!
  • Можете да замените сиренето рикота с кондензирано мляко. Трябва обаче да знаете, че това увеличава приема на калории, тъй като кондензираното мляко съдържа много захар.
This might interest you...
Вкусни домашни понички с пълнеж Дулсе де лече
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Вкусни домашни понички с пълнеж Дулсе де лече

Знаете ли как да си пригптвите вкусни домашни понички с пълнеж Дулсе де лече? Ние ви предлагаме една лесна рецепта. Вижте и разберете как.