Ленено семе и зелен чай – съюзници против рака

· 15.01.2017

Едно от най-тежките и тревожни заболявания на нашия век е ракът. Броят на хората, страдащи от това заболяване се е увеличил значително през последните няколко десетилетия. Поради това голяма част от научните изследвания в световен мащаб се фокусират върху откриване на причините за появата му и най-добрият начин да се лекува и да бъде отстранен.

Има много различни видове рак като скоростта, с която се развива, зависи от тялото на всеки човек, Като цяло може да бъде фатален, ако не е открит навреме и не се лекува правилно. Има три основни начина на лечение на тази болест: хирургия, химиотерапия и лъчева терапия. И все пак напредъкът в областта на науката и различни проучвания показват, че има и други, по-малко инвазивни методи, които биха могли да облекчат болките, причинени от рак и да допринесат за неговото излекуване.

Отделете малко време, за да ви покажем как лененото семе и зеленият чай могат да бъдат чудесни съюзници в борбата срещу рака.

Диетата: Рисков фактор

Причините, които водят до появата на рака все още не са напълно ясни. Раковите образувания са считани за резултат от няколко фактора, които действат заедно: на околната среда, генетични, физиологични и диетични.

Възможни причини

rakovi kletki

 • Старост: повечето болни (2/3) в световен мащаб са на възраст над 65 г.
 • Генетични и наследствени фактори
 • Излагане на канцерогенни субстанции – химикали, радиация
 • Тютюнопушене
 • Нездравословно хранене

Повечето учени са на мнение, че здравословната храна играе ключова роля в превенцията и лечението на рак. Затова в тази статия ще ви разкажа за два отлични съюзника в борбата срещу рака – зелен чай и ленено семе.

Зеленият чай против рака

zelen chai
Зеленият чай произлиза от Азия. Редица от неговите лечебни свойства са описани преди повече от хилядолетие в Книгата за чая, написана от дзен майстор Ейсайс през 1191 г. Зеленият чай се е използвал за лекуване на вредите, причинени от злоупотреба с алкохол, като стимулант, за лечение на кожни и други болести,като бери-бери –  за облекчаване на храносмилането, против преумора, както и за подобряване на урологичните и мозъчните функции.

Много изследвания са посветени на връзката между редовната консумация на зелен чай и по-слабата вероятност да се разболееш от рак. Много хора предполагат, че са се излекували от рак защото са пили от този чай всеки ден или са слагали компреси с него върху засегнатата област.

Проучванията все още не са дали неоспорими резултати, но проучване проведено в Япония през 2006 г. показва, че възрастните, които консумират три или повече чаши зелен чай на ден в продължение на няколко години умират по-рядко от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Това са само някои от предимствата, които редовната консумация на зелен чай може да ви предостави. Около тази теза се обединяват най- различни научни институции.

Ползи от консумацията на зелен чай

 • Превенция и лечение на рак, по-специално рак на кожата, хранопровода, стомаха и дебелото черво.
 • Подобрява познавателните функции.
 • Забавя невродегенеративните процеси, причинени от някои болести като Алцхаймер.
 • Лечение на артрит.
 • Лечение на множествена склероза.
 • Неутрализира свободните радикали (антиоксидантен ефект)
 • Ускорява клетъчния метаболизъм.
 • Намалява LDL холестерола (известен също като лош холестерол)
 • Регулира нивото на кръвната захар и инсулиновите концентрации
 • Предотвратява загубата на зъбите, увеличава костната плътност

Зеленият чай съдържа определени химически вещества, наречени катехини (група флавоноиди), които атакуват раковите клетки без да засягат здравите клетки, особено Епигалокатехин галат (EGCG).

Във всеки случай трябва да се направят още много изследвания, за да се определи срещу кои видове рак действа този чай и да се уточни как точно работи. Има няколко недостатъка на зеления чай, един от които е, че съдържа флуор, който е вреден за организма и съответно не следва да се комерсиализира.

При все това е важно да отбележим, че нашите кости и зъби съдържат флуор, който ги прави по-здрави. Той участва в усвояването на калций и предотвратява кариесите, ако се консумира в умерени количества. Препоръчвам ви да пиете по две чаши зелен чай на ден, което е в рамките на нормата, и със сигурност ще има положителни резултати.

Ленено семе против рак

leneno seme
Лененото семе отдавна се консумира от хора под формата на разтвор, прах или масло, тъй като съдържа здравословни мазнини и се счита за важен източник на фибри. Обикновено се използва за лечение на стомашно-чревни смущения (запек, възпаление на дебелото черво и т.н.), сърдечно-съдови проблеми и проблеми при кръвообращението (хипертония, висок холестерол), акне, диабет, затлъстяване, ревматоиден артрит, и симптоми на менопаузата.

По-голямата част от тези приложения не са подкрепени от науката, въпреки че има няколко признаци, че лененото семе помага при:

 • Предотвратяване и лечение на рак, най-вече рак на простатата, белия дроб, дебелото черво, ректума, и рак на гърдата.
 • Намалява LDL холестерола.
 • Подобрява функцията на бъбреците при хора със системен лупус еритематозус (вълчанка).
 • Облекчава незначителни симптоми при менопауза.
 • Намалява болката в гърдите, свързана с началото на менструалния цикъл.
 • Лекува сърдечно-съдови заболявания.
 • Намалява риска от поява на атеросклероза.

Лененото семе съдържа молекули наречени лигнани, които могат да заместят естрогените (женски хормони) в човешкото тяло при определени химични реакции. Това забавя развитието на някои видове рак. Въпреки че приемът на ленено семе е силно препоръчителен, е важно да се информирате добре за вашите противопоказания и взаимодействията с други храни, тъй като може да има нежелани реакции, като алергии, болки в корема, гадене и леко кървене. Ако сте бременна или страдате от някакво хронично заболяване, непременно се консултирайте с вашия лекар.

Ленено семе и зелен чай – съюзници против рака

В тази статия ви разказахме за два прекрасни натурални продукта – ленено семе и зелен чай – които могат да служат за превенция и дори лечение на рак. Препоръчваме ви да ги включите в диетата си. Може би няколко чаши чай и малко ленено семе ще направят това, което толкова лекарства не са успели!