5 лесни и креативни начина да ядем овесените ядки
Панирайте любимите храни с овесените ядки вместо брашно или галета. Това ще ги направи абсолютно уникални! Ако желаете, добавете семена за допълнителни витамини.
Овесените ядки са една от най-полезните и здравословни закуски. Те изобилстват от полезни вещества – дават енергия, осигуряватдневната доза фибри и регулират нервната система.
Прочетете тази статия, за да научите няколко креативни начина за консумация на овес. Пробвайте лесните и вкусни рецепти, които сме поместили, и започнете да се възползвате от тях още днес!
Ползите от овесените ядки
- Регулират нивото на кръвната захар.
- Намаляват артериална хипертония и холестерол.
- Притежават диуретични свойства, които помагат за премахване на излишните течности от организма.
- Имат силен слабителен ефект.
- Дават енергия и помагат при умора.
- Увеличават либидото .
- Много засищаща храна.
- Регулират нервната система – идеални за хора, страдащи от стрес и тревожност.
Чудесна закуска
Както споменахме по-горе, овесените ядки дават много енергия, което означава, че са подходящи за консумация сутрин. Те помагат започването на деня със силна енергия, предпазват от глад чак до обяд. Препоръчваме следната пълноценна и здравословна закуска:
- Две супени лъжици суров млян овес или овесени ядки, които се киснали една нощ.
- 1 чаша кисело мляко.
- 1 супена лъжица мед.
- 1 шепа ядки или семена.
- 1 шепа сушени плодове (сливи, стафиди или смокини).
Смесете съставките и украсете закуската с какао на прах.
Английска каша
Това е името на една рецепта, която много прилича на оризов пудинг, но английската версия използва овесени ядки вместо ориз. Ястието е здравословно и засища повече. Консумирайте го за закуска, между хранения или след интензивна (физическа или умствена) дейност.
Сварете 1 чаша мляко (можете да използвате и овесена напиткa) с три супени лъжици овесени ядки и пръчка канела ( в продължение на 5 минути, като се разбърква от време на време).
Тази бърза и проста рецепта ще позволява да приготвите едно много питателно ястие, което можете да допълните с пресни плодове. Подсладете го с кафява захар, мед или сироп от агаве.
Зеленчуково пюре
Овесът е идеална добавка към зеленчукови пюрета, защото ги прави по-засищащи и кремави. Той е чудесен заместител на картофи , сирене или сметана ( обичайно добавящи се към пюретата), като по този начин ги прави засищащи и леки.
Добаветев порция 1 супена лъжица овесени ядки към зеленчуците и сложете всичко в блендер. Добре е овесът да бъде предварително смлян, когато го прибавяте към пюрето, за да се прецени плътността.
Панировка
Най-креативният и вкусен начин за използване на овес е: употребата му за панирановка ( вместо галета и брашно ). Може да сасмлениили – сурови.
Друг вариант е да се смесят овесените ядки със семена, за да бъде ястието напълно уникално. Опитайте няколко резена печен патладжан, панирани с овесени люспи!
Храните, приготвени по този начин, ще бъдат сочни отвътре и хрупкави отвън.
Овесено “мляко”
С тази рецепта дори няма разберете, че консумирате овесени ядки. Тя е идеална за хора, имащи непоносимост към лактозата или са с проблемна кожа.
Това е така, защото млеката на растителна основа съдържат растителни или зърнени продукти ( вместо краве мляко). Освен това е супер лесна за приготвяне!
Смесете 1 супена лъжица овесени ядки с чаша вода на стайна температура и разбърквайте около една минута, докато водата стане бяла на цвят. Прецедете овеса и подсладете течността на вкус.
Консумирайте напитката гореща или студена ( точно както бихте направили, ако беше краве мляко), а можете да я използвате и за готвене. Ако желаете тя да е заместител на сметана , просто сложете повече овесени ядки и по-малко вода.
Овесените ядки са лек и здравословен избор за приготвяне на ежедневни ястия, придаващи им уникален вкус!
Може да ви заинтересува ...Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Queenan, K. M., Stewart, M. L., Smith, K. N., Thomas, W., Fulcher, R. G., & Slavin, J. L. (2007). Concentrated oat β-glucan, a fermentable fiber, lowers serum cholesterol in hypercholesterolemic adults in a randomized controlled trial. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-6-6
- Maki, K. C., Beiseigel, J. M., Jonnalagadda, S. S., Gugger, C. K., Reeves, M. S., Farmer, M. V., … Rains, T. M. (2010). Whole-Grain Ready-to-Eat Oat Cereal, as Part of a Dietary Program for Weight Loss, Reduces Low-Density Lipoprotein Cholesterol in Adults with Overweight and Obesity More than a Dietary Program Including Low-Fiber Control Foods. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.10.037
- Peterson, D. M. (2001). Oat antioxidants. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0349