Значението на включването на десерт в менюто ви

Десертите са вкусни, нали? В тази статия ще ви дадем идеи за здравословни десерти, които е добре да включите в менюто си. Прочетете следващите редове!
Значението на включването на десерт в менюто ви
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ще ви разкажем за значението на включването на десерт в менюто ви. Важно е да направим едно уточнение още в началото: не става въпрос за бонбони и сладкиши. Със сигурност знаете, че прекаляването със захарта не е най-полезното нещо за здравето, тъй като може да навреди на метаболизма ви.

Десертите не включват само сладкишите, има редица други здравословни и вкусни алтернативи и днес ще ви разкажем за тях.

Преди да започнем, искаме да развенчаем един доста популярен мит: млечните десерти не са кисело мляко. Това трябва да ви бъде ясно, за да не се объркате. Двете групи продукти са с различен състав и качества. Прочетете следващите редове и научете значението от включването на десерт в менюто ви.

Кисело мляко за десерт

Включването на десерт в менюто ви е важно, тъй като това е един от най-подходящите моменти през деня за хапване на кисело мляко. Този продукти, получен чрез ферментация на млякото, е богат на пробиотици.

Пробиотиците представляват живи бактерии, които са изключително полезни за организма, тъй като притежават способността да обитават чревния тракт. Според ревю публикувано в American Family Physician journal, редовната му консумация може да понижи риска от развитие на стомашно-чревни проблеми.

Тези пробиотици могат не само да предотвратят поява та диария, но помагат и при различни хронични заболявания. Има доста научни доказателства потвърждаващи, че приемът на пробиотици подобрява протичането на възпалителните заболявания на чревния тракт, за които все още няма открито лечение.

Има два начина за прием на пробиотици. Първият е под формата на хранителна добавка, а вторият – чрез консумацията на кисело мляко.

Включването на десерт в менюто ви - кисело мляко

Консумацията на плодове за десерт

Преди време редица автори не биха препоръчали консумацията на плодове за десерт. Тъкмо обратното. Биха ви посъветвали да ги хапнете преди основното ястие, за да увеличите чувството си за ситост. Но научната литература не подкрепя това твърдение.

Консумацията на плодове е полезна по всяко време на деня. Според проучване публикувано в Critical Reviews in Food Science and Nutrition journal, съдържанието им на полифеноли е свързано с по-ниска степен на възпаление на системно ниво.

Поради тази причина ви съветваме да включвате десерт в менюто си под формата на плодове след хранене и разбира се – като леки закуски. Добре е да избирате плодове богати на разтворими фибри като ябълки. Те съдържат пектин в състава си, който подобрява чревното здраве, според редица изследователи.

Не всички десерти са полезни – внимавайте със сладкишите!

Както виждате включването на десерт в менюто ви е жизнено важно. Въпреки това както вече споменахме в началото, не всички десерти имат едни и същи качества. Всички знаем, че често десертите се свързват с хапването на сладкиши и готови храни.

Бисквитите, тортите и пудингите са само част от примерите за продукти с ниска хранителна стойност, богати на добавени вещества и прости въглехидрати. В резултат на това те нарушават баланса на кръвната захар. Редовната консумация на тези видове десерти може да доведе до инсулинова резистентност, която е крачка преди появата на диабет.

Важно е да запомните, че диабетът е хронично заболяване, от което зависи здравето ви и състоянието на организма ви за цял живот. Веднъж появил се, диабетът не може да бъде излекуван. Някои по-нови проучвания свързват появата на диабет с повишен риск от развитие на рак. Но все още е необходимо провеждането на допълнителни проучвания за доказване на тази връзка.

В този случай най-добрият лек е превенцията. Трябва да обръщате внимание на продуктите, които приемате под формата на десерт, както и на закуските си. Ако трябва да избирате между вариант на сладкиш със захар и друга опция, обмислете избора си имайки предвид цялостния ви начин на хранене.

Включването на десерт в менюто ви - плодове

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 съвета за контрол на желанието за сладко

Включването на десерт в менюто ви – заложете на здравословни опции

Не всички храни са едни и същи. Поради тази причина трябва да обръщате внимание на това какво ядете за десерт. Казано съвсем честно, изборът ви може да окаже влияние върху цялостния ви начин на хранене. Без значение колко здравословни са основните ви ястия, редовната консумация на сладкиши за десерт може да обезсмисли всичките усилия, които полагате.

Трябва да поясним нещо. Това не означава, че не можете да се наслаждавате на сладките изкушения – важното е да не прекалявате. Думата десерт не е синоним на сладкиш, но това не означава, че не можете да се поглезите от време на време.

По отношение на здравословните десерти, плодовете и киселото мляко са перфектната опция. Те са достатъчно сладки, а приемът им е свързан с грижа за здравето. Можете и да ги комбинирате, за да се възползвате едновременно от качествата им.

И накрая искаме да ви предупредим, че не всички видове кисело мляко са здравословни. Трябва да четете етикетите и да изберете продукти, които не съдържат захар. В противен случай хранителната стойност на продукта няма да бъде толкова висока. Ако можете да си набавите натурално кисело мляко – още по-добре. А можете да се глезите и с гръцки йогурт от време на време, ако не сте с наднормено тегло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.
  • Barbara G., Cremon C., Azpiroz F., Probiotics in irritable bowel syndrome: where are we? Neurogastroenterol Motil, 2018.
  • Joseph SV., Edirisinghe I., Burton Freeman BM., Fruit polyphenols: a review of anti inflammatory effects in humans. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (3): 419-44.
  • Wilms E., Jonkers DMA., Savelkoul HFJ., Elizalde M., et al., The impact of pectin supplemetation on intestinal barrier function in healthy young adults and healthy elderly. Nutrients, 2019.
  • Fontalva Pico, Ana Amelia. “Implicación de la resistencia a la insulina y el tejido adiposo en el síndrome metabólico en pacientes obesos.” (2017).
  • Bonagiri PR., Shubrook JH., Review of associations between type 2 diabetes and cancer. Clin Diabetes, 2020. 38 (3): 256-265.
  • Fernández-Gaxiola, Ana Cecilia, Anabelle Bonvecchio Arenas, and Juan Rivera Dommarco. “Aumentar el consumo de verduras, frutas, cereales, leguminosas y agua simple.” GUÍAS ALIMENTARIAS (2015).
  • Babio, Nancy, Guillermo Mena-Sánchez, and Jordi Salas-Salvadó. “Más allá del valor nutricional del yogur:¿ un indicador de la calidad de la dieta?.” Nutrición hospitalaria 34 (2017): 26-30.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.