Най-добрите семена за лечение на мигрена
При добавяне на семена към диетата за лечение пристъпите на мигрена (например сусам), много е важно да се избягват храни, които я предизвикат. Такива са, например, бързите храни.
Спазването на превантивна диета е важна част от редуцирането на пристъпите на мигрена. Обърнете внимание на диетата и консумирайте здравословни храни! Ще се почувствате много по-добре. Кои семена могат да помогнат в това отношение? Разберете в настоящата статия за най-добрите – лекуващи мигрена:
1. Мигрената и храненето
Една от доказаните причини за мигрена е начинът, по който тялото реагира на определени вещества в различни храни. Стресът и наследствеността могат да доведат до появата на този проблем. Някои продукти действат като истински токсини (антигени) в телата, като предизвикват синтез на съдоразширяващи хормони и карат мозъчните артерии да се подуват. Това е причината да страдате от тежкото главоболие, известно като мигрена.
Вземането на лекарства и спазването на диета не предотвратява пристъп на мигрена. А защо? Някои стимули действат, като тригери. Стрес, менструация, пропускане на закуска, лош сън или дори физическо усилие могат да доведат до мигрена. Водете дневник, за да следите реакциите на тялото в различните ситуации, така че да ги контролирате за в бъдеще. Дори силен парфюм може да предизвика мигренна болка. Имайте тези фактори предвид. Ето списък на храни, които трябва да се избягват:
- Биогенните амини: елементи от рода на хистамин и тирамин, които съществуват в много храни, като сирене, шоколад, вино, бира и рибни консерви.
- Хранителните добавки: знаете ли какво е мононатриев глутамат? Той е известен като петият аромат, но в действителност е съединение, изкуствено добавено в много храни, за по-силен аромат и по-приятен вкус. Храните, съдържащи това съединение, са: пица, хамбургери, бонбони, сладкиши, китайска храна. Дори доматите и пармезанът съдържат мононатриев глутамат.
- Други храни, от които да се пазите: консерви ( риба тон, сардини, аншоа), наденички, черен дроб, червено месо, кисело зеле, соя, патладжан, домати, червено вино, бяло вино, бира, бирена мая и много зрели плодове.
2. Предимства на семената за лечение на мигрена
Слънчогледови семки
Много полезни за всеки, който страда от мигрена (сурови и без сол).Консумирайте по една малка шепа на ден или около 2 супени лъжици. Искате ли да знаете повече за ползите от тези семена?
- Витамин Е. Неговата богата антиоксидантна база ще помогне на тялото да се защитава срещу токсини и други вредни елементи, които могат да причинят вътрешно подуване. Той пречиства тялото, защитава имунната система и прави клетъчните влакна по-еластични ( което помага предотвратява стесняването на черепномозъчни нерви.
- Мастни киселини. Чудесен източник на енергия, бореща мигрената. Този вид мазнини са от решаващо значение за отделянето на определени хормони, от които тялото се нуждае. Те са и срество за предотвратяване покачането на нивата на холестер и триглицерид.
- Магнезий. Подобрява мускулния тонус и функциите на нервната система, стимулира предаването на нервните импулси и позволява на мускулите да се отпуснат. Магнезият подобрява здравината на коститеи укрепва сърдечно-съдовата система. Помогнете на тялото да предотврати подуване на черепномозъчните нерви. Това е просто страхотно!
Ленено семе за лечение на мигрена
Идеално – ако се опитвате да отслабнете, да поддържате нисък холестерол или да контролирате нивото на кръвната захар. Много ефикасно и за лечение на мигрена. Добавете го към салатата! Консумирате ленено семе около 2 супени лъжици на ден. То съдържа:
- Изобилие на мастни киселини: мастните киселини, като омега 3 или омега 6, са страхотни за облекчаване на мигрената. Лененото семе съдържа омега-3 полиненаситени (75%) и омега-6 (25%) мастни киселини.
- Витамин Е: семената са чудесен източник на витамин Е ( много полезен за здравето), играещ огромна роля в предотвратяването на мигрена. Консумирайте около две супени лъжици на ден.
- Минерали, които помагат за лечение на мигрена: магнезий, калций, калий, манган, силиций …
- Богати на ензими, които помагат на храносмилането.
Прочетете и: Ленено семе и зелен чай – съюзници против рака
Чия
Една от най-добрите и полезни храни. Семената се консумират от много спортисти, както и от хора, нуждаещи се от хранителни добавки или просто искат да отслабнат. Убедете се сами в техните предимства:
- Естествен източник на минерали: високо съдържание на калций, магнезий и цинк, всички истински „войници” в борбата срещу мигрената. Те осигуряват основните хранителни вещества, от които се нуждае организма.
- Естествен източник на омега-3 мастни киселини: семената от чия съдържат този елемент – много важен за предотвратяване на мигрена. Той понижава нивата на холестерола и подобрява здравето на сърцето. Консумирайте голямо количество от този вид мазнини.
Вижте още: 10 невероятни качества на семената от чиа
Сусам
Тези вкусни семена са подходяща съставка на основни ястия, десерти и домашно приготвен хляб. Можете да ги консумирате без нищо друго, като препоръчаното количество е около 2 супени лъжици на ден. Но как тази храна помага на страдащите от мигрена?
- Високи нива на магнезий: предотвратява спазмите на кръвоносните съдове, водещи до мигрена. Лекува главоболие, замайване и мигрена.
В заключение: можете да изберете различни семена допълване на диетата. Две супени лъжици на ден ще направят чудеса за здравето.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Dodick, D. W. (2014). Thunderclap Headache. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.01102-7
- Shalaby, A. R. (1996). Significance of biogenic amines to food safety and human health. Food Research International. https://doi.org/10.1016/S0963-9969(96)00066-X
- Ixtaina, V. Y., Nolasco, S. M., & Tomás, M. C. (2008). Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2008.03.009