Защо терапията със замразени лимони е толкова полезна за здравето?

Техниката помага да се възползвате от предимствата на кората, която обикновено изхвърляте
Защо терапията със замразени лимони е толкова полезна за здравето?
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 04 декември, 2018

В нашия блог често сме споменавали за прекрасните ползи от пиенето на хладка вода с лимон сутрин. Но знаете ли, че и замразеният лимон притежава лечебни качества? Терапията със замразени лимони е много популярна техника, от която можем да извлечем всички свойства, които тези полезни плодове могат да осигурят.

Голямата тайна на терапията със замразени лимони е възможността да се използва по прост и вкусен начин тази част от лимона, която може да направи толкова много за здравето: кората. Искате ли да знаете как? Ще обясним по-долу.

Защо терапията със замразени лимони е толкова полезна?

На първо място, трябва да обясним защо се нарича терапия със замразени лимони. Много хора, страдащи от рак, обикновено използват този лек като “добавка” към курсовете химиотерапия. Причината се базира на антиоксидантната сила на лимоните в борбата със злокачествените клетки и в способността им да укрепят естествените защитни сили. Тези пациенти с рак преминават много агресивни лечения, които сериозно увреждат имунната система.

Така терапията със замразени лимони се превръща в много полезно лечение в тези случаи. Разбира се, не можем да твърдим, че това е 100% ефикасно противораково лечебно средство. Това е по-скоро допълнителна терапия, която може да помогне в тези случаи – както за предотвратяване на тумори, така и за противодействие на последиците от химиотерапията.

Въпреки това противораковата сила на замразените лимони не е единственият им плюс. Ще обясним още няколко.

1. Природното богатство на витамини

Лимоновата кора съдържа най-малко 10 пъти повече витамини, отколкото сока на плода. Наистина е интересно да се знае, че във външния слой на тези лекарствени плодове са скрити най-добрите качества – тези, които обикновено изпускате, защото не я консумирате. Винаги изхвърляте кората и използвате само сока, нали?

Искате ли да разберете кои видове витамини от терапията със замразени лимони ще ви помогнат?

  • Пектин
  • Витамин С
  • Флавоноиди
  • Повече от 22 различни съединения, способни да забавят окисляването на клетката.

2. Защита и укрепване на имунната система

Това е чудесно! Терапията със замразени лимони ще се пребори с много от ежедневните заболявания, на които постоянно сме изложени – като класически настинки, инфекции, грипове… Много хора се подготвят с богати отвари от лимонова кора. Важно е да се знае, че при варенето на лимона той губи до 40% от своите свойства. От друга страна, ако е е замразен, запазваме всичките му предимства и е лесен за консумиране. А е и толкова вкусно!

3. Замразени лимони за отслабване

Както знаете, лимонът е много полезен плод, който помага за детоксикация на организма, а също се бори с наличието на липиди в кръвта, които водят до лош холестерол и които се съхраняват като мазнини в тялото. Според това, което диетолозите казват, би било добре да се консумират около 75 гр. лимон всеки ден – те ще помогнат за изгубването на килограми по естествен начин, винаги придружен със здравословна диета. Защо не опитате?

Как да приготвим замразени лимони?

Защо терапията със замразени лимони е толкова полезна?

Приготовлението на терапията със замразени лимони е толкова проста, че ще свикнете с това лечебно средство в ежедневието си – не само защото е лесно, но заради вкуса и оригиналните ястия, които можете да приготвите с тях. Вижте как да я приготвите:

Какво е необходимо?

  • 2 лимона
  • Ренде

Как се приготвят?

Толкова е просто – просто поставете 2 лимона във фризера един цял ден. Няма никаква друга тайна. Някои ги нарязват на 2 или 3 части предварително, за да улеснят настъргването им след това, но ние препоръчваме да ги замразите цели.

Как да консумираме замразените лимони?

Йогурт с плодове

Както вече споменахме по-рано, идеално е да консумирате 75 гр. замразени лимони всеки ден. За да направите това, това, настържете лимоните, след като са напълно замразени. Веднага ще усетите естествения аромат и можете да ги включите в ястия, за да придадете оригинална нотка към вкуса. Ще ви предложим няколко прости примера за това, как можете да ги консумирате:

Добавете 25 гр. замразена настъргана лимонова кора в кисело мляко без захар.

Добавете 25 гр. замразена настъргана лимонова кора към салатата за обяд, която може да включва спанак, ядки, прясно сирене, няколко парчета сьомга и няколко чери доматчета.

Можете да добавите замразена настъргана лимонова кора и към пресни отвари, като охладен зелен чай или друга студена натурална напитка, идеална за средата на следобеда.

Замразеният лимон също се съчетава добре с всеки вид плодова салата, която приготвяте. Пригответе купа нарязан ананас, 3 ягоди, ½ киви, счукани орехи и поръсени с около 25 гр. замразен настърган лимон.

Техниката на замразени лимони помага да се възползвате от предимствата на кората, която обикновено изхвърляте. Не забравяйте, че отсега нататък вече нямате извинение. Вие и семейството можете да се насладите на “желязно” здраве благодарение на това просто лечебно средство. Защо не сложите 2 лимона във фризера още сега?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.