10 лека за разширените вени

Колкото и невероятно да звучи, лютите чушки и лютият пипер имат свойства, които помагат да не се претоварват вените и подобряват кръвообращението.
10 лека за разширените вени

Последна актуализация: 27 Февруари, 2019

Разширените вени са един от най-често срещаните проблеми с кръвообращението, който засяга предимно жените, въпреки че някои мъже също страдат от тях. В общи линии разширените вени са причинени от неправилно кръвообращение, което води до видимо изпъкване.

Въпреки че най-често са причинени от неправилното функциониране на кръвоносната система може да има и други фактори в основата на това заболяване, както и няколко решения. Ето защо ще ви кажем 10 начина да лекувате разширени вени.

Най-често срещаните причини са затлъстяване, водене на заседнал живот  и липса на подвижност, да стоите изправени за дълги периоди от време, използване на контрацептиви, фамилна история с разширени вени, тютюнопушене, хипертония, висок холестерол или други венозни проблеми. Важно е да обърнете внимание на първите признаци, защото ако не го направите могат да възникнат много сериозни усложнения. Например, това може сериозно да засегне някои части на тялото, особено долните, а в някои случаи даже може да е необходима ампутация.

Разбира се, има различни начини да се предотврати появата на разширени вени. Но ако вече ги имате, ние ще ви дадем няколко много ефективни съвета за лечение. Независимо че много хора не са съгласни, те могат да бъдат много полезни, особено ако се прилагат правилно.

1. Чесън помага за успокояване на разширените вени

Това е един от най-полезните естествени продукти за борба с разширените вени. Благодарение на неговите свойства, чесънът помага за намаляване на възпалението от разширените вени и подобрява кръвообращението. Специалистите препоръчват да го консумирате или като храна ежедневно, или да го прилагате като крем, направен със смлени скилидки чесън и малко спирт. Това лекарство трябва да се прилага четири пъти седмично върху засегнатите части на тялото.

2. Алое вера

Свойствата на алое вера го правят много ефективен съюзник против разширени вени.

Свойствата на алое вера го правят много ефективен съюзник против разширени вени, както и при много други оплаквания и  болести. В този случай препоръчваме да го прилагате като компрес на засегнатите части. Най-добре е да го приложите преди лягане и да го оставите да действа през нощта. Много е важно да се използва топло алое вера, защото така растението действа по-добре.

3. Ябълковият оцет

Този продукт също е много ефикасен срещу разширени вени. Освен това е лесен за прилагане. Трябва само да потопите чиста кърпа в малко ябълков оцет, а след това да я поставите върху разширените вени. Трябва да оставите компресът да подейства няколко минути или да си правите лек масаж в посока отдолу нагоре. Важно е обаче да не прилагате натиск върху засегнатите места.

4. Оцет, морков и крем от алое вера

Друг много полезен лек е да направите крем от алое, оцет (за предпочитане ябълков оцет) и моркови. Както вече отбелязахме, първите два продукта могат да се използват и по други начини. За да направите крема, поставете всички съставки в кухненски робот. Ако нямате такъв можете също да използвате блендер. След като сложите съставките в блендера изчакайте, докато се получи доста гъста паста. След това този крем се прилага върху разширените вени и се оставя да действа в продължение на 30 минути. Отстранете го и изплакнете със студена вода.

Носенето на високи токчета уморява краката.

5. Ванички за крака

Това е едно много простосредство, което може да се използва всеки ден. Това е много полезно за краката. След ваничката ще ги чувствате отпуснати, отпочинали и чисти. Ако са подути, отокът може дори да спадне. Ваната трябва да се направи с вода, морска сол и една чаша ябълков оцет. Потопете краката си в продължение на 20 минути, като от време на време ги масажирате.

6. Мехлем със зелена глина намалява отока в разширените вени

Този мехлем се прави като се смесва зелена глина с малко вода. Разбира се, не трябва да използвате много вода, тъй като в противен случай консистенцията няма да е подходяща. След като го направите трябва да се намажат засегнатите части, за предпочитане вечер, като го оставите да изсъхне. След това се измийте с малко топла вода и неутрален сапун.

7. Разтвор от мента, лайка, дафинов лист

Разтвор от мента, лайка, дафинов лист срещу разширени вени.

Тази oтвара изисква малко повече подготовка. Въпреки това е много ефективна и отделеното време си заслужава. Кипнете два литра вода и след това добавете шепа листа от мента, една шепа листа от лайка и още една шепа дафинов лист. Нека разтворът да изстине за 5 минути, след което вече може да се приложи. Потопете краката си в леген или вана след като сложите в разтвора щипка сода бикарбонат.
Важно е да се има предвид, че това лекарство може да предизвика уртикария при някои хора, поради което трябва да се внимава с него.

8. Лют пипер

Колкото и невероятно да звучи, лютите чушки и лютият пипер имат свойства, които помагат да не се претоварват вените и подобряват кръвообращението. Ето защо специалистите препоръчват да консумирате малки количества от този продукт. Има няколко различни опции, които можете да изберете. Ако не сте свикнали да ядете люти чушки можете да ползвате пипер, който е по-сладък, не толкова пикантен.

9. Кора от индийски кестен

Тази отвара съдържа 50 грама кора от индийски (конски) кестен, които да се варят в един литър вода около 10 минути. След това трябва да прецедите чая и да го изпиете веднага. Благодарение на своите свойства индийският кестен е идеален за добра циркулация и намалява отока в разширените вени.

10. Етерични масла против възпалението от разширени вени

Етеричните масла са страхотен съюзник против възпалението от разширени вени.

Етеричните масла са страхотен съюзник против възпалението от разширени вени и много помагат за кръвообращението. Най-добре е да ги използвате за масаж на засегнатите части. Например, най-добре е да започнете от краката и глезените и бавно да се движите нагоре към бедрата. Тези масажи трябва да са леки, в посока отдолу нагоре и да се правят кръгови движения. Трябва да се правят най-вече вечер, защото етеричните масла действат най-добре по време на сън.  • Mandavia, R., Anwar, M. A., & Davies, A. H. (2014). Varicose veins. In Metabolism of Human Diseases: Organ Physiology and Pathophysiology. https://doi.org/10.1007/978-3-7091-0715-7_40
  • Lim, C. S., & Davies, A. H. (2009). Pathogenesis of primary varicose veins. British Journal of Surgery. https://doi.org/10.1002/bjs.6798
  • Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine.
  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2009). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
  • Budak, N. H., Aykin, E., Seydim, A. C., Greene, A. K., & Guzel-Seydim, Z. B. (2014). Functional Properties of Vinegar. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/1750-3841.12434
  • Dudek-Makuch, M., & Studzińska-Sroka, E. (2015). Horse Chestnut – Efficacy and safety in chronic venous insufficiency: An overview. Brazilian Journal of Pharmacognosy. https://doi.org/10.1016/j.bjp.2015.05.009