Няма нищо по-успокояващо от прегръдката

Най-добрата терапия за обновяване на чувствата, успокояване на емоциите и подобряване на общуването между хората.
Няма нищо по-успокояващо от прегръдката

Последна актуализация: 27 януари, 2019

Прегръдката дарява с прекрасно чувство. Тя те изпълва от главата до петите, карате да се чувстват в безопасност и обичан, провокира те да затвориш очи, да забравиш за тревогите и да се отпуснеш. Накрая оставаш с усещането, че те е преобразила вътрешно.

Защо? Тъй като прегръдката е жест, който прогонва страховете, укрепва връзката между хората, подобрява самочувствието, отпуска те и те оставя спокоен. Тази топлина, която се предава в процеса на една искрена прегръдка, е сравнима с топлината на сърцето, защото на практика този жест извира от душата на човека и те кара да се чувстваш като у дома си.

Прегръдката, най-доброто лекарство за душата

Прегръдката, най-доброто лекарство за душата

Независимо какво се случва в живота ни, когато усетим топлината от тялото на човек, който обичаме, посредством прегръдка, това ни кара да се чувстваме добре. Този жест е толкова простичък, но понякога е трудно откриваем.

Една кратка прегръдка е способна да пресуши много сълзи. Една мила дума може да ни изпълни с щастие. Една лека усмивка може да промени света. Малките неща са онези, които са способни да изпълнят живота с мир и любов….

Прегръщането е суперсила, която всеки един от нас притежава. То представлява мощно лечебно средство срещу главоболие, разочарование, изоставяне или предателство.

Затова когато можем, трябва да използваме максимално въздействието на това средство срещу тревогите на деня. То ни прави отново способни да изпитваме радост. Действа като магическо заклинание. Срещата на двете тела е израз на тяхната привързаност, споделяне и топлина.

Прегръдката е лечебно средство срещу разочарование.

Прегръдките прогонват страховете

Има нещо истинско в събирането на две души, които си предлагат една на друга безопасност срещу предизвикателствата на живота. Те се даряват със сила да се справят с житейските проблеми и полагат солидната основа на бъдещите усмивки на лицата си.

Прегръдката ни напомня, че сме способни да преодолеем нещастията и че не сме сами. Те ни изпълват с радост. Понякога прегръдките могат да бъдат толкова силни, че имаме усещането, че ще ни пречупят, докато в същото време ни вдигат на крака и ни зареждат с кураж.

Без съмнение, прегръдките представляват специална връзка, която изпраща лечебно съобщение. Те са най-добрата терапия за обновяване на чувствата, успокояване на емоциите и подобряване на общуването между хората.

Когато хората допират телата си в прегръдка, те се учат да бъдат по-търпеливи, по-отпуснати и по-желани. Всичко това повишава самооценката им, подсилва любовта към самите тях и способността им да се справят с трудностите и да се изправят срещу страховете си.

Прегръдката ни напомня че не сме сами.

Прегръщайте самите себе си – това е ключът към оцеляването

Опитвали ли сте да успокоите емоциите си, като се самопрегърнете? Можете ли да почувствате топлината? Поздравявали ли сте се за постигнат успех? Тази интимна прегръдка е изключително важна. Тя е способна да преодолеете ограниченията, да спре студа от околния свят, който се опитва да ви скове, да увеличи любовта ви към самите вас и да ви направи по-истински.

Когато прегръщаме самите себе си, ние се отваряме, свързваме вътрешния и външния свят и позволяваме да бъдем трогнати. Просто е: прегръщайте себе си и така ще прегърнете своя собствен живот.

Ако се прегръщате, вие се обичате. А когато се обичате, вие се познавате. Вдигнете ръце и позволете на емоциите да ви осигурят по-добър живот.

Благодарение на самопрегръдките, можем да се предпазим от фалшивата любов, зависимостта, прекалената идеализация и всичко, което ни изтощава, отслабва или подрива нашия кураж и добруване.

Прегръдката прогонва тъгата

Прегръдката прогонва тъгата

Много са моменти в човешкия живот, когато прегръдките могат да провокират промяна. Казват, че тъжните очи се нуждаят от по-малко въпроси и от повече прегръдки. Понякога човек има нужда само от това.

Когато някой човек е на път да си отиде от този свят, той не съжалява, че е прегръщал много. В този момент той съжалява, че е пренебрегнал хората, които обича, тъй като е имал прекалено много работа и не е намерил време да покаже чрез жестове като прегръдката своята привързаност и любов.

Това от прекрасен урок. Трябва да се научим да прегръщаме себе си повече, а след това да даваме и да получаваме прегръдки, когато се нуждаем от този витамин, обогатяващ тялото и ума с енергия. Това е нещо, заради което няма да съжаляваме никога.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dejours, Christophe. “Psicodinámica del trabajo y vínculo social.” Revista Actualidad Psicológica 274 (2000): 2-5.
  • Moreno, Julio. Ser humano: La inconsistencia, los vínculos, la crianza. libros del Zorzal, 2002.
  • Pichon-Rivière, Enrique, and Fernando Taragano. Teoría del vínculo. No. 159.964. 2. Nueva Visión,, 2012.
  • Sanz, Fina. “Los vínculos amorosos (loves bonds).” Cuadernos Mujer y Salud, Cuadernos Mujer y Salud, Cuadernos Mujer y Salud, Nro 5 (1999).
  • Hugging, W. I. A. The Healing Power of Hugs.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.