Може ли ябълка на ден да предпази от затлъстяване?

Уверете се, че сте подбрали правилния за целта сорт - а той е само един
Може ли ябълка на ден да предпази от затлъстяване?

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Със сигурност сте чели проучването за ябълката на ден – то обещава завидно здраве благодарение на ценните хранителни вещества в този целогодишен плод. И наистина, малко са храните, които са толкова полезни за човешкото здраве. Но дали е вярно, че ябълка на ден може да предпази от качване на излишни килограми и дори затлъстяване?

Ако е така, тогава кой сорт? Именно по този въпрос ще поговорим в следващите редове.

Ябълките: верни защитници на здравето

Налице са редица добри причини, поради които да включите ябълките в хранителното си меню. Само една ябълка на ден е достатъчна, за да повлияе благотворно върху организма ви. Този апетитен плод е способен да направи истински чудеса:

 • Той хидратира тялото, освен това действа диуретично, непозволявайки организмът да задържа излишни течности.
 • Понижава кръвното налягане благодарение на съдържанието на калий.
 • Снабдява тялото с много фибри, особено когато консумирате плода пресен с кората.
 • Пектинът в състава на ябълката защитава червата.
 • Една ябълка и кората й са ценни, тъй като предпазват от развитието на различни видове рак, например на дебелото черво.
 • Фитохимикалите в ябълката защитават от диабет и понижават нивото на холестерола в кръвта.

Специалисти по хранене съветват да ядем ябълките небелени, тъй като именно в кората са концентрирани ценните за организма пектин и фитохимикали. Какъв е механизмът, по който ябълките могат да ни помогнат да контролираме теглото си в здравословни норми? Предричат, че затлъстяването ще се превърне в заболяванието, което най-силно ще вълнува човечеството в бъдеще. Готови ли сте да преборите тази черна прогноза?

Ябълка на ден, но сорт Грени Смит

Ябълка на ден, но сорт Грени Смит се бори с мазнините

За да се предпазите от затлъстяване, просто една ябълка на ден няма да ви свърши работа – трябва да търсите определен сорт, който притежава необходимите свойства. Става дума за Грени Смит, ароматна зелена ябълка с леко кисел вкус, който се съчетава отлично с други храни. Проучването, което доказа достойнствата на този сорт ябълки, е дело на група от научни работници от Щатския университет във Вашингтон. Целта на проучването бе да се открият различни подходи за контролиране на теглото.

Защо сортът Грени Смит надскача възможностите на другите сортове ябълки? Каква е тайната му? Експертите ни дадоха точните отговори в броя „Хранителна химия”, заедно с още няколко любопитни факти, които си струва да имате наум:

 • Ябълките Грени Смит съдържат съставки, които предпазват от развитието на нарушения в работата на организма, свързани със затлъстяването. Този сорт е по-богат на полифеноли, диетични фибри и въглехидрати.
 • Освен това сортът Грени Смит стимулира растежа на т.нар. „добри” бактерии, които защитават дебелото черво от ежедневно постъпващите в тялото токсини и подпомага процеса на преработване на мазнините.
 • Ябълките сорт Грени Смит се характеризират с повече лечебни свойства и ползи от сортове като Златна Превъзходна, Фуджи, Гала, Червена Превъзходна и Бребърн. Те са богати на полифеноли и несмилаеми съставки, които контролират процеса на качване на килограми и затлъстяване.
 • Добрите бактерии в дебелото черво създават предпоставки за сваляне на излишните килограми. Този факт прави сорта Грени Смит отличен избор, когато в основата на трупането на килограми стои липсата на добри бактерии в червата. Освен това ябълките Грени Смит подобряват метаболитния баланс в тялото. Редовната им консумация води до елиминиране на възпаленията, подобряване на чувството за ситост и предпазването от качване на килограми. С две думи – природно чудо, достъпно за всеки един човек.

Призоваваме ви да не чакате втора покана! Започнете да ядете по една ябълка на ден още сега… и се уверете, че сте подбрали точно Грени Смит!

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dianne A. Hyson. (2011). A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health. Adv Nutr vol. 2: 408-420
 • Avci A, Atli T, Ergüder IB, Varli M, Devrim E, Turgay SA, Durak I. (2007). Effects of Apple Consumption on Plasma and Erythrocyte Antioxidant Parameters in Elderly Subjects. Experimental Aging Research 33(4):429-37.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.