Можете ли да тренирате, ако сте болни?

Ако сте болни, можете да тренирате с упражнения с ниска интензивност, които са краткотрайни. Ключът обаче е да го правите у дома или на открито, за да не заразите другите.
Можете ли да тренирате, ако сте болни?

Написано от Cristian Minich

Последна актуализация: 09 август, 2022

Когато настинем или имаме главоболие или възпалено гърло, често възниква въпросът: какво правим с тренировките? Понякога, въпреки известен дискомфорт, се чувстваме достатъчно силни, за да извършваме физическа активност. Трябва обаче да мислим не само за нашето физическо състояние, но и за здравето на другите. Прочетете, за да разберете дали можете да тренирате, ако сте болни.

При леки симптоми можем да тренираме, но не по обичайния начин. Като цяло, тренировките с интензивността, с която сме свикнали, могат да влошат състоянието ни.

Освен това ни излагат на риск от нараняване, тъй като сме по-слаби. Ако обаче намалим интензивността и съкратим тренировката, е възможно да се възползваме от времето и да направим някои упражнения. От друга страна, не забравяйте, че можете да заразите други хора.

Как да разберете дали можете да тренирате, ако сте болни?

Да можем да определим кога да тренираме и кога да си вземем почивка не е лесно, ако сме болни. Основното правило е, че трябва да обърнем внимание на тялото си и да видим дали имаме достатъчно енергия.

Някои случаи изискват дейности с по-малка интензивност. Консултацията с лекар винаги е най-добрият вариант.

Освен да посетите лекар за експертен съвет, има някои неща, които можете да имате предвид.

Ако сте болни със симптоми над врата, можете да тренирате

Някои специалисти твърдят, че ако симптомите са налице от шията нагоре, е възможно да се извършат някои дейности. Ще трябва обаче да ги правим с по-малка интензивност и по-кратка продължителност.

Дейността не трябва да включва усилия или да причинява умора. Всъщност проучване установява, че упражненията с ниска интензивност при пациенти, чието заболяване е леко до умерено по тежест, могат да се извършват безопасно под лекарско наблюдение.

Ако имате някое от следните състояния, можете да извършвате умерена активност:

  • Лека настинка: Можете да спортувате у дома или на открито. Всичко зависи от това колко енергия имате. Не забравяйте обаче да вземете предпазни мерки, за да не заразите другите.
  • Запушване на носа: Ако това е просто дискомфорт и задух, упражненията могат да бъдат продуктивни за облекчаване на запушването. Ходенето или колоезденето са добри дейности.
  • Възпалено гърло: Много пъти чувстваме болка в гърлото, когато се разболеем от грип, въпреки че настинката също може да причини дискомфорт в тази област. Ако е леко, можем да правим умерени упражнения.
  • Болки в ушите: Това може да бъде причинено от инфекция. Ако това е само неудобство, възможно е да се правят определени упражнения. Във всеки случай трябва да имаме предвид, че многото движение може да засили болката в областта.
Как да тренирате, ако сте болни?
Инфекциозните процеси отнемат енергията ни, така че няма да можем да тренираме със същата интензивност.

Ако имате симптоми под шията, не е препоръчително да се занимавате с физическа активност

От друга страна, ако симптомите ви са под шията, най-добрият вариант е да си починете и да се възстановите, преди да възобновите физическата активност. Имайте предвид, че организмът отслабва и дори лекото му натоварване може да влоши прогресията на заболяването.

Би било по-добре да си починете, ако страдате от някое от тези разстройства:

  • Треска: телесната ни температура се повишава и се чувстваме по-слаби, когато това се случи. Освен това рискуваме да се дехидратираме.
  • Грипът: Грипът генерира няколко симптома, които затрудняват извършването на дейности. Става въпрос за треска, болки в тялото, умора и втрисане. Интензивните упражнения могат да влошат състоянието и да забавят времето за възстановяване.
  • Кашлица: Честата кашлица може да е предупредителен знак за грип или пневмония. Вероятно ще се чувствате по-уморени и задъхани, така че е най-добре да не сте активни.
  • Разстроен стомах: Ако имаме повръщане или диария, сме изложени на риск от дехидратация. Също така е вероятно да получим контузия поради слабост.

Тренирайте у дома или на открито, когато сте болни

Спортуването у дома е идеално, когато имаме някои симптоми на заболяване. Основната причина е, че можем да го предадем и на други. Всъщност проучване от 2021 г. подчертава, че спортистите винаги са склонни да продължават с тренировките си въпреки признаците на заболяване. Най-важното е, че го правят по начин, който не застрашава здравето на другите.

Поставянето на цели, които не искаме да изоставяме, или страхът да не бъдем откроени от нашите връстници и обществото като цяло може да доведе до излагане на нашето здраве и това на другите на риск.

Друг вариант е да тренираме на открито, където можем да вземем по-големи предпазни мерки и да се държим на безопасно разстояние от другите. Дейностите с ниска интензивност като ходене, разтягане, йога могат да бъдат добра алтернатива.

Физическата активност е много важна.
Разходките с ниска интензивност с леко темпо са чудесен вариант да продължим да тренираме, когато сме болни.

Грижете се за здравето си и за това на другите, когато тренирате болни

Когато сме болни или се чувстваме зле, най-доброто нещо, което трябва да направим, е да си починем и да дадем приоритет на възстановяването. Ако симптомите са леки, можем да правим упражнения с ниска интензивност, за да поддържаме темпото.

Не забравяйте, че вашето здраве е по-важно от тренировките. Загубата на един или два дни активност няма да има отрицателно въздействие върху представянето ви в дългосрочен план.

Трябва също да имате предвид хората около вас, тъй като можете лесно да ги заразите. Най-разумното нещо, което трябва да направите, е да останете вкъщи или да се възползвате от леки тренировки на открито,.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hekmatikar AHA, Shamsi MM, Ashkazari ZSZ, Suzuki K. Exercise in an Overweight Patient with Covid-19: A Case Study. Int J Environ Res Public Health. 2021 May 30;18(11):5882. doi: 10.3390/ijerph18115882. PMID: 34070847; PMCID: PMC8199307. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34070847/
  • Orchard JW, Orchard JJ, Puranik R. ‘Stay home when sick’ advice: implications for sport and exercise. BMJ Open Sport Exerc Med. 2021 Oct 12;7(4):e001227. doi: 10.1136/bmjsem-2021-001227. PMID: 34712490; PMCID: PMC8513267. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34712490/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.