7 храни, които ще ви позволят да регулирате нивата на натрий, за да се погрижите за бъбречното си здраве

Основната цел не е да се избягва консумацията на натрий. Вместо това трябва да целите регулиране на приема му и винаги да избирате по-пресните и натурални храни.
7 храни, които ще ви позволят да регулирате нивата на натрий, за да се погрижите за бъбречното си здраве
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 15 януари, 2019

Любопитно е, че елементът натрий присъства в почти всички промишлени и готови храни, които консумираме ежедневно. Това включва и готовите сокове, както и газираните напитки.

Прекомерната консумация на този минерал не само причинява хипертония, но има и по-нататъшни ефекти върху здравето до степен, в която довежда до костни, храносмилателни, сърдечно-съдови или кожни проблеми.

Макар и винаги да се препоръчва намаляване на приема на натрий, това не означава да изпадате в другата крайност и да го ограничите напълно.

Решението на проблема, както и при всички останали елементи на диетата ви, е в умереността.

Не бива да забравяте, че натрият е изключително важен за клетъчния метаболизъм, който посредничи за съкращаването на мускулите и насърчава правилния киселинно-алкален баланс на тялото.

Освен това губите голяма част от този минерал през урината, изпражненията и потта.

По тази причина, от една страна е важно да не натрупвате повече от необходимото на тялото ви количество, а от друга страна не бива също и да губите твърде голямо количество, от което организмът се нуждае, за да изпълнява функциите си.

Какво ще кажете да започнете да регулирате консумацията си на натрий още днес? По-долу са представени 7 храни, които ще ви помогнат да го направите.

1. Ананас

Главните ползи от този вкусен плод се дължат на диуретичните и противовъзпалителните му свойства.

  • Той благоприятства циркулацията на лимфната система и е богат на мед и манган, два есенциални минерала, спомагащи за очистването на тялото от излишния натрий.
  • Освен това съдържанието му на бромелаин и витамин С редуцира възпалителните процеси, появяващи се вследствие на натрупването на натрий в тялото, което може да засегне значително бъбречното ви здраве.

Трябва винаги да консумирате ананаса пресен, така че избягвайте пакетираните разновидности. Можете да включите и въображението си и да го прибавяте към различните ястия в менюто си.

2. Риган

балансирайте нивата на натрий в организма с риган

Риганът може да се използва като чудесна подправка или пък като заместител на солта. 

Не забравяйте: натрият присъства във всички преработени храни, в това число и хляба.

Един от начините за намаляване на количеството сол в хляба, който консумирате ежедневно, е да прибавяте към него супена лъжица зехтин с малко риган. Ще го заобичате.

Освен това риганът съдържа бета-кариофилен (E-BCP), вещество, което предотвратява подуването и стимулира кръвообращението.

Не се колебайте да го включите в диетата си.

3. Ягоди

Редовната консумация на органични ягоди ще ви помогне не само да се наслаждавате на добро бъбречно здраве, но и да намалите нивата на пикочна киселина, лошия холестерол (LDL) и хипертонията.

Не бива да забравяте обаче да ги консумирате винаги в натуралния им вид. Ако ядете конфитюр от ягоди или пиете пакетиран сок от ягоди, добавяте голямо количество натрий в организма си, без дори да го осъзнавате.

Зрелите ягоди, както и зрелите малини, са по-богати на флавоноиди от неузрелите или замразените ягоди, които може да си закупите в магазина.

Не се двоумете да се възползвате от този плод, когато е сезонът му на зреене и споделете невероятните му ползи и вкуса му с цялото си семейство.

4. Артишокът регулира нивата на натрий

балансирайте нивата на натрий в организма с артишок

Артишокът балансира кръвното ви налягане благодарение на витамините и ниското си съдържание на натрий.

Страхотен е, ако го консумирате с малко зехтин и лимонов сок. Това подпомага пречистването на черния дроб, като същевременно се грижи за бъбречното ви здраве, благодарение на киселините, витамините и ензимите, открити в тези храни.

5. Кориандър

Кориандърът е можещ натурален диуретик, от който може да се възползвате като го прибавяте към супите или салатите си.

Интензивният му и оригинален вкус се комбинира много добре с някои ястия, където може да се използва като подходящ заместител на солта.

Освен това кориандърът понижава кръвното налягане, намалявайки типичните за хипертонията ефекти, като например главоболие или мигрена.

6. Чесън

Имате ли си вече чеснова сол в кухнята? Ако нямате, не се колебайте да си направите това натурално и ефикасно средство за намаляване на хипертонията. Освен това това ще ви позволи да се наслаждавате на ястията си без да усещате липсата на трапезна сол.

Чесънът е лечебна храна, която всеки трябва да има в кухнята си. Той действа като антибиотик, намалява хипертонията и съдържа алицин – ензимът, който се грижи за сърцето и здравето на бъбреците.

7. Репички

балансирайте нивата на натрий в организма с репички

Репичките притежават уникален вкус, освежаващи са и са почти толкова лечебни, колкото е и чесънът.

Този зеленчук, който е изключително характерен за индийската кухня, има забележителни антихипертензивни свойства.

Тайната на репичките се крие в етил ацетата, който е съединение, от което може да се възползвате, ако ги консумирате в натурален вид.

Усилието да “сдъвчете” този зеленчук и да усетите интензивния му вкус определено си заслужава. Не забравяйте и невероятните му ползи за здравето.

Както посочихме в началото, главната цел не е да избягвате консумацията на натрий. Вместо това трябва да регулирате приема му и винаги да подбирате пресни и натурални храни. С други думи, избирайте продукти, които ви дават голяма част от хранителния баланс, който ви е необходим.

Ще започнете ли да се грижите за себе си малко по-добре?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
  • Quesada I, de Paola M, Torres-Palazzolo C, Camargo A, Ferder L, Manucha W, Castro C. Effect of Garlic’s Active Constituents in Inflammation, Obesity and Cardiovascular Disease. Curr Hypertens Rep. 2020 Jan 10;22(1):6. doi: 10.1007/s11906-019-1009-9. PMID: 31925548.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.