Добавете тези 6 храни в диетата си за повече витамин Е

Спанакът е зеленчук, който е добре познат с високото си съдържание на минерали като желязото. Освен това той ви осигурява значителни количества витамин Е и антиоксиданти, които предпазват тялото ви от оксидативни увреждания.
Добавете тези 6 храни в диетата си за повече витамин Е
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Витамин Е, познат още като алфа-токоферол, е мастноразтворимо хранително вещество, което се отличава с мощните си антиоксидантни свойства и ролята си в синтеза на хема пигмент. Този пигмент е основен елемент на хемоглобина.

Усвояването му от организма ви помага да защитите тъканите си от отрицателното влияние на свободните радикали.

Всъщност за витамин Е се смята, че играе важна роля в превенцията на определени заболявания, причинени от стареенето.

Организмът ви изисква големи дози от този витамин, за да поддържа правилното функциониране на имунната ви система. В крайна сметка витамин Е ви помага да се справите с патогените, които атакуват клетките и тъканите ви.

Наричат го още “витамина на младостта”. Това се дължи на свойството му да поддържа кожата и косата здрави, въпреки напредването на възрастта.

Най-хубавото е, че можете да си набавите дневната доза витамин Е чрез голямо разноообразие от храни, които лесно може да включите в менюто си.

Днес ще ви представим шестте най-добри от тях, за да започнете да ги консумирате по-редовно.

1. Бадеми

Бадемите са ядки с високо съдържание на витамин Е
 • Бадемите са ядки с високо съдържание на витамин Е и полезни мастни киселини, като омега 3.
 • Тези хранителни вещества, в допълнение към есенциалните минерали, ви помагат да поддържате клетките си в добро състояние. Освен това понижават риска от сърдечно-съдови и възпалителни заболявания.
 • В 100 грама бадеми се съдържат до 26 мг витамин Е.
 • Тъй като са много калорични обаче, трябва да се консумират в умерени количества.

2. Спанак

Зеленолистните зеленчуци като спанака са здравословен източник на витамин Е. Те имат малко калории в състава си. но изобилстват от важни за организма ви хранителни вещества.

Спанакът предоставя значителни количества витамин Е.

Този витамин, в комбинация с другите антиоксиданти в състава на спанака, ви помагат да предпазите тялото си от хронични заболявания, причинени от ефектите на оксидативния стрес.

Освен това спанакът снабдява организма ви с есенциални минерали, които подпомагат образуването на червени кръвни телца и укрепват костите и ставите ви. Тези минерали са:

3. Къдраво зеле

Къдравото зеле източник на значителни количества витамин Е

Къдравото зеле е друг растителен източник на значителни количества витамин Е и други есенциални хранителни вещества, които предпазват тялото ви от отрицателните въздействия на стареенето.

Установено е, че една порция от този зеленчук осигурява между 6% и 8% от препоръчителния дневен прием на витамин Е.

Освен това съдържа фибри и основни минерали. След като се усвоят от тялото, те подпомагат функционирането на метаболизма, предотвратявайки проблеми като диабет и затлъстяване.

 4. Папая

Позната по целия свят с високото си съдържание на витамин С и диетични фибри, папаята е плод, чиито антиоксидантни свойства могат да противодействат на въздействието на свободните радикали върху клетките и тъканите ви.

Благодарение на значителните количества витамин А, калий, магнезий и други минерали, този плод поддържа функционирането на всички системи в тялото.

Редовната консумация на папая понижава риска от вирусни и възпалителни заболявания. Освен това подобрява вида на кожата ви.

5. Маслини

Маслините съдържат високи нива на витамин Е

Маслините са известни с разнообразните си приложения в кулинарията.Освен това те притежават и лечебни свойства и подпомагат както физическото, така и умственото ви здраве.

Те съдържат високи нива на витамин Е и есенциални аминокиселини. Заедно те създават защитна бариера срещу вредите от свободните радикали.

Също така маслините включват в състава си и малки количества есенциални мастни киселини, чиито противовъзпалителни ефекти подобряват състоянието на ставите и предотвратяват износването и скъсването, които се асоциират с напредването на възрастта.

Прочетете също: 8 невероятни качества на боровинките

6. Авокадо е богато на витамин Е

Авокадото е една от най-полезните храни, които може да включите в здравословния си режим на хранене. Това не се дължи единствено на съдържащия се в него витамин Е, но и на полезните мастни киселини, витамините от групата В и минералите в състава му.

 • Авокадото съдържа малко повече калории в сравнение с други плодове и зеленчуци. Въпреки това концентрацията на хранителни вещества превръща авокадото в една от най-полезните диетични храни.
 • Консумацията на авокадо, както и външното му приложение, може да подобри вида на косата и кожата ви, особено по отношение на лицето ви и признаците на стареене по него.

Ако добавите тези храни към режима си на хранене, ще предоставите на тялото си важни и могъщи антиоксиданти, които ще поддържат доброто ви здраве.

В резултат от това ще се радвате на добро физическо състояние и ще намалите риска от появата на бръчки и други ранни признаци на стареенето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Traber, M. G. (2004). Vitamin E. In Encyclopedia of Dietary Supplements (pp. 757–769). CRC Press. https://doi.org/10.1081/E-EDS-120022054
 • Brigelius-Flohé, R., & Traber, M. G. (1999). Vitamin E: function and metabolism. FASEB Journal : Official Publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology13(10), 1145–55. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10385606
 • Traber, M. G., & Atkinson, J. (2007, July 1). Vitamin E, antioxidant and nothing more. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2007.03.024
 • Mandalari, G., Faulks, R. M., Rich, G. T., Lo Turco, V., Picout, D. R., Lo Curto, R. B., … Wickham, M. S. J. (2008). Release of protein, lipid, and vitamin E from almond seeds during digestion. Journal of Agricultural and Food Chemistry56(9), 3409–3416. https://doi.org/10.1021/jf073393v
 • Koike, S., Gladders, P., & Paulus, A. (2013). Spinacia oleracea. In Vegetable Diseases (pp. 368–381). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b15147-18
 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition53(7), 738–750. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.