Вкусно смути с банан и куркума за пречистване на черния дроб

Съчетаването на банан и куркума е мощна комбинация. Тя не просто подобрява състоянието на черния дроб, но и спомага също за успокояване на безпокойството. Опитайте я!
Вкусно смути с банан и куркума за пречистване на черния дроб

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Черният дроб е най-големият вътрешен орган на тялото и е жизнено-важен за здравето. Той участва в повече от 500 процеса на организма. Играе значителна роля в метаболизма  и изпълнява редица функции в тялото, включително детоксикация, за пречистване на кръвта, синтезирането на ензимите и протеините, подпомагането на метаболизма и хормоналната секреция.

Непрестанната му работа ни позволява да се отървем от излишните токсини и мазнини, така че този орган е от ключово значение за предотвратяването на различни заболявания.

Някои фактори обаче могат да причинят усложнения и здравословни проблеми, свързани с черния дроб.

Това засяга пряко другите ни жизнено-важни органи. Ако не бъдат контролирани, тези проблеми могат да доведат до развитие на сериозни заболявания.

Затова е от съществено значение да разберате колко е важно редовното пречистване на черния дроб. Може да го направите като просто допълните диетата си с храни, които стимулират пречистващите му процеси.

За тази цел в днешната статия ще ви представим рецепта за вкусно смути с банан и куркума. То действа благоприятно на черния дроб, ако го консумирате редовно.

Насладете му се!

Смути с банан и куркума

Това смути с банан и куркума е вкусна напитка, която може да пиете като допълнително средство за пречистване на черния ви дроб.

Ползите от банана за пречистване на целия организъм

Ползи от банана за пречистване на черния дроб

Бананите имат висока хранителна стойност. Независимо че са сред най-калоричните плодове, те са също и едни от най-полезните за здравето.

В 100 грама от тях се съдържат 90 калории, което показва, че са едни от най-добрите натурални източници на енергия.

Освен това бананите съдържат естествени захари, минерали и антиоксиданти, като бета-каротин.

От векове се открояват като един от най-големите източници на калий, като същевременно осигуряват магнезий и желязо.

Те имат леко слабително и диуретично действие. По този начин тези плодове подпомагат процесите на детоксикация на организма ви, допринасяйки за премахването на излишните течности и токсини.

Освен това бананите са подходящи за всеки вид диета, тъй като консумацията им спомага за намаляване на апетита.

Ползите от куркумата

Ползите от куркумата за пречистване на черния дроб

Куркумата, известна още като “индийски шафран”, е една от най-полезните за пречистване на черния дроб храни.

Основната й активна съставка – куркумин, й дава мощни противовъзпалителни и  антиоксидантни свойства, правейки я изключително полезна за процеса на елиминиране на токсините.

По този начин куркумата неутрализира отрицателните въздействия от свободните радикали, предотвратява увреждането на клетките и дори понижава риска от развитие на няколко вида тумори.

Освен това тя действа стимулиращо на естествените ензими в организма. Така куркумата подобрява усвояването на мазнините и протеините.

Сред останалите й свойства може да откроим и предотвратяването на когнитивните заболявания, тъй като действа благоприятно на мозъка и нервната система.

Как да приготвите смути с банан и куркума за пречистване на черния дроб

Смути с банан с куркума за пречистване на черния дроб

Това смути с банан и куркума има екзотичен вкус, на който може да се насладите при признаци на тревожност или като допълнително средство за детоксикацията на черния ви дроб.

Комбинираме тези две съставки заедно с кокосово мляко, ананас и други полезни продукти, които усилват пречистващите ефекти.

Важно е да изясним обаче, че трябва да консумирате тази напитка в умерени количества, само веднъж дневно, тъй като е доста калорична.

Съставки

 • 1 чаша кокосово мляко (250 мл)
 • 2 резена ананас
 • 3 замразени банана
 • 2 супени лъжици кокосово масло (30 г)
 • 1 чаена лъжица куркума (5 г)
 • 1/2 чаена лъжица джинджифил (2 г)
 • 1 чаена лъжица семена от чиа (5 г)

Начин на приготвяне

 • Нарежете резените ананас и бананите на кубчета.
 • Сложете ги в блендер и ги смесете заедно с кокосовото мляко.
 • След това прибавете кокосовото масло, куркумата и джинджифила.
 • Пасирайте всички съставки в продължение на няколко минути до получаване на кремообразна, хомогенна смес.
 • Консумирайте веднага, за да извлечете максимума от свойствата на напитката.

Хареса ли ви тази рецепта? Съветваме ви да я приготвяте сутрин, за да заредите тялото си с необходимата му енергия.

Приготвяйте това смути няколко пъти в месеца и се насладете на здравословните му ползи за черния дроб и другите ви органи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.