Как да облекчим запушването на носа за по-малко от минута

За максимална ефективност е препоръчително да прилагате следните техники по 3 пъти на ден
Как да облекчим запушването на носа за по-малко от минута

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Запушването на носа е здравословен проблем, който настъпва, когато слузните мембрани на носа се възпалят като резултат от наличието на бактерии и алергени. То може да бъде провокирано от редица фактори, но понякога да бъде толкова тежко, че да не позволява на хората да извършват ежедневните си дейности.

На моменти запушването на носа е симптом, индикиращ, че сте заразени с вирус, настинали сте или пък страдате от друг респираторен проблем. Запушването може да бъде провокирано от алергии, промени във времето, замърсяване и т.н.

Независимо каква е причината за това, запушването на носа е много неприятно и си заслужава да подходите адекватно, за да облекчите състоянието си. Често запушването на носа не само влошава дишането, но и предизвиква силно главоболие.

Кои са основните причини за запушването на носа?

Както споменахме по-горе, запушването на носа е често срещано оплакване при настинка, грип и алергии. Важно е да откриете първопричината за него. Така можете да изберете най-добрия начин за справяне с проблема.

причини за запушването на носа
 • При настинка: Настинките са сред основните причини за запушванетo на носа. Когато страдате от такава, този орган обикновено става по-чувствителен. Нерядко започвате да кихате, като има случаи, когато дразненето е толкова силно, че кихате на всеки няколко минути.
 • Алергии: В наши дни хората страдат от най-различни алергии, които провокират запушването на носа. Съществуват алергии от прах, полени, пръст, животинска козина. Такъв тип запушване възниква, защото белите дробове се опитват да ограничат приема на тези субстанции. В този случай можете да разчетете дали имате алергия, ако често кихате.
 • Промяна в климата: Резките промени в климата отслабват защитните сили на организма и провокират алергични реакции. Запушването на носа може да се прояви и след излагане на силни ветрове.

Веднъж щом узнаете причината за запушването на носа, можете да започнете търсенето на адекватно решение за борба. Съветваме ви винаги да се опитвате да елиминирате причините. Така ще отстраните възможността за проявата на неприятните симптоми като цяло.

В следващите редове ще ви предложим няколко алтернативни методи за облекчаване на запушването на носа. Те действат мигновено – необходима е само минута!

Щом се уверите, че методите са изключително ефективни сме сигурни, че ще престанете да използвате рекламираните средства по телевизията. Решенията, които ще ви дадем, са лесни за изпълнение, здравословни и ефективно се борят с проблема “запушен нос”!

Как да облекчите запушването на носа за няма и минута?

синусите при запушването на носа

Струва ви се невъзможно за по-малко от минута да отпушите носа си? Само че източната медицина казва друго. Благодарение на акупресурна техника, отпушването на носа е реално постижимо само за секунди.

Тази проста техника позволява да се облекчат различни болежки, като същевременно се отпушат и назалните кухини.

Акупресурата е силно ефективен метод, който включва прилагането на натиск върху определени части от тялото, като се използват върховете на пръстите. За максимална ефективност е препоръчително да прилагате следните техники по 3 пъти на ден.

 • Точна на натиск 1. Меката част на ухото: Нежно масажирайте меката част на ухото. Повторете процедурата 10 пъти.
 • Точка на натиск 2. Зад меката част, под хрущяла на ухото: Натиснете и отпуснете 10 пъти, без да оказвате натиск директно върху хрущяла.
 • Точка на натиск 3. Над моста на носа, между веждите: Окажете лек натиск върху тази част от лицето си в продължение на 1 минута. Този натиск е много полезен, ако искате да предпазите синусите от възпаление или изсъхване.
 • Точка на натиск 4. Под бузите, в една линия със зеницата на окото: Натиснете и отпуснете тази част на лицето. При натиск тази точка отваря синусите, за да се намали запушването на носа.
 • Точна на натиск 5. Долната част на ноздрите: Поставете върховете на пръстите в долната част на ноздрите, натиснете внимателно и направете кръгово движение. Повторете процедурата 10 пъти.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Baraniuk JN. Subjective nasal fullness and objective congestion. Proc Am Thorac Soc. 2011 Mar;8(1):62-9.
 • Kjaergaard T, Cvancarova M, Steinsvåg SK. Nasal congestion index: A measure for nasal obstruction. Laryngoscope. 2009 Aug;119(8):1628-32.
 • Inoue A, Chiba S, Matsuura K, Osafune H et al. Nasal function and CPAP compliance. Auris Nasus Larynx. 2019 Aug;46(4):548-558.
 • İriz A, Düzlü M, Köktürk O, Kemaloğlu YK et al. Does nasal congestion have a role in decreased resistance to regular CPAP usage? Eur Arch Otorhinolaryngol. 2017 Nov;274(11):4031-4034.
 • Ren L, Zhang L, Duan S, Zhang W, Zhang Y. Nasal airflow resistance measured by rhinomanometry in a healthy population of China. Int Forum Allergy Rhinol. 2018 Nov;8(11):1308-1314.
 • Marple BF. Targeting congestion in allergic rhinitis: the importance of intranasal corticosteroids. Allergy Asthma Proc. 2008 May-Jun;29(3):232-40.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.