Napolitano - как да направим лек флан?

Знаете ли, че е възможно да се направи флан със стевия вместо захар? Открийте тази вкусна рецепта за лек флан Napolitano тук!
Napolitano - как да направим лек флан?

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Искате ли да направите лек десерт без захар? В тази статия ще ви покажем как да направите вкусен и лек флан Napolitano.

Флан е десерт, на който е трудно да се устои. Всъщност и възрастните, и децата обикновено го обичат. Най-хубавото от всичко обаче е, че можете да го направите без захар, за да намалите приема на калории! Ще видите, че е също толкова вкусен като класическия флан.

Рецепта за лек флан Napolitano

Лесна рецепта за домашен десерт Napolitano

Флан napolitano със стевия има по-малко калории от класическия флан.

Флан Napolitano се откроява със своята спонтанност. Неговата пълна с въздух текстура кара този десерт да се стопи в устата ви и ви кани да хапнете повече. Да го направиш е много по-лесно, отколкото може би си мислил. Ще видите, че това е бърз и вкусен десерт, който ще изненада цялото ви семейство.

Що се отнася до хранителните му свойства, сместа се прави с мляко и яйца. За тази рецепта решихме да използваме обезмаслено мляко, защото искаме да сме сигурни, че е с ниско съдържание на калории.

Важно е да се отбележи, че въпреки че обезмасленото мляко е богато на калций и йод и има същите пропорции лактоза и захар, отколкото пълномасленото мляко, то губи витамини А и D в процеса на премахване на мазнините. Ако искате фланът ви да съдържа тези витамини, използвайте пълномаслено мляко.

Междувременно яйцата са хранителни. Те съдържат висококачествен протеин и мононенаситени мастни киселини. Освен това те съдържат витамини А , В (В2, В3, В12 и фолат), фосфор, йод и селен.

Решихме да използваме сирене рикота вместо кондензирано мляко и стевия вместо захар, за да намалим приема на калории и да го направим десерт, подходящ за диабетици. Разбира се, ако желаете, можете да замените стевията със захар.

Съставки за флан Napolitano за 10 души

  • 2 1/2 чаши обезмаслено мляко
  • 1 1/4 чаши рикота
  • 5 яйца
  • 1 супена лъжица стевия на прах
  • 2 супени лъжици екстракт от ванилия
  • растително масло (необходимото количество)

Съставки за карамела

  • 50 г сукралоза на прах
  • 3 супени лъжици вода
  • малко лимонов сок

Приготвяне на флан Napolitano

Сервиране на флан

Опитайте да украсите флана си с плодове. И едновременно е вкусно и красиво!

  1. Загрейте фурната до 180° C.
  2. Смесете обезмасленото мляко, сиренето рикота и стевията с електрически миксер.
  3. Когато получите гладка смес, добавете ваниловия екстракт и разбъркайте отново.
  4. Пригответе карамела. За да направите това, поставете огнеупорен съд на слаб огън и включете сукралозата. Бъркайте, докато промени цвета си до пясъчен. Изключете котлона и добавете водата и лимоновия сок. Бъркайте постоянно.
  5. Напръскайте съда или съдовете с флан с растително масло.
  6. Изсипете карамела и след това сместа на флана Napolitano в чинията.
  7. Покрийте с алуминиево фолио и пригответе водна баня във фурната. Налейте вода в тавичка, докато успеете да покриете 1/3 от съда на флана и след това поставете чинията вътре.
  8. Готвя за около един час при 180° С. Уверете се, че водата не се изпарява. Ако стане, добавете още.
  9. Набодете флана с клечка за зъби. Ако излезе чиста, вашият флан Napolitano е готов.
  10. Оставете да се охлади.

Някои идеи

  • Можете да използвате бадемово мляко вместо обезмаслено мляко (същите количества).
  • Гарнирайте флана си Наполитано с всякакви плодове: ягоди, череши, горски плодове… Каквото искате!
  • Ако харесвате dulce de leche, изсипете супена лъжица върху флана си!
  • Можете да замените сиренето рикота с кондензирано мляко. Трябва обаче да знаете, че това увеличава приема на калории, тъй като кондензираното мляко съдържа много захар.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.