Рецепта за костен бульон и ползите му за здравето

Ще ви покажем какво трябва да знаете, за да приготвите най-висококачествения костен бульон, като по този начин гарантирате оптимална съдържание на хранителни вещества.
Рецепта за костен бульон и ползите му за здравето
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Въпросният костен бульон е една от най-модерните рецепти в момента и може да осигури много ползи за здравето. Може да се консумира самостоятелно или да се използва за приготвяне на други по-сложни ястия.

Ще ви покажем една проста рецепта, за да можете да извлечете максимума от нея и да избегнете комерсиалните версии, които не винаги са с високо качество.

Как се приготвя костен бульон?

Костен бульон.
Пригответе костния бульон на слаб огън за най-добри резултати.

За да получите най-добър вкус и по-висока концентрация на хранителни вещества, препоръчително е да използвате различни разновидности на костите. Най-добре е да комбинирате костен мозък с опашка, кокали и крака. Възможно е също да използвате някои подправки или ароматни билки.

В този случай бульонът би могъл да осигури висококачествени антиоксиданти, които са решаващи елементи за поддържане на доброто здраве. Обърнете внимание и пригответе този бульон у дома.

Съставки

Ако искате да приготвите изискан костен бульон, ще ви трябват следните съставки:

  • 4 литра вода
  • 2 супени лъжици ябълков оцет
  • 2 килограма животински кости
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Поставете всички съставки в голям съд за варене на бавен огън.
  2. Загрейте съдържанието на слаб огън до температура на кипене.
  3. Намалете котлона и варете 12 – 24 часа, като разбърквате от време на време. Важно е да се отбележи, че колкото по-дълго е времето за варене, толкова по-плътен ще бъде резултатът от хранителна гледна точка.
  4. За финал оставете бульона да изстине.
  5. Отстранете твърдите частици и прехвърлете бульона в голям съд. Възможно е да се съхранява на порции от около един литър, за да се запази за по-дълго време. В този случай е препоръчително да се уверите, че е вакуумно опакован, за да избегнете развитието на бактерии вътре.

Ползи от костния бульон

Като начало трябва да се отбележи, че костният бульон е отличен източник на колаген. Този протеин е най-разпространеният в човешкото тяло и е част от почти всички тъкани. Той е отговорен, наред с други неща, за осигуряване на еластичност и контрактилност на мускула. Това е от съществено значение, особено при спортни травми, за да се ускори възстановяването. Проучване, публикувано в списание Amino Acids, потвърждава това.

Костният бульон съдържа и голямо количество витамини и минерали. Открояват се калций, магнезий, калий и фосфор. Сред всички тях ще споменем действието на магнезия. Този елемент е ключов за укрепване на добрата нощна почивка. Доказано е, че подобрява качеството на съня и дори упражнява синергичен ефект с други елементи като мелатонин.

Но това не е всичко. Костният бульон концентрира протеини с висока биологична стойност. Тези хранителни вещества са от съществено значение за предотвратяване на проблеми, свързани с чистата маса, като саркопения. При заседнал начин на живот е необходим прием от поне 0,8 грама на килограм тегло.

При спортистите нуждите могат да бъдат увеличени до 2 грама на килограм тегло. Това се доказва от изследване, публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Малко бульон.
Костният бульон може да се консумира самостоятелно или като основа за други ястия.

Костен бульон с рибени кости

Също така е възможно да се използват рибени кости за приготвянето на костен бульон. Те не само осигуряват колаген и протеини, но също така са добър източник на калций и йод. Този минерал е от съществено значение за осигуряване на правилното функциониране на щитовидната жлеза, орган, който модулира разхода на енергия и може да претърпи промени поради дефект или излишък в производството на хормони.

Когато това се случи, хората изпитват различни симптоми, които могат да компрометират здравословното им състояние и настроение. Поради тази причина е важно да се покрият нуждите от основни микроелементи, за да се предотвратят патологии, които могат да бъдат причинени от лоша диета.

Костен бульон, висококачествен продукт, полезен за вашето здраве

Както видяхте, костният бульон е висококачествен продукт, полезен за вашето здраве. Въпреки това винаги е препоръчително да го приготвяте у дома. Така се избягва използването на много изкуствени добавки като консерванти, които биха могли да влошат качеството му.

Важно е винаги да използвате различни кости и да осигурите бавен процес на готвене, за да извлечете възможно най-много хранителни вещества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.