3 рецепти за нискокалоричен десерт

Някои десерти съдържат много въглехидрати и мазнини. Затова ви предлагаме рецепти за нискокалоричен десерт.
3 рецепти за нискокалоричен десерт
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Изглежда, че има много погрешна информация за съдържанието на сладкишите и десертите. Повечето десерти се свързват с качването или свалянето на килограми. Всъщност това винаги е вярно. В тази статия ви предлагаме три рецепти за нискокалоричен десерт.

Обаче, не трябва никога да забравяте, че почти всичко, което консумирате, съдържа калории. Това, което също има значение, е как комбинирате всички съставки. В случая при десертите, това е особено вярно и има последствия.

Освен това, само защото една храна е бедна на калории, не означава, че е препоръчителна за вас или здравословна. Идеалният начин е винаги да се храните балансирано и с качествена храна.

Това, от което наистина се нуждаете, е да знаете как да управлявате калориите и да ядете без да се чувствате виновни.

Време е да развенчаем митовете и да се погрижим за вашата диета.

Рецепти за нискокалоричен десерт

1. Нискокалоричен десерт: шоколадов мус

Нискокалоричен десерт: шоколадов мус

Звучи невероятно нали? Всъщност, не е така.

Има нещо, на което винаги трябва да обръщате внимание: порцията е свързана с количеството калории.

Това е особено вярно, когато става въпрос за шоколада. Консумирането му не е проблем: от значение е какво количество ядете и с какво го ядете.

Съставки

  • 4 яйца
  • 3 супени лъжици стевия
  • 2 и 1/2 чаши тъмен шоколад
  • 3 супени лъжици обезмаслено мляко
  • 1/2 чаша натурална ванилия

Приготвяне

  • В голяма купа, разтопете шоколада на водна баня.
  • След това, добавете млякото, стевията и разбъркайте добре до получаване на хомогенна, гладка смес.
  • Отделете белтъците от жълтъците.
  • Добавете част от белтъците към шоколада, разбъркайте добре и след това, прибавете жълтъците. Разбъркайте добре.
  • Прибавете останалата част от белтъците, ванилията и разбъркайте добре.
  • Накрая, сложете в купички и поставете в хладилника за 2 часа.

2. Нискокалоричен десерт: ванилов сладолед

Нискокалоричен десерт: чашка с ванилов сладолед

Може би си мислите, че това е някаква невъзможна рецепта. Мислите, че е невъзможно да се направи нещо толкова вкусно като сладолед и той да е нискокалоричен.

Вижте, че е възможно!

Съставки

  • 6 жълтъка от яйца
  • 2 и 1/2 чаши бадемово мляко
  • 1 супена лъжица ванилия
  • 4 супени лъжици подсладител стевия

Приготвяне

  • Бавно загрейте бадемовото мляко и ванилията.
  • В същото време, разбийте жълтъците заедно със стевията. Смесете добре.
  • За да вгъстите и овкусите, добавете малко бадемово мляко към жълтъците.
  • Гответе на слаб огън за 5 минути.
  • Когато сместа започне за завира, свалете от котлона и оставете да изстине до стайна температура.
  • Използвайте машина за сладолед, ако имате такава. Ако не, поставете сместа в хладилника и ще получите същия резултат.

3. Нискокалоричен плодов кейк с овесени ядки

плодов кейк

Първо, купете съставките, необходими за проготвянето на този нискокалоричен десерт и след това всичко е лесно. Толкова много ще ви хареса, че ще си го приготвяте по-често, отколкото си мислите.

И знате ли какво? Вкусно е!

Съставки

  • 2 яйца
  • 7 филийки бял хляб
  • 2 и 1/2 чаши бяло сирене
  • 1 чаша сладко от смокини
  • 1 супена лъжица ванилия
  • 2 чаши овесено мляко
  • 1 нарязана червена ябълка
  • 1/2 чаша стафиди

Приготвяне

  • Започнете с хляба. Първо, натрошете хляба на трохи и след това добавете овесеното мляко. Разбъркайте.
  • След това, смесете останалите съставки и добавете трохите от хляба, заедно с овесеното мляко.
  • Изсипете сместа в голяма тавичка за пудинг и добавете сладкото от смокини.
  • Накрая, сложете във фурната за около 1 час на средна температура.
  • Щом станете готови, изключете топлината. Оставете десерта да се охлади, до стайна температура. След това, сложете в хладилника за 2 часа.
  • Сервирайте и се насладете на този вкусен нискокалоричен десерт.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lippi D. Chocolate in history: food, medicine, medi-food. Nutrients. 2013;5(5):1573–1584. Published 2013 May 14. doi:10.3390/nu5051573
  • Kamil, A., & Chen, C. Y. O. (2012, July 11). Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf2044795
  • Postre. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 10 de marzo de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Postre

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.