Как да приготвите вкусен нахут с къри

11 Юни, 2020
Нахутът с къри е вкусно, питателно, универсално и лесно за приготвяне ястие. В тази статия ще ви покажем как да го приготвите!

Ястието нахут с къри или chana masala, е характерно индийско ястие, приготвено с нахут и разнообразни подправки.

Това е добър избор за семейни или приятелски събирания, тъй като обикновено се яде като предястие с крутони или зеленчукови парченца. Още повече, можете да го съчетаете с ориз за да приготвите пълноценно и засищащо ястие.

В тази статия ще разгледаме хранителната стойност на това ястие и как точно да го приготвите.

Нахут с къри: хранителна стойност

Нахутът е бобово растение, срещащо се в Турция. В момента има различни разновидности нахут в зависимост от географското положение, където са култивирани. Те като цяло са по-големи в Южна Америка и по-малки и с млечен цвят в Европа и Азия.

Нахутът е много интересен от хранителна гледна точка, защото той съдържа много витамини и минерали. Те са също богати на фибри и съдържат ниски количества мазнини. Също така, той е важен източник на въглехидрати (25 г на 100 г нахут) и протеин (10 г на 100 г нахут). Те са също богати на фибри и съдържат ниски количества мазнини.

Имайки предвид витамините и минералите, които нахута съдържа, той е богат на витамини A, B, C и E, както и калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк.

Вижте също: Четири вкусни рецепти за салата с нахут

Нахут с къри: ползи за здравето

Нахут с къри: суров нахут в купа

Нахутът има висока хранителна стойност. Той е източник на протеини с голяма биологична стойност, минерали, антиоксиданти и фибри.

Както споменахме в предишния ред, нахутът има много здравословен хранителен профил, ето защо той има многобройни ползи за здравето.

  • Регулира кръвното налягане. Нахутът подпомага диурезата (изхвърляне на урина), което е полезно в случаи на хипертония и камъни в бъбреците. В добавка, калият има съдоразширяващи ефекти.
  • Нахутът помага за сърдечното здраве. Тяхното високо съдържание на фибри помага за регулиране на нивата на холестерол в кръвта.
  • Нахутът помага за регулирането на чревната функция, преборва запека и подпомага чревната флора.
  • Той съдържа B витамини и минерали (магнезий, фосфор), които са важни за мускулното съкращение и правилното функциониране на нервната система.
  • Неговото високо съдържание на витамин K, фосфат, желязо, калций и магнезий допринася за формирането и поддържането на костната структура.

Вижте също: Предимства на бобовите растения за храносмилането

Рецепта за нахут с къри

Нахут с ориз и зеленчуци в чиния

Можете да използвате предварително сготвени и приготвени съставки или сами да ги приготвите. Сервирайте с ориз за по-вкусен (и засищащ) резултат.

Нахут с къри е сравнително лесна и бърза за приготвяне рецепта, ако използвате предварително приготвени зеленчуци и предварително опакован зеленчуков бульон. Отдолу ще ви покажем как да напрвите тази рецепта стъпка по стъпка. След рецептата ще включим кратко обяснение относно как да приготвите домашно направен зеленчуков бульон, ако предпочитате сами да си го сготвите.

Съставки (за четири порции)

  • Екстра върджин зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 лук
  • 1 супена лъжица джинджифил на прах
  • 2 супени лъжици къри на прах
  • Щипка лют червен пипер (за вкус)
  • 1/2 супена лъжица кимион
  • 100 грама спанак
  • 70 грама праз
  • 200 грама сготвен нахут

Приготвяне

  • Първо, сложете зехтиновото масло в тиган на среден огън.
  • След това, обелете и нарежете всички зеленчуци с изключение на спанака и ги сложете в тенджерата, заедно с кимиона, джинджифиловия прах, прах от къри и лют червен пипер. Гответе за около 10-12 минути или докато лукът не стане прозрачен.
  • Добавете предварително опакования или домашно приготвен зеленчуков бульон и сготвения нахут. Варете за период от 25 минути до половин час.
  • Накрая, намалете топлината, добавете спанака и разбъркайте добре.
  • Добавете сол и пипер за вкус. Вашият нахут с къри сега е готов за сервиране!

Ако предпочитате да направите сами зеленчуковия бульон, следвайте тези стъпки:

  • Добавете тенджера с екстра върджин зехтиново масло да се загрее и добавете предварително обеления лук нарязан на тънки ивици.
  • Когато стане готово, добавете каквито зеленчуци имате във вашия хладилник (предварително обелени и нарязани). Гответе за 12 минути или докато не станат златисто кафяви.
  • Добавете достатъчно вода в тенджерата за да се покрият всички зеленчуци и да стигне приготвянето до кипене.
  • Оставете да ври за няколко часа или докато зеленчуците не станат меки.
  • Премахнете от котлона и изцедете бульона с решето.

Това е много универсална основна рецепта, тъй като ви позволява да приготвяте по-сложни ястия. Също така, можете просто да добавите макарони за да я превърнете в зеленчукова супа!

  • Datos sobre la vitamina A. (n.d.). Retrieved from http://ods.od.nih.gov
  • Francisco Toquero de la Torre, C., Zarco Rodríguez, J., Aida Fernández Escobedo, A., Dra Marta Cuervo Zapatel Dra Miren Iosune Zubieta Dra Mercedes Muñoz Hornillos, A., Troglia, T., Isabel García Jalón, D., … Aranceta Bartrina, J. (n.d.). Atención Primaria de Calidad una alimentación cardiosaludable. Retrieved from https://www.cgcom.es/sites/default/files/GBPC_Alimentacion_cardiosaludable.pdf