Най-добрите рецепти за крем супа от артишок

С правилните рецепти, можем да превърнем времето за хранене в приятни моменти. Опитайте тези рецепти за крем супа от артишок, които са бързи и лесни за приготвяне.
Най-добрите рецепти за крем супа от артишок
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Maite Córdova Vena

Последна актуализация: 15 януари, 2024

Търсите рецепти за крем супа от артишок?

Крем супата от артишок е ястие, на което можете да се насладите по всяко време на годината, като може да се сервира както топла, така и студена. Има много мек вкус и може да се сервира с различни съставки. Въпреки това, тъй като артишокът е богат на натрий, се препоръчва да се приготвя с умерено количество сол.

Артишокът е зеленчук, който съдържа голямо количество калий и магнезий, както и витамини А, В и С в малки количества. Следователно това е положителен хранителен принос към нашата диета. Всички хора могат да се възползват от свойствата на артишока, дори тези с диабет.

Следващите рецепти се различават както в представянето на основната съставка, така и в комбинациите. Ето защо, докато в първата рецепта ще имаме възможност да готвим с консервиран артишок, в други рецепти ще трябва да заложите на пресния артишок.

Крем супа от артишок с кубчета шунка

Крем супа от артишок.

Продукти (за 4 души)

  • Пресни листа босилек
  • 2 средни глави лук
  • 1 чаша бяло вино (250 мл)
  • 3 чаши пилешки бульон (750 мл)
  • 1 парче пармезан (60 г)
  • 1 супена лъжица масло (20 г)
  • 1 буркан артишок (500 г)
  • 3 супени лъжици необработен зехтин (45 ml)
  • 1 пакет нарязана на кубчета шунка Серано (135 г)
  • Подправки: сол и прясно смлян черен пипер

Подготовка

  1. Загрейте фурната до 180 ºC
  2. Поставете кубчетата шунката серано в стъклен съд и го поставете във фурната, за да изсушите колбаса.
  3. След като кубчетата са сухи и хрупкави ги извадете от фурната и ги оставете настрана.
  4. Нарежете артишока на четвъртинки.
  5. Отделно нарежете лука на кръгчета. След това трябва да ги задушите в тенджера с малко зехтин.
  6. Когато лукът омекне, добавете артишока и запържете отново.
  7. След около 2-3 минути готвене добавете още една супена лъжица зехтин и виното.
  8. Оставете виното да се изпари и залейте с две чаши пилешки бульон. Покрийте гювеча и оставете всичко да се готви за 20 минути.
  9. След като изтече посоченото време, проверете съдържанието на сол в супата. Ако е необходимо, коригирайте го.
  10. Разтопете маслото в микровълновата и го добавете към предишната смес.
  11. Нарежете сиренето на тънки филийки.
  12. Разбъркайте маслото, сиренето, сместа от артишока и третата чаша пилешки бульон в блендера.
  13. Прецедете крем супата през цедка, за да отстраните влакната.
  14. Накрая сервирайте и отгоре добавете нарязаната на кубчета шунка Серано.

Крем супа от артишок и картофи

Продукти (за 4 души)

  • Зехтин
  • 4 картофа
  • 3 скилидки чесън
  • 1 клонче розмарин
  • 500 грама (17,6 унции) артишок
  • Подправки: фина морска сол, магданоз и червен пипер
  • По желание: маруля, бадеми

Подготовка

  1. Първо обелете картофите. Запазете един картоф без да го белите.
  2. След това загрейте малко вода в тенджера. Преди да заври, добавете една чаена лъжичка сол и клонката розмарин.
  3. След като водата достигне точката на кипене, добавете картофите в тенджерата.
  4. Отделно обелете артишока (без един) и го нарежете на средно големи парчета. След това ги добавете в тенджерата.
  5. Оставете картофите и артишока да се варят около 25 минути.
  6. Когато картофите и артишокът са добре сварени, изключете котлона и ги прецедете от водата.
  7. Междувременно поставете тиган за пържене, за да го загреете предварително със зехтин.
  8. Обелете и нарежете чесъна на филийки.
  9. Добавете чесъна в тигана и пържете до златисто от двете страни. Добавете малко наситнен магданоз.
  10. Добавете чесновото масло към сварените картофи и артишока.
  11. Пасирайте всичко в блендера до получаване на кремообразна смес без бучки.
  12. Прецедете супата, за да отстраните останалите фибри от артишок или картофи.
  13. Отделно нарежете картофите и артишока, които отделихте под формата на чипс и ги запържете в тигана. Оставете да се отцедят върху домакинска хартия.
  14. Преди да поднесете крем супата, украсете с няколко картофа и чипс от артишок.

Крем супата от артишок се приготвя много лесно и не е нужно да отделяте повече от час, за да изпълните всички стъпки от рецептата – това е бързо ястие, което можем да приготвим по всяко време. Ако имаме всички необходими съставки, почти сме се справили със задачата.

Две от най-добрите рецепти с артишок

Яденето трябва да е вкусно и забавно. С правилните рецепти можем да постигнем това и да превърнем времето за хранене във време за наслада. Опитайте тези рецепти за крем супа от артишок, които се приготвят бързо и лесно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Berdonces J. (1989). La alcachofa en la terapia fitodietética. Natura Medicatrix, (19):19-27. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7085292
  • Ching W, Huijuanjia , Aw H, et al. (2014). Beneficial effects of soluble dietary Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) in the prevention of the onset of type 2 diabetes and non-alcoholic fatty liver disease in high-fructose diet-fed rats. British Journal of Nutrition, 112(5):709-17. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24968200/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.