Морски език: хранителни вещества, ползи и рискове

Ако обичате риба, не бива да пропускате възможността да включвате редовно в диетата си морски език, вид с отлично съдържание на хранителни вещества.
Морски език: хранителни вещества, ползи и рискове
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 05 февруари, 2023

Морският език е висококачествена риба, която може да се включва редовно в диетата. Като цяло присъствието на риба в диетата е препоръчително. Този продукт осигурява основни хранителни вещества. И не съдържа много калории, така че няма да причини отрицателни промени в състава на тялото. Нека да разгледаме ползите от яденето на морски език, заедно с някои факти, които трябва да знаете.

Преди да започнем, трябва да подчертаем, че доколкото е възможно е по-добре да ядете дива риба. А не риба, отглеждана във ферми. В последния случай профилът на мастните киселини може да бъде променен, като съдържа по-нисък процент омега-3 мастни киселини. Те се считат за основни за поддържане на доброто ни здраве.

Морски език – хранителен профил

От хранителна гледна точка морският език осигурява около 100 калории на порция. Съдържа 20 грама (почти 1 унция) протеини с висока биологична стойност и само 1,5 грама мазнини. В допълнение, той е източник на някои основни микроелементи, като магнезий, фосфор, селен и витамин B12.

Ползите от яденето на морски език.
Морският език осигурява протеини с висока биологична стойност.

Благодарение на този хранителен профил можем да включим продукта в диета, ако искаме да задоволим нуждите си от протеини. Доказано е, че те са определящи за предотвратяване на развитието на хронични и сложни патологии, като саркопения. Това заболяване причинява прогресивно разрушаване на чистата маса и загуба на сила, като по този начин увеличава риска от смърт поради няколко различни причини.

Някои минерали, съдържащи се в морския език, като магнезий, могат да имат положителен ефект върху физиологията на съня. Поддържането на нивата му в адекватни граници ще ви осигури по-възстановяващ сън, с по-малко прекъсвания, като по този начин ще постигнете оптимално възстановяване след усилията през всеки ден. Това се доказва от проучване, публикувано в списание Nutrients. Разбира се, добрите рутинни процедури, като например ранното лягане, са жизненоважни.

Трябва да обърнем внимание и на наличието на витамин В12 в храната. Това хранително вещество присъства само в животински продукти и е жизненоважно за предотвратяване на анемия, която може да затрудни транспортирането на кислород през кръвта. В случай на вегански диети добавките биха били необходими, за да се предотврати дефицит, който би причинил промени в червените кръвни клетки.

Рискове от консумацията на тази риба

Сред основните рискове, произтичащи от яденето на морски език, е възможната проява на хранителна алергия. Този автоимунен проблем ни принуждава да премахнем храна или група храни от нашата диета, тъй като могат сериозно да засегнат здравето ни. Ако при консумацията на тази риба имате респираторни проблеми, сърбеж, подуване или обриви, най-добре е да се консултирате със специалист.

От друга страна, внимавайте с присъствието на морски език в диетата на бременните жени, тъй като може да съдържа доста живак. Този тежък метал може да се натрупа в мастната тъкан и да причини увреждане на плода, ако е в големи количества. Това се доказва от изследване, публикувано в списание JAMA Network Open.

Малко риба и зеленчуци.
Морският език може да бъде включен в диетата ви няколко пъти седмично.

За да се минимизират рисковете, експертите препоръчват морският език да не се включва в диетата повече от няколко пъти седмично. Може да се редува с други риби, за да се подобри качеството на диетата. Не забравяйте, че експертите препоръчват да се яде риба вместо месо, за по-добро здраве.

Важно е да се отбележи, че големите риби е по-вероятно да съдържат по-големи количества тежки метали или токсични съединения. Затова е най-добре да изберете по-малки риби по време на бременност или при хора, които имат проблеми, свързани с функционирането на имунната система. По този начин рисковете ще бъдат значително сведени до минимум.

Яденето на морски език – полезно за вашето здраве

Както видяхте, яденето на морски език е много полезно от хранителна гледна точка, въпреки че в някои случаи трябва да внимавате със съдържанието на живак. Всъщност повечето експерти по хранене съветват да включвате редовно риба в диетата си, за да се подобри сърдечно-съдовото здраве. И да се предотврати развитието на хронични и сложни патологии през годините.

Вярно е обаче, че цената на тези храни понякога може да ни попречи да ги консумираме твърде често. Добра алтернатива винаги е консервирана риба тон, която съдържа омега 3 мастни киселини и е по-евтина.

Замразената риба е друг добър вариант и в повечето случаи е по-евтина от прясната риба. Органолептичните й характеристики обаче не са толкова добри.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Prokopidis, K., Cervo, M. M., Gandham, A., & Scott, D. (2020). Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients12(8), 2285. https://doi.org/10.3390/nu12082285
  • Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients10(10), 1354. https://doi.org/10.3390/nu10101354
  • Stratakis, N., Conti, D. V., Borras, E., Sabido, E., Roumeliotaki, T., Papadopoulou, E., Agier, L., Basagana, X., Bustamante, M., Casas, M., Farzan, S. F., Fossati, S., Gonzalez, J. R., Grazuleviciene, R., Heude, B., Maitre, L., McEachan, R., Theologidis, I., Urquiza, J., Vafeiadi, M., … Chatzi, L. (2020). Association of Fish Consumption and Mercury Exposure During Pregnancy With Metabolic Health and Inflammatory Biomarkers in Children. JAMA network open3(3), e201007. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.1007

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.