Нахут с омар: рецепта стъпка по стъпка
Опитвали ли сте някога нахут с омар? Несъмнено тази рецепта има комбинация от вкусове, които ще ви харесат. Освен това съставките й осигуряват редица важни ползи за здравето.
Това ястие, което се приготвя с бобови растения и морски дарове, е идеално като основно хранене. Също така е чудесно за приготвяне в студените дни и споделяне с любимите хора. Прочетете и разберете как да приготвите това вкусно ястие по-долу.
Нахут с омар
Както споменахме, тази рецепта има прекрасен вкус; това обаче не е единственото му достойнство. Това ястие е питателно, така че е отличен начин да осигурите хранителни вещества на тялото.
Във връзка с това диетолозите посочват, че неговите съставки осигуряват елементи от голямо значение за човешкото здраве. От една страна, нахутът е източник на растителни протеини, витамини, минерали и диетични фибри.
От друга страна, омарът съдържа здравословни омега-3 мазнини (тези, които тялото не може да синтезира), протеини и други микроелементи, необходими на тялото. Всичко това откроява това ястие сред другите. Сега, без повече приказки, ето рецептата за нахут с омар.
Още една страхотна рецепта за вас: Как да приготвите вкусен нахут с къри
Съставки на нахут с омар
Рецептата по-долу е за 4 души. Ако искате да я приготвите за повече или по-малко хора, просто коригирайте съответно количествата. Времето за приготвяне е около час. Сега вижте какво ще ви трябва, за да направите това ястие:
- 300 грама (10 унции) нахут
- 1 среден лук
- 3 скилидки чесън
- 1 зелена чушка
- 2 омара
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица пушен червен пипер
- 1 чаена лъжичка шафран
- 1 супена лъжица пшенично брашно
- 2 дафинови листа
- 1 чаша домашно приготвени пържени домати
- 1/2 чаша бренди
- Шипка сол
- 1 литър рибен бульон, наричан още фумет
Инструкции стъпка по стъпка
- Накиснете нахута. Това отнема време, така че е препоръчително да го направите предната вечер. Доказано е, че за да предотвратите ферментацията на варивата и причиняването на чревен дискомфорт, трябва да смените водата. Имайте предвид, че минималното време за това е 8 часа.
- След като извършите тази стъпка, отцедете течността от нахута и го поставете в тенджера. Напълнете тенджерата с чиста вода и оставете нахутът да се вари, докато омекне. Това ще отнеме около 30 до 40 минути.
- Когато е наполовина сварен, обелете и нарежете лука. Добавете го в тенджерата заедно със солта и дафиновия лист. След това изчакайте да се сготвят.
- След това в тиган се слага малко олио, добавя се лъжица пшенично брашно, шафранът и зеленият пипер. Намалете котлона и малко по малко добавете рибния бульон. Оставете да поври още няколко минути. Разбъркайте.
- Когато зеленчуците омекнат, е време да ги свалите от котлона и да отцедите водата от варенето. След това изсипете тези съставки в тигана и увеличете топлината до средна.
- След това измийте и отрежете краищата на омарите. Изхвърлете тези части. След това ги разрежете по средата и отстранете и стомаха.
- След като това стане, в друг тиган добавете малко олио и поставете морските дарове вътре. Изчакайте да се запържат. Обелете и нарежете чесъна и също го запържете.
- Ред е да добавим домашните пържени домати и алкохола. Разбъркайте и ги оставете да се варят 3 минути, за да се изпари алкохолът.
- След тази стъпка изпразнете съдържанието на този тиган в тенджерата, съдържаща бульона. Гответе още 5 минути и опитайте на вкус. Ако е необходимо, добавете още сол и черен пипер, докато получите желаната подправка.
- Просто сервирайте в чиния и се насладете на вкуса на тази рецепта.
[/atomik-recipe-instructions][/atomik-recipe]
Съвети за приготвяне на нахут с омар
Няма съмнение, че приготвянето на това ястие изисква известно време. И така, ето няколко съвета, които можете да следвате, за да улесните приготвянето.
Използвайте консервиран нахут
За щастие бобовите растения, продавани в кутии или буркани, са отличен начин да спестите време в кухнята. Единственото нещо, което трябва да имате предвид, ако ги използвате в този формат, е, че като всички консервирани храни, те са с високо съдържание на натрий. Поради тази причина е препоръчително да ги измиете добре под течаща вода, за да елиминирате колкото е възможно повече от този компонент.
Прочетете повече: Паломета – риба богата на протеини
Накиснете варивата предварително
Въпреки че рецептата обяснява, че трябва да накиснете варивата за поне 8 часа, добре е да ги накиснете няколко дни предварително. За да направите това, имате две възможности:
- Първият вариант е като извършвате същия процес, както е описано в рецептата, но след като нахутът е напълно сварен, го отцеждате и го оставете настрана. Когато е на стайна температура, ще трябва да го съхранявате в съдове с капак (най-добре на порции), да добавите етикет с датата и след това да го поставите в хладилника. Имайте предвид, че съхраняван по този начин ще издържи 3 месеца.
- Друг вариант е след процеса на хидратиране да го отцедите без варене и да го съхранявате с етикет с дата. Важно е на етикета да е посочено, че е суров. Когато дойде време да го използвате в тази рецепта, трябва само да го сварите. Ще ви трябват само около 15 минути за това. Ще издържи също 3 месеца, ако го съхранявате по този начин.
Пригответе тази рецепта у дома
Несъмнено това ястие от нахут с омар е чудесно за приготвяне у дома. Освен че е много вкусно, то осигурява различни хранителни елементи. Защо не го изпробвате и не го споделите с приятелите или семейството? Хлябът също винаги е популярно допълнение.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Hidalgo, M., Rodríguez, V., & Porras, O. (2018). Una mirada actualizada de los beneficios fisiológicos derivados del consumo de legumbres. Revista chilena de nutrición, 45, 32-44.
- FEN. Libro la Alimentación Española. Bogavante. Disponible en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/imgPublicaciones/2018/libro-la-alimentacion-espanola.pdf
- FICHA N° 31 LEGUMBRES. Alimentos Argentinos.Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_31_Legumbres.pdf