Най-ефективният масаж против целулит

Редовните масажи помагат на тялото да елиминира излишните течности и поддържат ниски нива на хормоните, които се отделят при стрес.
Най-ефективният масаж против целулит
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 27 април, 2023

Всички знаем, че няма чудотворен лек за премахване на целулит, а понякога единственото решение е операция. Но ние ви гарантираме, че с добри упражнения, масажи и подходяща диета можете да предотвратите появата му или ако го имате,  да го намалите. Е, искате ли да се научите как да правите добър антицелулитен масаж?

Стъпка 1: Добър домашноприготвен антицелулитен крем

Кафето е страхотен съюзник в борбата с целулита.

Почти всички жени страдат от целулит. Той е причинен от задържане на течности и натрупване на мазнини в седалищните части и на други места, прилича на портокалова кора. Променя външния ви вид и също така е здравословен проблем, по който разбирате, че имате нарушено кръвообращение.

И така – какво можете да направите, за да се премахне целулитът? Да се подложите на операция? Да дадете всички си пари за кремове? Невъзможно е. Просто трябва да положите малко повече усилия. Първата стъпка определено ще бъде да се научите как да приготвяте антицелулитен крем. Лесно ще го направите и ще се уверите колко е ефективен, ако сте последователни в прилагането му. Сега внимавайте!

Продукти

 • 1 супена лъжица от утайката на кафето, което си направихте тази сутрин. Ако използвате кафе на капсули, вземете две използвани капсули и ги сложете в купа.
 • 2 супени лъжици зехтин
 • 1 супена лъжица бадемово масло
 • сок от половин лимон

Как да го направим

 • Много е лесно. Кафето е много тонизиращо и е невероятен ексфолиант, който ще активира кръвообращението в най-критичните области. Кафето също се използва като съставка на кремове за намаляване на мазнините на корема, така че, както виждате, ще бъде страхотен съюзник в борбата с целулита. В комбинация с киселия сок от лимон, неговите свойства ще станат още по-мощни.
 • Първото нещо, което трябва да направите, е да смесите всички съставки в купа. Сместа, която се получава, може да изглежда малко странно, но ние ви уверяваме, че е много ефективна.
 • В същата купа сложете малко от душ гела, който използвате. Няма значение какъв вид и марка е. Ако е хидратиращ, това ще бъде още по-добре. Разбъркайте добре сместа и я запазете за втория етап – с други думи, за нашия антицелулитен масаж.

Стъпка 2: Maсаж за намаляване на целулит

Наблегнете на бедрата, защото това е мястото, където най-често се появява целулит.

Масажите са най-добрите съюзници за подобряване на кръвообращението и реактивиране на лимфния дренаж. Как може някой да го отрече? Няма нищо по-релаксиращо и стимулиращо от тези масажи, независимо дали ги правите на краката, главата, или врата. Масажът облекчава болки, напрежение, и скованост в мускулите. Редовните масажи помагат на тялото да елиминира излишните течности и поддържат ниски нива на хормоните, които се отделят при стрес. Не се колебайте да започнете още сега! Ако правите масаж на мускулите си всеки ден, ще видите как целулитът постепенно започва да намалява. Но трябва да бъдете последователни и да го правите сутрин и вечер, всеки ден. Хайде да започнем!

Стъпки за антицелулитен масаж

Първата стъпка е да си вземете душ.

Кожата ви трябва да бъде чиста и свежа. Най-добре е да напръскате краката и глезените си със студена вода, за да активирате кръвообращението, ако страдате от разширени вени.

Сега да преминем към мускулите.

Вземете сместа с кафе и масла, която направихте преди малко и към която сте добавили малко хидратиращ душ гел. Намажете ръцете си обилно със сместа и ги стоплете.

Започнете масажа отдолу нагоре – с други думи, от глезените към мускулите на бедрата.

Най-добре е масажът да върви нагоре по посока на сърцето, така че да може да стимулира кръвообращението. Наблегнете на бедрата, защото това е мястото, където най-често се появява целулит.

Движенията трябва да са продължителни и бавни.

Трябва да се масажирате нагоре към стомаха и да наблегнете на тази област, ако там имате целулит. Важно е да знаете, че масажът на коремната област трябва да е бавен с кръгови движения. Имайте предвид, че сместа с кафе трябва да ви стигне за целия масаж.

Масажът се прави с длани и с кокалчетата на пръстите.

Важно е да се има това предвид, защото с кокалчетата може да се използва малко повече сила и натиск (но бъдете внимателни, не трябва да усещате никаква болка). Движенията трябва да са продължителни и кръгови. Можете да съберете кожата, да я свиете и след това да я разтегнете с показалец и палец. Този метод е много ефективен против целулит.
Ако има място, което не можете да достигнете или където е трудно да се направи правилно масажа, можете да използвате дървена четка, специално пригодена за масажи на краката. Тези четки са страхотни за кръвообращението.

Както можете да видите, много е лесно да се направи масаж, но ключът е в последователността.

Правете го сутрин и вечер всеки ден. Опитайте се да спазвате здравословна диета с много течности, антиоксиданти и плодове. Също така правете някакви упражнения всеки ден, дори и да е само за половин час. Какво ще кажете да започнем още сега?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Baryluk Anna, Łuniewska Magdalena, Garczyński Wojciech, Gębska Magdalena y Weber Nowakowska Katarzyna. (2017). Estudio de caso del efecto anticelulítico y adelgazante del masaje al vacío. Zenodo. https://doi.org/10.5281/ZENODO.1064166
 • Chia-Yu Cheng. (1996), Método de masaje con cepillo de piel. Solicitud presentada por Jun Sui Kan Sei Cosmetics International Ltd. https://patents.google.com/patent/US5840048A/en
 • Maldonado López, J. S. (2018). Plan de negocios para la creación de una empresa dedicada a la producción y comercialización de jabón masajeador para la prevención y disminución de celulitis localizada en el cuerpo humano (Tesis de pregrado). Universidad de las Américas, Quito. http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/9391
 • Orchard, A. y van Vuuren, S. (2017). Aceites esenciales comerciales como posibles antimicrobianos para tratar enfermedades de la piel. Medicina alternativa y complementaria basada en la evidencia, 2017, 1- 92. https://doi.org/10.1155/2017/4517971

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.