Напитки с растително мляко, подходящи за следобедна закуска

Напитките с растително мляко са здравословен и интересен вариант за закуска. Можете да ги съчетаете с кафето, шейка и дори зеленчуковите си супи
Напитки с растително мляко, подходящи за следобедна закуска
Anna Vilarrasa

Прегледано и одобрено от диетолог Anna Vilarrasa.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Вероятно следобедът е тази част от деня, в която се чувствате най-гладни. И ви е трудно да не задоволите непрестанния си апетит. Трябва да знаете, че има и здравословни начини за справяне със следобедното огладняване. Днес ще ви дадем три лесни варианта за напитки с растително мляко подходящи за целта.

Това са специални варианти, подходящи за вегани и хора с непоносимост към лактозата. Сами ще се уверите, че можете да задоволите следобедния си глад по здравословен начин, подходящ за почти всеки един човек.

Част от съставките в растителните млека са овесените ядки, соята, киноата, бадемите и кокосът. Тези напитки са вкусни, а текстурата им наподобява тази на кравето мляко.

Освен това всяко едно от тях си има характерни особености в зависимост от основната си съставка. Така например кокосовото мляко е изключително подходящо за приготвянето на тропически напитки, а това от овесени ядки е чудесно допълнение към следобедното кафе. А това, което прави тези три рецепти наистина страхотни е, че са отличен вариант за следобедна закуска.

Напитки с растително мляко подходящи за следобедна закуска

1.Бадемово мляко

Бадемовото мляко е една от най-добрите опции за следобедна закуска с напитка, съдържаща растително мляко. То е вкусно, не е скъпо и лесно можете да го откриете в магазинната мрежа. Предлага се в повечето супермаркети и магазини.

Запомнете, че трябва да се уверите, че млякото не съдържа захар, ако се опитвате да се храните здравословно и балансирано.

Продукти

  • 1 чаша бадеми
  • 4 фурми
  • 2 чаши вода (500 мл)

Начин на приготвяне

  • Запомнете, че трябва да започнете с приготвянето на рецептата от предходната вечер.
  • Накиснете бадемите в голяма купа с вода.
  • Отстранете кожичките им и ги измийте добре.
  • С помощта на пасатор или блендер разбийте бадемите, фурмите и водата. Бъркайте в продължение на две минути.
  • Прецедете напитката през марля, за да отделите влакната.
  • Накрая прехвърлете напитката в подходящ съд и я съхранявайте в хладилник.

2.Овесено мляко

Овесеното мляко е чудесен начин да се справите със следобедния глад.

Тази напитка често присъства във вегетарианските торти и рецепти. Тя има неутрален вкус и затова е чудесно допълнение към кафето, супата или смутито ви.

Продукти

  • 1 чаша овесени ядки
  • 6 фурми без костилки
  • 3 чаши вода (750 мл)
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 супени лъжици ванилова есенция (30 мл)

Препоръчваме ви да прочетете и: Ползите от овесените ядки всеки ден

Начин на приготвяне

  • Оставете овесените ядки да се накиснат в подходящ съд през нощта.
  • На следващата сутрин пасирайте всички съставки докато получите хомогенна смес.
  • Оставете получената смес да престои един час, за да се овкуси по-добре.
  • Накрая прецедете получената напитка поне три пъти, за да получите качествено овесено мляко. Идеята е да отстраните по-едрите парченца, които са ви ненужни.

3.Бананово мляко

Пригответе си бързо и лесно вкусна напитка с бананово растително мляко за следобедната ви закуска.

Дори да сте опитвали бананите под формата на смути с мляко с животински произход, нищо не ви пречи да си приготвите полезна веган напитка с този плод. Това е отличен избор за следобедна закуска с напитка с растително мляко.

Продукти

  • 2 банана (650 г)
  • 2 чаши вода (500 мл)
  • 4 фурми без костилки
  • 1 чаена лъжичка ванилова есенция (15 мл)
  • 1 чаша лед (120 г) (по желание)

Начин на приготвяне

  • Този път няма нужда от подготовка от предходната вечер.
  • Обелете и нарежете бананите.
  • Прибавете и останалите съставки и разбъркайте с електрически миксер или блендер.
  • Уверете се, че сте добавили леда (ако искате по-освежаваща напитка) и разбъркайте всичко за около две минути.
  • Приберете напитката в хладилник, за да я сервирате охладена.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.