8 храни за по-чиста кожа

· 05.08.2016
Как точно можете да ги добавите към хранителия режим?

Ако искате да имате чиста кожа, съществуват много начини за защита, различни терапии и всякакви видове добавки. Те помагат елиминирането на токсините, причиняващи запушвания, черни точки, акне и т.н. Но ако желаете да се предпазите от тях по най-лесния и естествен възможен начин, предприемете най-добрата стратегия: започнете да консумирате храни, които имат свойствата да унищожават токсините по естествен път.

Как точно можете да ги добавите към хранителия режим? Ето няколко съвета:

Бирена мая

Тя оглавява списъка от средства за грижа на кожата. Един отличен продукт за почистване на кожата, който премахва примесите и лекува проблеми, като дерматит, псориазис, стрии и др.

Приемайте до 6 грама на ден, като разделите количеството на 3 дози. Ако не харесвате горчивия ѝ вкус, потърсете бирена мая с премахната горчивина. Тя придава интересен вкус на препечено, ако я добавите в пикантни ястия. Можете да я добавите в сокове, смутита, супи и зеленчукови кремове.

Череши

Почти няма човек, който да не обича този вкусен летен плод. Той притежава свойството да прочиства кръвта от токсини и да почиства кожата по естествен начин. Витамините, които съдържа, допълнително помагат за здрава кожа.

Консумирайте ги в суров вид или за добавка към сладкиши и кексове. Те придават на десерта по-голяма сочност.

2-cherries-1

Ябълки

Няма как да пропуснем в нашата статия и царицата на плодовете. Ябълката има толкова много полезни свойства, че може би заслужава да се напише една отделна статия само за нея. Тези прочистващи плодове елеминират токсините, подпомагат функцията на черния дроб и се борят с бактериите, които запушват порите.

Можете да ги консумирате сурови, на салата, на сокове и смутита, в десерти, под формата на сос и по всякакви други начини.

Когато обелите кората на домашна ябълка, използвайте вътрешната ѝ част,  за да почистите кожата. Това класическо средство е било използвано от нашите баби и за естествено тонизиране на кожата.

Лимони

Цялостната почистваща терапия винаги включва и лимони ( особено в случаите, в които искате да третирате мазна кожа). В много препарати е включен именно лимон, поради неговите почистващи и антисептични свойства.

Пийте топла вода с лимон на гладен стомах или между отделните хранения, за да се възползвате от неговите предимства.

Можете да добавите няколко капки лимонов сок към маските или към ежедневния лосион, особено ако имате смесена или мазна кожа.

Глухарче

Името на това диво растение идва от неговите жълти цветове. То расте по полета и градини и е едно от най-добрите почистващи средства, които съществуват в естествена среда. Глухарчето въздейства на черния дроб и на бъбреците. То помага на тялото да активира прочистващия процес по изхвърляне на токсините през порите на кожата.

Можете да го приемате под формата на чай или в суров вид на салати или добавка към други ястия. Ако го берете сами, избягвайте да е от места, които са близо до пътища или други източници на замърсяване.

3-dandelion-1

Ананаси

Този тропически плод е не само добър за храносмилателната система, а също така подпомага освобождаването на задържаните течности и  намалява възпаленията ( благодарение на съставката бромелаин). Препоръчваме използването му  за всякакви възпалителни кожни процеси, като дерматит, псориазис, уртикария, и т.н.

Ананасът може да бъде консумиран в суров вид или на сок. Пробвайте да го препечете на филийки, поръсени с канела и джинджифил.

Бъз

Този храст, с лилави плодове и бели цветове, е познат със свойството да лекува всички видове кожни несъвършенства и да премахва тъмни петна. Уникално е въздействието на бъза: противовъзпалително, антисептично, антибакретиално, както и стягащ ефект за кожата.

Най-вкусен е под формата на сладко. В Северна Европа използват цветовете за ароматизиране на напитки и сиропи.

4-elderberry

Пъпеш

Този вкусен плод съдържа голямо количество вода и фибри, които са важен фактор при третирането на акне. Премахва белезите по кожата, причинени от тежко акне.

Важно е да отбележим, че пъпешът трябва да се комсумира отделно, да не се смесва с други храни. В противен случай би причинил проблеми в храносмилателния процес.