Брашна от бобови растения: разновидности и ползи

Бобовите брашна са чудесен начин за увеличаване на протеините в диетата ни, както и на съдържанието на фибри.
Брашна от бобови растения: разновидности и ползи

Последна актуализация: 23 октомври, 2023

Брашната от бобови растения са продукти, които имат ползи за здравето, когато се консумират редовно. Те са отлична алтернатива на други по-преработени или рафинирани брашна, като пшеничното брашно.

Преди да започнем, трябва да се отбележи, че експертите по хранене препоръчват наличието на бобови растения в диетата поне няколко пъти седмично. Това са хранителни продукти, които осигуряват сложни въглехидрати, протеини и немалко основни микроелементи с високо качество.

Ползите от брашната от бобови растения

След това ще обсъдим основните ползи от включването на брашно от бобови растения в рутинни процедури. Не забравяйте, че е важно то да се появява в контекста на разнообразен и балансиран хранителен модел.

Те подобряват работата на мускулите

Брашната от бобови растения имат повече протеини от получените от пшеница или царевица. Това е от ключово значение за задоволяване на дневните нужди от протеини, което е от решаващо значение за предотвратяване на сложни патологии като саркопения. Това се доказва от изследване, публикувано в списание Nutrients.

За да се задоволят нуждите на заседналите хора, би било необходимо да се гарантира прием на поне 0,8 грама протеини на килограм тегло на ден. Когато говорим за спортисти, изискванията могат спокойно да се удвоят.

Някои университетски дисертации съобщават за напредък в хранителната технология, който улеснява разработването на брашна от бобови растения с високо съдържание на протеини. За целта основните суровини са леща, нахут и грах.

Брашно от бобови растения - от нахут
Брашното от нахут е едно от най-богатите на протеини сред тези неконвенционални продукти.

Те допринасят за предотвратяване на запек

Фибрите са ключов компонент на брашната от бобови растения. Препоръчва се поне 25 грама от този елемент да се приемат всеки ден, за да може стомашно-чревният тракт да функционира правилно. Благодарение на него ситуациите на запек могат да бъдат избегнати.

От друга страна, фибрите служат и като енергиен субстрат за бактериите, които живеят в храносмилателния тракт. Това предотвратява загубата на плътност в микробиотата, която може да повлияе на процесите на усвояване на хранителни вещества.

Последните изследвания (на испански) показват положителния ефект на брашната от бобови култури върху микробиотата. Ферментацията изглежда е ключова стъпка в тези биохимични процеси. Благодарение на химичните реакции в червата, някои противовъзпалителни вещества се увеличават в тялото.

По отношение на смилаемостта е важно да се отбележи, че брашната са по-лесно смилаеми от бобовите растения като такива. Част от влакното е разградено от процесите на механично смилане. Поради това е по-малко вероятно да причинят газове или чревен дискомфорт.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: С какво допринасят бобовите растения за нашата диета?

Помагат за подобряване на енергийните нива

Въглехидратите са основният енергиен субстрат за високоинтензивни дейности. Винаги е за предпочитане повечето от тях да са от сложен тип.

За това няма нищо по-добро от консумацията на грудки, ориз и бобови растения. Дори зърнените култури са добра алтернатива.

Тези въглехидрати от бобови растения имат засищащ капацитет, който би бил от полза в плановете за отслабване. С въпросните видове брашно е възможно да намалите глада и да си набавите достатъчно енергия за ежедневните дейности.

Видове брашна от бобови растения

В наши дни в супермаркетите могат да се намерят няколко вида варива. Най-разпространено е брашното от нахут, следвано от брашното от леща.

Има обаче и грахово брашно, брашно от рожков, фъстъчено брашно и соево брашно. Те могат да се консумират като такива или да се включват в много различни кулинарни продукти.

Всички те са много гъвкави в кухнята.

Сред рецептите, които са подходящи за бобови брашна, заслужава да се споменат следните:

Има сертифицирани опции без глутен за хора, които имат проблеми с този протеин. Пазарът на всяка държава има специално законодателство за продуктите, които трябва да получат този сертификат.

Бобови растения
Бобовите растения трябва да присъстват в разнообразното меню два пъти седмично.

Брашна от бобови растения: Вариант с няколко предимства

Брашната от бобови растения са опция с няколко ползи за здравето. Те са валидна алтернатива на класическите пшенични или царевични брашна.

Те имат по-малко влияние върху нивата на кръвната захар и успяват да осигурят основни хранителни вещества с много високо качество, така че се препоръчват в контекста на почти всяка диета. Те са дори универсални от кулинарна гледна точка и не е трудно да се правят голямо разнообразие от ястия и закуски с тях.

Имайте предвид, че осигуряването на здравословен прием на бобови растения – поне 2 пъти седмично – ще бъде много положително за консолидиране на доброто здравословно състояние през годините. Тези пресни храни не само подобряват храносмилателната функция, но също така могат да предотвратят развитието на хронични заболявания, свързани с храносмилателния тракт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Prokopidis K, Cervo MM, Gandham A, Scott D. Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients. 2020;12(8):2285. Published 2020 Jul 30. doi:10.3390/nu12082285
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Valencia Zapata, Luisa Nathalia, and Andrea Montoya Giraldo. “Harinas no convencionales con alto contenido proteico elaboradas a partir de legumbres y sus aplicaciones en la industria de alimentos: revisión bibliográfica.” (2021).
  • Zarate, Gabriela del Valle, and Gabriel Dario Saez. “Fermentación de harinas de legumbres con bacterias lácticas: alternativa de procesamiento para potenciar sus características nutricionales y tecnofuncionales.” (2020).
  • Planes Muñoz, David. “Comunicaciones Póster.-Análisis de la capacidad saciante de legumbres.” II Jornadas Doctorales de la Universidad de Murcia (2020).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.