Нахут с омар: рецепта стъпка по стъпка

Знаете ли, че с нахут и омар можете да направите вкусно ястие? Освен това тази рецепта е идеална за зимните дни. Научете как да го приготвите по-долу.
Нахут с омар: рецепта стъпка по стъпка
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 04 декември, 2023

Опитвали ли сте някога нахут с омар? Несъмнено тази рецепта има комбинация от вкусове, които ще ви харесат. Освен това съставките й осигуряват редица важни ползи за здравето.

Това ястие, което се приготвя с бобови растения и морски дарове, е идеално като основно хранене. Също така е чудесно за приготвяне в студените дни и споделяне с любимите хора. Прочетете и разберете как да приготвите това вкусно ястие по-долу.

Нахут с омар

Малко нахут.
Нахутът е много полезен за организма, особено когато има промени в пикочната киселина.

Както споменахме, тази рецепта има прекрасен вкус; това обаче не е единственото му достойнство. Това ястие е питателно, така че е отличен начин да осигурите хранителни вещества на тялото.

Във връзка с това диетолозите посочват, че неговите съставки осигуряват елементи от голямо значение за човешкото здраве. От една страна, нахутът е източник на растителни протеини, витамини, минерали и диетични фибри.

От друга страна, омарът съдържа здравословни омега-3 мазнини (тези, които тялото не може да синтезира), протеини и други микроелементи, необходими на тялото. Всичко това откроява това ястие сред другите. Сега, без повече приказки, ето рецептата за нахут с омар.

Още една страхотна рецепта за вас: Как да приготвите вкусен нахут с къри

Съставки на нахут с омар

Рецептата по-долу е за 4 души. Ако искате да я приготвите за повече или по-малко хора, просто коригирайте съответно количествата. Времето за приготвяне е около час. Сега вижте какво ще ви трябва, за да направите това ястие:

  • 300 грама (10 унции) нахут
  • 1 среден лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 зелена чушка
  • 2 омара
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица пушен червен пипер
  • 1 чаена лъжичка шафран
  • 1 супена лъжица пшенично брашно
  • 2 дафинови листа
  • 1 чаша домашно приготвени пържени домати
  • 1/2 чаша бренди
  • Шипка сол
  • 1 литър рибен бульон, наричан още фумет

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Накиснете нахута. Това отнема време, така че е препоръчително да го направите предната вечер. Доказано е, че за да предотвратите ферментацията на варивата и причиняването на чревен дискомфорт, трябва да смените водата. Имайте предвид, че минималното време за това е 8 часа.
  2. След като извършите тази стъпка, отцедете течността от нахута и го поставете в тенджера. Напълнете тенджерата с чиста вода и оставете нахутът да се вари, докато омекне. Това ще отнеме около 30 до 40 минути.
  3. Когато е наполовина сварен, обелете и нарежете лука. Добавете го в тенджерата заедно със солта и дафиновия лист. След това изчакайте да се сготвят.
  4. След това в тиган се слага малко олио, добавя се лъжица пшенично брашно, шафранът и зеленият пипер. Намалете котлона и малко по малко добавете рибния бульон. Оставете да поври още няколко минути. Разбъркайте.
  5. Когато зеленчуците омекнат, е време да ги свалите от котлона и да отцедите водата от варенето. След това изсипете тези съставки в тигана и увеличете топлината до средна.
  6. След това измийте и отрежете краищата на омарите. Изхвърлете тези части. След това ги разрежете по средата и отстранете и стомаха.
  7. След като това стане, в друг тиган добавете малко олио и поставете морските дарове вътре. Изчакайте да се запържат. Обелете и нарежете чесъна и също го запържете.
  8. Ред е да добавим домашните пържени домати и алкохола. Разбъркайте и ги оставете да се варят 3 минути, за да се изпари алкохолът.
  9. След тази стъпка изпразнете съдържанието на този тиган в тенджерата, съдържаща бульона. Гответе още 5 минути и опитайте на вкус. Ако е необходимо, добавете още сол и черен пипер, докато получите желаната подправка.
  10. Просто сервирайте в чиния и се насладете на вкуса на тази рецепта.

[/atomik-recipe-instructions][/atomik-recipe]

Съвети за приготвяне на нахут с омар

Ястие с омар.
Омарът е вкусен и осигурява основни омега-3 мастни киселини.

Няма съмнение, че приготвянето на това ястие изисква известно време. И така, ето няколко съвета, които можете да следвате, за да улесните приготвянето.

Използвайте консервиран нахут

За щастие бобовите растения, продавани в кутии или буркани, са отличен начин да спестите време в кухнята. Единственото нещо, което трябва да имате предвид, ако ги използвате в този формат, е, че като всички консервирани храни, те са с високо съдържание на натрий. Поради тази причина е препоръчително да ги измиете добре под течаща вода, за да елиминирате колкото е възможно повече от този компонент.

Накиснете варивата предварително

Въпреки че рецептата обяснява, че трябва да накиснете варивата за поне 8 часа, добре е да ги накиснете няколко дни предварително. За да направите това, имате две възможности:

  1. Първият вариант е като извършвате същия процес, както е описано в рецептата, но след като нахутът е напълно сварен, го отцеждате и го оставете настрана. Когато е на стайна температура, ще трябва да го съхранявате в съдове с капак (най-добре на порции), да добавите етикет с датата и след това да го поставите в хладилника. Имайте предвид, че съхраняван по този начин ще издържи 3 месеца.
  2. Друг вариант е след процеса на хидратиране да го отцедите без варене и да го съхранявате с етикет с дата. Важно е на етикета да е посочено, че е суров. Когато дойде време да го използвате в тази рецепта, трябва само да го сварите. Ще ви трябват само около 15 минути за това. Ще издържи също 3 месеца, ако го съхранявате по този начин.

Пригответе тази рецепта у дома

Несъмнено това ястие от нахут с омар е чудесно за приготвяне у дома. Освен че е много вкусно, то осигурява различни хранителни елементи. Защо не го изпробвате и не го споделите с приятелите или семейството? Хлябът също винаги е популярно допълнение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.