6 начина за увеличаване на окситоцина в тялото

Окситоцинът е хормон, свързан с любовта, удоволствието, щастието и удовлетворението. Днес ще ви разкажем за 6 навика, които увеличават производството му.
6 начина за увеличаване на окситоцина в тялото
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Josberth Johan Benitez Colmenares

Последна актуализация: 13 май, 2023

Окситоцинът е известен като хормона на любовта. Той има множество функции в тялото, като регулиране на емоционалните и сантиментални стимули на секса, родителството и социалното поведение. Тъй като това е естествен хормон, има няколко начина за увеличаване на окситоцина в тялото.

Знаем, че хормонът се секретира при специфични условия, така че наистина трябва да включим поредица от навици в живота си, за да увеличим производството му. Освен изкуствените варианти, ние сме подготвили списък от 7 начина за увеличаване на окситоцина в тялото. Всички те са приятни и могат да подобрят чувството ви за благополучие.

Най-добрите начини за увеличаване на окситоцина в тялото ви

С много прости думи, по-голямото увеличение на окситоцин в тялото ще ви накара да се почувствате сякаш сте влюбени. Използването на инжекции с хормона е обичайно в клиничните условия, особено по време на родилния процес. Има и инхалатори, които се продават за различни цели.

Според проучвания и изследвания окситоцинът може да играе роля и в загубата на тегло и хранителното поведение на хората. Това е още една причина да ви мотивираме да приложите някои от следните навици за увеличаване на окситоцина в тялото!

1. Слушайте музика и пейте за увеличаване на окситоцина

увеличете окситоцина, като слушате музика
Слушането на музика е един от най-добрите начини да променим настроението си поради освобождаването на химически съединения, нещо, което е добре известно на науката.

Според проучване, публикувано в Integrative Phychological and Behavioral Science през 2003 г., е установено, че пеенето при любители и професионални музикални фенове повишава естествено нивата на окситоцин. По време и след сесия на пеене хормонът се повишава, което обяснява усещането за еуфория, спокойствие и отпускане.

Но това не е всичко. Статия, публикувана в Frontiers in Human Neuroscience през 2015 г., установи, че секрецията на този хормон е много по-висока при групови сесии за пеене. Освен това е още по-високо, когато в тези настройки възниква импровизация. Ето защо, слушането на музика и пеенето са един от най-добрите начини за увеличаване на окситоцина по естествен път.

Прочетете и тази статия: 8 начина да бъдем щастливи

2. Изследвайте сексуалното удоволствие

Фактът, че окситоцинът е известен като хормон на удоволствието или любовта, не е случаен. От всички естествени начини за увеличаване на участието му в тялото, сексуалното удоволствие е най-ефективно. Това се посочва от проучвания и изследвания, в които се установява, че този пратеник се увеличава срещу всяко усещане за удоволствие.

Следователно целувките, еротичните ласки и всички форми на секс са сигурни начини за увеличаване на окситоцина в тялото. Поради тази причина това също е солидна стратегия за подобряване на връзката и привързаността с вашия партньор.

3. Домашен любимец  за увеличаване на окситоцина

Е, конкретно куче. Така се казва в проучване, публикувано в Anthrozoös през 2011 г., което установи, че нивата на окситоцин се повишават при собствениците, които галят кучетата си от 1 до 5 минути. Изследвания в същата насока показват, че отговорите са много по-силни при жените, отколкото при мъжете.

За всичко това друга стратегия, която можете да използвате за увеличаване на окситоцина по естествен път, е като осиновите куче. Това е и единствената опция в нашия списък, чиито предимства ще можете да изследвате постоянно. В крайна сметка вашият домашен любимец ще бъде там 24 часа в денонощието, за да ви прави компания, за разлика от други алтернативи.

4. Пригответе храна с някой, на когото държите

Както посочихме в началото, окситоцинът е един от хормоните, които спомагат за консолидирането на социалните взаимоотношения. Той се секретира в компанията на хора, които съставляват вашия кръг. Това се случва естествено, за да укрепи допълнително тази връзка и по този начин да консолидира връзките между приятели, в двойката, семейството и други.

Въпреки че можете да изберете да отидете на ресторант, най-доброто нещо, което можете да направите, е да приготвите храна в компанията на любим човек. Това ще удължи взаимодействието, ще ви позволи да създадете по-привързана връзка и да се свържете директно с госта.

5. Прегърнете някого

повишаване на окситоцина
Прегръдката и физическият контакт като цяло, особено с любимите хора, е един от най-добрите начини за увеличаване на окситоцина в тялото.

Знаете ли защо прегръщането на някого ви прави толкова щастливи? Е, една от причините е, че по този начин се освобождава окситоцин. Колкото по-дълга е прегръдката, толкова повече окситоцин отделяте, така че получаването на обич от хора, на които се възхищавате, може да ви осигури добра доза от хормона.

Всеки тип взаимодействие, което се извършва на базата на гушкане или галене, има същия ефект. Важното е да има тактилен контакт с някой друг. Доказателствата сочат, че прегръдките са чудесен инструмент за справяне с дистрес, конфликти или стресови ситуации, още една причина да се обръщаме към тях по-често.

6. Правете упражнения

И накрая, упражненията също могат да помогнат за увеличаване на окситоцина в тялото. Въпреки че е вярно, че хормони като допамин, серотонин и ендорфини са основните хормони, секретирани при тази дейност, изследователите са открили в експерименти с мишки, че аеробните упражнения увеличават производството на този хормон.

Това е нещо, което някои изследвания частично потвърждават при хора. В допълнение към факта, че ще увеличите производството на хормони, които вече посочихме, това е и много здравословен навик за тялото като цяло. По този начин упражненията се очертават като полезен инструмент с две остриета, който можете да включите в рутината си.

Други неща, които можете да правите, са да ядете шоколад, сладолед или друга храна, която ви харесва, да извършвате приятни дейности с другите, да водите задълбочени разговори с любим човек, да медитирате, да си правите масаж и да практикувате йога.

Като цяло всичко, което обичате да правите, ще ви осигури известно ниво на окситоцин. Повечето дейности са здравословни за вас, но не забравяйте да ги следите, за да избегнете свръхкомпенсиране или прекомерно разглезване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Altirriba J, Poher AL, Caillon A, Arsenijevic D, Veyrat-Durebex C, Lyautey J, Dulloo A, Rohner-Jeanrenaud F. Divergent effects of oxytocin treatment of obese diabetic mice on adiposity and diabetes. 2014 Nov;155(11):4189-201.
  • Carmichael MS, Warburton VL, Dixen J, Davidson JM. Relationships among cardiovascular, muscular, and oxytocin responses during human sexual activity. Arch Sex Behav. 1994 Feb;23(1):59-79.
  • Grape C, Sandgren M, Hansson LO, Ericson M, Theorell T. Does singing promote well-being?: An empirical study of professional and amateur singers during a singing lesson. Integr Physiol Behav Sci. 2003 Jan-Mar;38(1):65-74.
  • Handlin, L., Hydbring-Sandberg, E., Nilsson, A., Ejdebäck, M., Jansson, A., & Uvnäs-Moberg, K. Short-term interaction between dogs and their owners: effects on oxytocin, cortisol, insulin and heart rate—an exploratory study. Anthrozoös. 2011; 24(3): 301-315.
  • Hew-Butler T, Noakes TD, Soldin SJ, Verbalis JG. Acute changes in endocrine and fluid balance markers during high-intensity, steady-state, and prolonged endurance running: unexpected increases in oxytocin and brain natriuretic peptide during exercise. Eur J Endocrinol. 2008 Dec;159(6):729-37.
  • Hiller, J. Speculations on the links between feelings, emotions and sexual behaviour: Are vasopressin and oxytocin involved?. Sexual and Relationship Therapy. 2004; 19(4): 393-412.
  • Lawson EA. The effects of oxytocin on eating behaviour and metabolism in humans. Nat Rev Endocrinol. 2017 Dec;13(12):700-709.
  • Keeler JR, Roth EA, Neuser BL, Spitsbergen JM, Waters DJ, Vianney JM. The neurochemistry and social flow of singing: bonding and oxytocin. Front Hum Neurosci. 2015 Sep 23;9:518.
  • Murphy MLM, Janicki-Deverts D, Cohen S. Receiving a hug is associated with the attenuation of negative mood that occurs on days with interpersonal conflict. PLoS One. 2018 Oct 3;13(10):e0203522.
  • Yüksel O, Ateş M, Kızıldağ S, Yüce Z, Koç B, Kandiş S, Güvendi G, Karakılıç A, Gümüş H, Uysal N. Regular Aerobic Voluntary Exercise Increased Oxytocin in Female Mice: The Cause of Decreased Anxiety and Increased Empathy-Like Behaviors. Balkan Med J. 2019 Aug 22;36(5):257-262.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.