Най-добрите рецепти за крем супа от артишок
Търсите рецепти за крем супа от артишок?
Крем супата от артишок е ястие, на което можете да се насладите по всяко време на годината, като може да се сервира както топла, така и студена. Има много мек вкус и може да се сервира с различни съставки. Въпреки това, тъй като артишокът е богат на натрий, се препоръчва да се приготвя с умерено количество сол.
Артишокът е зеленчук, който съдържа голямо количество калий и магнезий, както и витамини А, В и С в малки количества. Следователно това е положителен хранителен принос към нашата диета. Всички хора могат да се възползват от свойствата на артишока, дори тези с диабет.
Следващите рецепти се различават както в представянето на основната съставка, така и в комбинациите. Ето защо, докато в първата рецепта ще имаме възможност да готвим с консервиран артишок, в други рецепти ще трябва да заложите на пресния артишок.
Крем супа от артишок с кубчета шунка
Продукти (за 4 души)
- Пресни листа босилек
- 2 средни глави лук
- 1 чаша бяло вино (250 мл)
- 3 чаши пилешки бульон (750 мл)
- 1 парче пармезан (60 г)
- 1 супена лъжица масло (20 г)
- 1 буркан артишок (500 г)
- 3 супени лъжици необработен зехтин (45 ml)
- 1 пакет нарязана на кубчета шунка Серано (135 г)
- Подправки: сол и прясно смлян черен пипер
Не пропускайте и: Нискокалорична супа с краставици и авокадо
Подготовка
- Загрейте фурната до 180 ºC
- Поставете кубчетата шунката серано в стъклен съд и го поставете във фурната, за да изсушите колбаса.
- След като кубчетата са сухи и хрупкави ги извадете от фурната и ги оставете настрана.
- Нарежете артишока на четвъртинки.
- Отделно нарежете лука на кръгчета. След това трябва да ги задушите в тенджера с малко зехтин.
- Когато лукът омекне, добавете артишока и запържете отново.
- След около 2-3 минути готвене добавете още една супена лъжица зехтин и виното.
- Оставете виното да се изпари и залейте с две чаши пилешки бульон. Покрийте гювеча и оставете всичко да се готви за 20 минути.
- След като изтече посоченото време, проверете съдържанието на сол в супата. Ако е необходимо, коригирайте го.
- Разтопете маслото в микровълновата и го добавете към предишната смес.
- Нарежете сиренето на тънки филийки.
- Разбъркайте маслото, сиренето, сместа от артишока и третата чаша пилешки бульон в блендера.
- Прецедете крем супата през цедка, за да отстраните влакната.
- Накрая сервирайте и отгоре добавете нарязаната на кубчета шунка Серано.
Крем супа от артишок и картофи
Продукти (за 4 души)
- Зехтин
- 4 картофа
- 3 скилидки чесън
- 1 клонче розмарин
- 500 грама (17,6 унции) артишок
- Подправки: фина морска сол, магданоз и червен пипер
- По желание: маруля, бадеми
Не пропускайте и: Зеленчукова крем супа с гъби, праз и джинджифил
Подготовка
- Първо обелете картофите. Запазете един картоф без да го белите.
- След това загрейте малко вода в тенджера. Преди да заври, добавете една чаена лъжичка сол и клонката розмарин.
- След като водата достигне точката на кипене, добавете картофите в тенджерата.
- Отделно обелете артишока (без един) и го нарежете на средно големи парчета. След това ги добавете в тенджерата.
- Оставете картофите и артишока да се варят около 25 минути.
- Когато картофите и артишокът са добре сварени, изключете котлона и ги прецедете от водата.
- Междувременно поставете тиган за пържене, за да го загреете предварително със зехтин.
- Обелете и нарежете чесъна на филийки.
- Добавете чесъна в тигана и пържете до златисто от двете страни. Добавете малко наситнен магданоз.
- Добавете чесновото масло към сварените картофи и артишока.
- Пасирайте всичко в блендера до получаване на кремообразна смес без бучки.
- Прецедете супата, за да отстраните останалите фибри от артишок или картофи.
- Отделно нарежете картофите и артишока, които отделихте под формата на чипс и ги запържете в тигана. Оставете да се отцедят върху домакинска хартия.
- Преди да поднесете крем супата, украсете с няколко картофа и чипс от артишок.
Крем супата от артишок се приготвя много лесно и не е нужно да отделяте повече от час, за да изпълните всички стъпки от рецептата – това е бързо ястие, което можем да приготвим по всяко време. Ако имаме всички необходими съставки, почти сме се справили със задачата.
Две от най-добрите рецепти с артишок
Яденето трябва да е вкусно и забавно. С правилните рецепти можем да постигнем това и да превърнем времето за хранене във време за наслада. Опитайте тези рецепти за крем супа от артишок, които се приготвят бързо и лесно.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Berdonces J. (1989). La alcachofa en la terapia fitodietética. Natura Medicatrix, (19):19-27. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7085292
- Ching W, Huijuanjia , Aw H, et al. (2014). Beneficial effects of soluble dietary Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) in the prevention of the onset of type 2 diabetes and non-alcoholic fatty liver disease in high-fructose diet-fed rats. British Journal of Nutrition, 112(5):709-17. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24968200/